31. AUG. 2021 KL. 10:01

Finansministeren: Regeringen vil opføre flere almene boliger

20201205 151632 6 1920X1280we

Finansminister Nicolai Wammen (S). Foto: Miriam Dalsgaard / Scanpix

Regeringen vil investere i, at hjemløse, psykisk syge, kriminelle og andre udfordrede borgere bliver tilknyttet arbejdsmarkedet.

Mandag fremlagde finansminister, Nicolai Wammen, regeringens forslag til finanslov for pressen. Traditionen tro blev seancen gennemført i rentemestersalen i Finansministeriet.

Finansministeren præsenterede et forslag, der med hans egne ord skal stramme op oven på coronaen.

"Det var nødvendigt at træde på speederen for at holde hjulene i gang. Næste år skal underskuddet på de offentlige finanser reduceres. Derfor bliver det i år en mere begrænset finanslov med få men centrale prioriteringer," sagde Nicolai Wammen.

Sociale investeringer

De få tiltag, regeringen har fundet plads til, er ifølge finansministeren da også investeringer, der på sigt skal give mulighed for øget vækst. Der skal investeres i hjemløse, psykisk syge og kriminelle med målsætning om, at de i fremtiden skal på arbejdsmarkedet.  

Regeringen foreslår at bruge 159 millioner kroner til at understøtte en grundlæggende omlægning af hjemløseindsatsen. For de penge skal indsatsen for blandt andet stofmisbrugere og voldsudøvere også styrkes.

I det sparsommelige husholdningsbudget, regeringen har foreslået er der også fundet 114 millioner, der skal bruges på at tilknytte flere borgere med psykiske lidelser, nedsat funktionsevne til arbejdsmarkedet. Der skal i det hele taget gøres en særlig beskæftigelsesfremmende indsats over for alle med en førtidspension.

"Mange med psykiske lidelser eller funktionsnedsættelse ønsker at indgå i de sociale fællesskaber, som beskæftigelse kan give," sagde Nicolai Wammen.

De foreslåede indsatser for de psykisk syge er en fortsættelse af de bestræbelser regeringen allerede i 2020 indledte, da man dengang besluttede, at der i årene frem årligt skal investeres 600 millioner kroner til oprettelse af flere sengepladser på de psykiatriske afdelinger, en styrket akutindsats samt en øget kapacitet på Sikringen.

Flere almene boliger

Der var på pressemødet ikke mange spørgsmål fra de fremmødte journalister, der handlede om det lidt tynde katalog af forslag til udvikling af velfærden. Det kan skyldes, at regeringen retfærdigvis i finanslovene fra de foregående år, fandt flertal for at bruge milliarder på blandt andet at uddanne flere skolelærere, sygeplejersker samt at skaffe flere hænder og højere faglighed i hjemmeplejen.

Til gengæld blev finansministeren op til flere gange af de tilstedeværende journalister spurgt, om regeringen planlægger at gøre noget ved prisudviklingen på boligmarkedet.

"Vi følger udviklingen på boligmarkedet meget nøje. Det er problematisk, at priserne stiger så voldsomt. Men indgreb vil næsten uanset, hvad man gør, også medføre problemer," sagde Nicolai Wammen.

"Men vi er som regering dybt optaget af, at Danmark skal hænge sammen. Unge familier med almindelige lønindkomster, skal ikke stå overfor dele af Danmark, hvor det er umuligt at bo. Derfor skal der bygges flere boliger – Herunder også almene boliger," sagde finansminister Nicolai Wammen.

Derudover ville finansministeren ikke kommentere, udviklingen på boligmarkedet og lod forstå, at der fra regeringen kommer et udspil på et senere tidspunkt.

Ny pulje til bedre balance mellem land og by

Endelig indeholder finanslovsforslaget også en pulje på 500 mio. kr. Puljen er primært målrettet sundhedstilbud lokalt, men pengene skal også bruges til flere almene boliger i byerne og til at fortsætte den såkaldte bredbåndspulje, skriver DR.

Om finansloven

Ifølge Grundloven må staten hverken afholde udgifter eller opkræve skatter, uden at Folketinget vedtager en bevillingslov, som skal gælde for et helt finansår, der følger kalenderåret.

Forslaget til finanslov skal fremsættes for Folketinget senest fire måneder før finansårets begyndelse. Derfor offentliggøres finanslovforslaget som udgangspunkt i slutningen af august.

Efter Folketingets åbning (første tirsdag i oktober) påbegyndes forhandlingerne om finansloven mellem regeringen og Folketingets partier. Den endelige finanslovsaftale indgås almindeligvis i november eller begyndelsen af december.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste