28. APR. 2021 KL. 12:00

Projektleder i DAB: ”Vi har pligt til at skabe lærepladser"

Renoveringbl113071f

Peter Køhlert er projektleder i DAB og repræsentant for bygherren, Nørre Alslev almennyttige Boligselskab. Foto: Claus Bech

Garvede håndværkere og unge lærlinge har sammen renoveret den almene boligafdeling Bøstrupparken i Nørre Alslev. Bygherre og entreprenør har forpligtet sig til i fællesskab at skabe lærepladser.

En større renoveringssag er ved at være ved vejs ende i Bøstrupparken i Nørre Alslev på Falster. 44 almene rækkehuse er næsten færdigrenoveret og klar til aflevering.

Ved roret står Nørre Alslev almennyttige Boligselskab som bygherre. Hovedentreprenør er det lokalkendte byggefirma M.N. Entreprise.

15-20 håndværkere har dagligt gået på byggepladsen, siden projektet startede for 1½ år siden. Udover de faglærte svende med mange år på bagen, er der også på skift flere lærlinge på pladsen.

De kommer fra de lokale erhvervsskoler på Lolland og Falster og har suget viden til sig fra de garvede svende for så at omsætte det til praktik. Opgaver, som gør, at de kan bestå deres erhvervsuddannelse som tømrer, maler, murer og vvs’er.

”I DAB har vi altid et ønske om at have lærlinge på vores byggeprojekter. Så udover at det er et lovkrav til os, har det nu altid været en interesse for os at tage et samfundsansvar,” fortæller Peter Køhlert, som er projektleder i DAB og repræsentant for bygherren, Nørre Alslev almennyttige Boligselskab.

Selvom udbudsrunden i forhold til renoveringen af Bøstrupparken lå før ”Grøn Boligaftale 2020” med de 30 milliarder til almene renoveringssager og krav til 14 procent lærlinge, var det ikke fremmed for DAB at tænke lærepladser ind i projektet i Nørre Alslev. Og at tage en god snak med den valgte entreprenør til renoveringen af Bøstrupparken.

”Når man har kørt mange byggesager som os, så lærer man, hvilke samarbejdspartnere som også tænker i bæredygtighed og samfundsansvar. Vi går ikke ind for tvang, men håber da altid på en fælles forståelse for, hvad opgaven kan bære, når det kommer til lærlinge. Og det faldt helt naturligt for alle parter på projektet her,” fortæller Peter Køhlert.

14 pct. lærlinge på almene byggesager

Med Grøn Boligaftale 2020 har de almene boligorganisationer fået en bunden opgave. De skal levere 14 pct. lærlinge på de byggesager, der modtager støtte fra Landsbyggefonden.

I Boligaftalen fra 2014 blev der fastsat en målsætning på 12 pct.

Det skønnes, at der på de almene byggesager i 2020 var i gennemsnit 12,7 lærlinge pr. 100 ansatte.

BL har oprettet en temaside, hvor almene bygherrer kan få mere viden om, hvordan de skaber lærepladser og anden beskæftigelse på de almene byggesager.

Det er i min verden ufravigeligt at skulle tage lærlinge. For uden at give lærlinge den rigtige vejledning og indarbejde den faglige stolthed, så ved jeg ikke, hvor branchen ender henne.

Ian Petersen, Byggeleder i M.N. Entreprise

Renoveringbl113215f

1 / 2Martin Roland Møller i lære som tømrer hos M.N. Enterprise. Her skal han være de næste 3½ år. Hans første tid som lærling er på byggepladsen i Bøstrupparken i Nørre Alslev. En opgave, han synes, har været rigtig lærerig. Foto: Claus Bech

Renoveringbl113435f

2 / 2Lærling og mester - Martin Roland Petersen til venstre og byggeleder i M.N. Entreprise, Ian Petersen, til højre. De er begge meget glade for samarbejdet. Foto: Claus Bech

Læs senere artikler

Vi skal tilbyde lærepladser

Byggeleder i M.N. Entreprise, Ian Petersen, ved, hvor vigtigt det er for de unge studerende på erhvervsskolerne at få en læreplads. At de mærker faget i virkeligheden. Får mødt de garvede håndværkere og får bygget et kendskab op til faget, som de kan tage med sig videre i livet.

”Jeg er selv uddannet tømrer. Det er i min verden ufravigeligt at skulle tage lærlinge. For uden at give lærlinge den rigtige vejledning og indarbejde den faglige stolthed, så ved jeg ikke, hvor branchen ender henne. Så en læreplads har stor værdi,” fortæller Ian Petersen.

Lige nu har han Martin Roland Møller i lære som tømrer. Martin er 19 år og har overstået sit første grundforløb på 20 uger. Det betyder, at han nu skal være i lære de næste 3½ år.

”Vi er utroligt glade for Martin. Han viser stort engagement i faget og er dygtig. Han lytter opmærksomt og udfører opgaverne uden at kny,” siger byggelederen.

Martin Roland Møller har det heldigvis på samme måde med sin mester og de andre håndværkere på pladsen.

”Det er dejligt at være her, og jeg får lov at prøve mange ting. Har lavet tag, vinduer, gulve og gavle. Det gør det lettere at komme ud efter læretiden, når man har været et større sted som her. For det viser, at man kan med mange mennesker og kan sættes til mange opgaver,” siger han.

Han nævner også som et stort plus, at det har været sjovt at møde andre faggrupper, som for eksempel malere, murere og vvs’ere. Det har givet ham et indblik i, hvordan arbejdet bliver koordineret i en boligrenovering som den i Nørre Alslev.

Martin synes derfor, det er rigtig godt, at den almene boligsektor skal tage så mange lærlinge ind på deres byggeopgaver. For det sikrer, at mange som ham får en uddannelse.

Renoveringbl113144f

1 / 1Byggeleder Ian Petersen ville gerne skabe mange flere lærepladser i firmaet, men det kræver, at man som læreplads kan tilbyde den fulde pakke af opgaver. Det kan de almene boligrenoveringsprojekter tilbyde. Foto: Claus Bech

Vi vinder, de vinder

Ian Petersen ser det som en ren win-win, at de som byggefirma tager lærlinge som Martin ind.

”Dealen er jo, at vi giver ham en uddannelse. Og så får vi en god håndværker ud af det bagefter. Og er vi begge tilfredse med hinanden, holder vi da på ham bagefter,” siger Ian Petersen og tilføjer:

”Men det er ikke alle firmaer, som kan tage lærlinge, som vi gør. Det kræver, at man som læreplads kan tilbyde den fulde pakke af opgaver, så de får en ordentlig læretid. Og det kan rigtig mange af de almene projekter.”

Peter Køhler er enig i den betragtning. Så i DAB vil de fortsat tænke i nye muligheder for lærlinge, når de laver udbud på kommende projekter. Nogle gange kommer erhvervsskolerne dem endda lidt i forkøbet.

”Vi har haft flere sager, hvor vi bliver kontaktet af erhvervsskolerne. Om vi ikke kunne tænke os at tage nogle af deres dygtige elever med på vores byggesager. Så sådan løser det sig også nogle gange,” afslutter Peter Køhler, projektleder i DAB.

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste