07. APR. 2021 KL. 14:31
Minister giver dispensation: Nørager/Søstjernevej kan bevare flere boliger
07. APR. 2021 KL. 14:31
I Sønderborg har boligområdet Nørager og Søstjernevej på regeringens hårde ghetto-liste endelig fået dispensation til, at færre familieboliger skal jævnes med jorden. Til stor glæde for borgmesteren.
Tirsdag den 6. april blev en glædelig dag i Sønderborg. Der fik Sønderborg Kommune og Sønderborg Andelsboligforening den gode besked, at flere almene familieboliger på Nørager/Søstjernevej undgår at blive revet ned. Det fremgår af jv.dk.
Boligområdet ligger i Sønderborg Kommune og er på regeringens såkaldt hårde ghettoliste. At ryge på den liste betyder ifølge ”ghetto-aftalen”, at 60 procent af familieboligerne skal rives ned inden 2030. Sønderborg Kommune og Sønderborg Andelsboligforening kan nu nøjes med færre.
Beskeden fra Indenrigs- og Boligministeriet kommer som svar på boligorganisationen og kommunens ansøgning om dispensation for at skulle rive 60 procent af deres boligblokke ned.
Borgmester Erik Lauritzen (S) glæder sig meget over, at det almene boligområde Nørager/Søstjernevej nu kun bliver reduceret med 40 procent. Og han sætter pris på, at ministeriet har lyttet til kommunens argumenter.
”Vi har over flere år set fremgang på alle kriterier på ghettolisten i boligområdet, og vi har ikke de samme udfordringer som ghettoområder andre steder i landet. Der er tale om et voldsomt indgreb i mange beboeres tilværelse. Selv om vi anerkender, at en reduktion er et redskab til et forandret boligområde, så ville en nedbringelse af boligmassen til 40 procent være et alt for drastisk skridt,” skriver han i en pressemeddelelse.
NØRAGER/SØSTJERNEVEJ-OMRÅDET
Nørager/Søstjernevej-området tilhører Andelsbolig-foreningen Sønderborg.
De to afdelinger med i alt 560 etageboliger er bygget 1970 og 1973.
Læs senere artikler
S og DF enige: ”Det her er jo ikke en ghetto”
Svært at undgå 'hård ghetto' med 50 procent førtidspensionister
Derfor får de dispensation
En af grundene til, at ministeriet har godkendt Sønderborg Kommunes dispensation, er, at boligområdet opfylder en række kriterier. Blandt andet, at der er færre end 2.100 beboere.
Nørager/Søstjernevej har cirka 1.300 beboere. Og andelen af beboere, der er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer ligger under kriteriegrænsen på 2,27 procent.
Sønderborg Kommune har derudover i sin ansøgning om dispensation beskrevet de indsatser, som kommunen og Sønderborg Andelsboligforening sammen vil arbejde med, for at sikre, at boligområdet ikke længere er at finde på ghettolisten:
- Ansøgning til ny boligsocial helhedsplan 2021-2025.
- Fortsat udvikling og implementering af beskæftigelsesrettede indsatser i boligområdet.
- Fysisk omdannelse af området med fokus på at skabe et blandet boligområde - herunder nedbringelse af andelen af almene familieboliger til 60 pct. i 2030.
- Øget integration af boligområdet i det omkringliggende byområde med fokus på blandt andet forbindelser omkring og igennem området.
- Plan for flytning af beboere og monitorering af udviklingen i boligområderne i Sønderborg by.
Ministeriet lyttede, og det gav pote for Sønderborg. De skal dog stadig rive gode familieboliger ned, men ikke så mange som først frygtet.
Den endelige plan for den fysiske omdannelse af boligområdet præsenteres i en udviklingsplan, der skal afleveres senest den 1. juni 2021.
Om skribenten
Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på ventelisteAnja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på ventelisteMest læste
Se alle artikler (2943)0