28. APR. 2021 KL. 09:36

Boligdirektør: ”Vi kan ikke kun være til for de fattigste”

Bovendia01

Hirtshals har i mange år været mere i afvikling end i udvikling. Fiskeriet har haft sin storhedstid, og flere indbyggere er flyttet fra end til byen. Med en fælles indsats mener direktøren i BoVendia, at byer som Hirtshals kan genvinde deres gamle stolthed.

Man skal være vaks bag rattet, når man kører til Hirtshals by. For der er større sandsynlighed for, at man ender i byens færgeterminal end i bymidten.

Indfaldsvejen til Hirtshals er lavet så ”snedigt”, at de mange tusinde turister, som ugentligt sejler til og fra Norge, Færøerne og Island, bliver ledt helt uden om bykernen og direkte ned til færgerne – uden at besøge byens forretningsliv og nyde kulturarrangementerne om sommeren.

”Det er ærgerligt, at man ikke har tænkt Hirtshals by som en helhed. Det er et gammelt fiskerleje, som har så meget at byde på. Her er strand og havn, men i dag virker den slidt flere steder og mangler struktur,” siger Johnny Brinkmann Jensen, som er direktør i den almene boligorganisation BoVendia i Hjørring.

Vi mødes med boligdirektøren en solrig forårsdag i Hirtshals’ måske mest populære boligafdeling, Toplærkegaarden. Den ligger ved havnen i centrum af byen, er nyrenoveret, og fra de store altaner har beboerne udsigt til livet i havnen og det skvulpende Vesterhav. 

Sammen med boligdirektør Johnny Brinkmann Jensen skal vi på en tur rundt i BoVendias boligafdelinger, hvor han giver sit bud på, hvordan de almene boligorganisationer i samspil med Hjørring Kommune kan få udkantsbyen på ret kurs igen. Og tiltrække erhverv og nye borgere til Hirtshals.

Faktum er, at siden 2002 er indbyggertallet i Hirtshals faldet med 13 procent. Det har betydet, at flere af de almene boligafdelinger i dag er ramt af tomme lejligheder, boligsociale problemer og økonomisk krise. Og at kommunen har lukket den ene af byens to skoler, fordi der mangler børn i byen.

”Men det handler egentlig ikke så meget om os boligorganisationer, men om Hirtshals by. Kommunen skal blive bedre til at tænke på tværs af kommunens aktører og mere langsigtet. Og så skal vi være på forkant med fremtidens boligbehov, så vi ikke står med boliger, vi ikke kan leje ud,” siger Johnny Brinkmann Jensen. 

Han understreger, at det er helt afgørende, at man har en plan for alt, hvad man gør. Det går ikke at rive noget ned uden at tænke i, hvad der så skal bygges op.

Målsætning for Hirtshals

Hirtshals var engang en driftig fiskerby. Eventyret startede tilbage i 1919, hvor byen blev anlagt, og siden tog fiskeriet til.

De seneste års mange reguleringer for fiskeriet har lagt en dæmper på udvidelsen af fiskeindustrien og medført et faldende indbyggertal. I dag er færgetrafikken byens største industriområde.

For at hjælpe Hirtshals til at blive et endnu bedre sted at bo og besøge vil Hjørring Kommune arbejde med:

  • at højne kvaliteten og skabe bedre udfoldelsesmuligheder for byens nuværende og kommende borgere.
  • finde løsninger til at tackle det udfordrede boligmarked og forbedre byens image ved at give bymidten et løft.
  • Understøtte erhvervsudviklingen gennem attraktive motorvejs- og havnenære arealer.
  • Bruge byens natur og hav til at skabe en attraktiv by for bosætning og turisme.
  • Tilpasse byens fysik til det faldende befolkningstal gennem omdannelse og fortætning.
Bovendia07

1 / 3Toplærkegården i Hirtshals havn er en meget populær boligafdeling. I 2014 blev boligerne renoveret, så de igen blev moderne og lækre at bo i. Foto: Hans Ravn

Bovendia09

2 / 3Toplærkegården er omkranset af det karakteristiske nordjyske marhalm. Foto: Hans Ravn

Bovendia05

3 / 3Boligafdelingen på Mågevej ligger centralt i Hirtshals, men trænger alvorligt til renovering. Vinduerne er utætte, og der mangler isolering. Men fordi boligerne er billige og dermed fint kan lejes ud, har det været svært for BoVendia at få godkendt de renoveringer, der er nødvendige for at få boligerne på Mågevej op på niveau igen. Foto: Hans Ravn

Det er nu, fuldt fokus skal på de byer, som rent faktisk har en fremtid. Og acceptere, at nogle mindre bysamfund ikke kan reddes.

Johnny Brinkmann Jensen

Direktør i BoVendia

Læs senere artikler

Velfærdsekspert: Flere billige almene boliger er afgørende for sammenhængskraften i vores samfund

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Borgmester vil bekæmpe social eksport med næb og klør

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Beboer i Hirtshals: ”Stop så med at sende flere herud”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nedrivning er en del af løsningen

Boligdirektøren er oprigtigt bekymret. En af byens boligafdelinger har i alt for mange år stået på hold til at blive renoveret, så den nu er i så dårlig stand, at de kun tiltrækker dem med dårlig økonomi. Det gør, at der er både mislighold og stort beboerudskift, fordi boligerne bare ikke er gode nok.

For har man penge på lommen, kan man købe en ejerbolig i centrum af Hirtshals så billigt, at de almene boliger slet ikke kan konkurrere på huslejen.

”Vi burde i udkantsdanmark kunne arbejde med en anden ramme end den, vi som samlet sektor er underlagt. Ellers har vi ikke en chance for at overleve herude. Vi har brug for, at myndighederne giver tilladelse til at omlægge og nedrive boliger, så vores boligafdelinger bliver tilpasset den blandede beboersammensætning, som vi alle ønsker i en by,” fortæller Johnny Brinkmann Jensen og tilføjer:

”Vi kan ikke kun være til for de fattigste, som nogle politikere af og til mener.”

BoVendia og Domea har tilsammen søgt om at nedrive og omlægge omkring 130 boliger i Hirtshals. Kommunen er sagt god, men ministeriet siger nej til flere af nedrivningerne.

Blandt andet i BoVendias boligafdeling på Mågevej, som ligger helt centralt i Hirtshals. Den kunne blive superattraktiv, hvis bare de måtte lave de omlægninger, der skal til. For her står vinden ind ad alle vinduer, og for nylig blev der målt 5 grader i køkkenskabene.

”Boligministeren holder fast i, at der skal være billige huslejer til dem, som ikke har så mange penge. Det bidrager vi gerne til sammen med kommunen. Men i det konkrete eksempel med Mågevej, giver det bare ikke mening. Hirtshals står nu i en omlægningsfase, hvor gode boliger og boligområder er afgørende for, om folk vil flytte hertil,” siger boligdirektøren med fasthed i stemmen.

Johnny Brinkmann Jensen har dog ikke helt tabt modet. BoVendia er i gang med en alternativ løsning for Mågevej, og her er samarbejdet med Hjørring Kommune stærkt. Kommunen arbejder i disse år på at få uddannelser og idrætsfaciliteter til byen. At give gågaden et løft og få mere kultur og flere tilbud til de unge.

”Og vi kommer jo så ind med at kunne lave gode boliger,” siger boligdirektøren fra BoVendia med et skævt smil på læben.

Turistattraktioner i Hirtshals

Nordsøstien: Danmarks længste vandrerute langs Vesterhavet. Stien er på 5.000 km og går gennem Hirtshals og videre op til Skagen.

Naturmødet: Et årligt nationalt folkemøde om og i naturen. Igennem tre dage omdannes Hirtshals til et epicenter for dansk naturdebat og naturoplevelser.

Musik under trappen: I uge 29 og 30 afholder Hirtshals gratis koncerter. Alle er velkomne ”Under Trappen”. Arrangementet er støttet op af det lokale handelsliv og frivillige og lokker mange gæster til fra nær og fjern. 

Bovendia17

1 / 1Fiskerlejet i Hirtshals er ikke, hvad det var engang, hvor man kunne hoppe fra båd til båd. Foto: Hans Ravn

Hjertet banker for Hirtshals

Johnny Brinkmann Jensen er selv født og opvokset i den engang så driftige fiskerby på den jyske vestkyst. Som ung mand flyttede han til den noget større by Hjørring, som havde mere at tilbyde et ungt menneske med fremtiden foran sig. Han var desværre ikke den eneste, som flyttede væk – for ikke at vende tilbage.

Men det er tydeligt at mærke, at Hirtshals-drengens hjerte stadig banker for fiskerlejet og for at få genskabt det bysamfund, det engang var. Hvor byen var i vækst, og der var arbejde og gode boliger til alle. Og en skøn blanding af familier, unge og ældre, som sammen satte liv i gaderne.

”Borgerne vil rigtig gerne have det Hirtshals tilbage, for Hirtshals har sin berettigelse,” siger Johnny Brinkmann Jensen.

Han har ret, når han siger, at Hirtshals er blevet ”for stor til sig selv”. Livet i byen er skrumpet ind, bygninger er slidte. Og man har revet ned uden at bygge op. 

Engang kunne Hirtshals prale af at have kommunens største andel af almene boliger. I dag har de svært ved at leje mange af deres boliger ud.

Ifølge en befolkningsprognose, som Cowi har lavet for Hjørring Kommune, bliver det ikke bedre de kommende år. Befolkningstallet i Hirtshals vil fortsat falde. Især blandt de 50-64-årige, som er de købestærke. Og det vil lukke flere forretninger og servicefunktioner i byen, hvis ikke kommunen sætter aktivt ind.

”Vi har et rigtig godt samarbejde med kommunen, men vi mangler opbakning fra landets politikere. De lader ikke til helt at have forstået, hvor vigtigt det er at støtte op om udkantsbyerne. Og at vi har travlt! Det er nu, fuldt fokus skal på de byer, som rent faktisk har en fremtid. Og acceptere, at nogle mindre bysamfund ikke kan reddes,” afslutter Johnny Brinkmann Jensen, inden turen går ud af Hirtshals igen. 

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2983 )

0

Læseliste