28. APR. 2021 KL. 13:51

Beboer i Hirtshals: ”Stop så med at sende flere herud”

Bovendia11

Bjørn Jensen Christensen bor alment på Mågevej i Hirtshals. Han tænker tit på, om han skulle finde en ny bolig, som er i bedre stand. Foto: Hans Ravn

Hirtshals er som mange andre byer i udkantsdanmark under pres, og mange almene boliger er nedslidte. Alligevel ryger boligafdelinger bagest i køen til renoveringer. Fordi de godt kan leje boligerne ud - til lejere anvist af kommunen.

Bjørn Jensen Christensen bor i hjertet af Hirtshals i Bovendias almene boligafdeling på Mågevej. Her har han boet siden 2002.

Fra sin 70 kvadratmeter store kvistlejlighed har han kig til vandet. Et par hundrede meter derfra ligger gågaden og endnu tættere ligger havnen ved ”æ westerhaw”. Græsplænerne er veltrimmede, og områdets børn skal kun hen for enden af vejen for at komme i skole.

”Jeg elsker min lejlighed her på kvisten, men jeg må da indrømme, at jeg tit har tænkt på at flytte herfra. Og måske endda helt ud af byen,” fortæller Bjørn Jensen Christensen.

For når man besøger boligafdelingen fra 1950’erne på Mågevej, er det tydeligt, at den er slidt helt ned og trænger til at blive renoveret fra top til tå. En renovering, som Bjørn og hans naboer har ventet på i over 10 år.

Huslejen er nemlig så billig, og boligerne fint kan lejes ud. Mågevej er derfor i flere omgange blevet overhalet indenom af andre boligområder i Hjørring Kommune, som har haft svært ved at leje deres boliger ud og lidt økonomisk. Sådan er de almene regler – de mest trængte afdelinger kommer først i renoveringskøen.

”Det kan godt være, at her er billigt at bo. Men her er også piv-utæt, og vinduerne er sømmet fast, for at de ikke skal falde ud. Vi har viskestykker i vindueskarmene for at tage det vand, der kommer ind, når vinden står forkert,” fortæller Bjørn Jensen Christensen.

Lejligheden med de skrå vægge ligger meget centralt. Det er luksus, synes han. Men han er træt af, at det er den afdeling i byen, som kommunen anviser flest folk til. Fordi lejlighederne er så billige, som de er. Så det er dem på kontanthjælp, med sociale problemer og nomader, som flytter fra by til by.

Det er ifølge Bjørn en af grundene til, at flere af de tidligere beboere er flyttet derfra – og at han selv indimellem får trang til forandring.

”Det var dejligt at bo her i starten, men nu er der lidt for meget gennemtræk – både af mennesker og vind,” som han udtrykker det.

Hans opråb til kommunen er derfor:

”Stop med at sende flere herud, for så får vi aldrig lov til at lave de ændringer, som vi har behov for.”

Hirtshals lever om sommeren

Bjørn Jensen Christensen er selv bruger af Hirtshals' arrangementer om sommeren, som trækker folk til fra nær og fjern:


Nordsøstien: Danmarks længste vandrerute langs Vesterhavet. Stien er på 5.000 km og går gennem Hirtshals og videre op til Skagen.

Naturmødet: Et årligt nationalt folkemøde om og i naturen. Igennem tre dage omdannes Hirtshals til et epicenter for dansk naturdebat og naturoplevelser.

Musik under trappen: I uge 29 og 30 afholder Hirtshals gratis koncerter. Alle er velkomne ”Under Trappen”. Arrangementet er støttet op af det lokale handelsliv og frivillige og lokker mange gæster til fra nær og fjern. 

Bovendia12

1 / 2Bjørn Jensen Christensen bor i en af de røde blokke på Mågevej. Tæt på Vesterhavet og i centrum af Hirtshals. Foto: Hans Ravn

Mågevej

2 / 2De almene boligblokke på Mågevej trænger til en gennemgribende renovering. Der er piv-utæt, og vind og uvejr trænger ind ad sprækkerne ved vinduerne. Foto: Hans Ravn

Da jeg var ung, var Hirtshals en stor fiskerby. Det lugtede forfærdeligt – men det lugter af penge, som vi siger her.

Bjørn Jensen Christensen

Læs senere artikler

Boligdirektør: ”Vi kan ikke kun være til for de fattigste”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Velfærdsekspert: Flere billige almene boliger er afgørende for sammenhængskraften i vores samfund

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Bekymret for byen Hirtshals

Bjørn Jensen Christensen er en ægte hirtshalsbo. Født og opvokset i byen og aldrig flyttet væk. Som 15-årig kom han i lære nede på havnen og har siden arbejdet til havs og på havnens fabrikker. Indtil han for et par år siden måtte indse, at han var slidt op.  

”Da jeg var ung, var Hirtshals en stor fiskerby. Det lugtede forfærdeligt – men det lugter af penge, som vi siger her. Vi kunne gå fra den ene kaj til den anden hen over bådene – i dag skal du svømme,” fortæller han grinende.

Men fiskeriet gik ned ad bakke i 80’erne. Kvoterne blev omlagt, og de større både tog over. Med det sluttede fiskeeventyret i Hirtshals. Og hirtshalsboerne måtte søge job og bolig i andre byer.

Ifølge Bjørn har Hirtshals og Hjørring Kommune ikke været hurtige nok i optrækket til at få satset på andre erhverv eller vedligeholdt deres boligområder. Det gør, at de nu er hægtet af og har svært ved at tiltrække nye borgere til byen.

 

Turisterne skal tilbage til byen

Selvom Hirtshals i dag er en stor færgehavn med tusinder af passagerer på ruterne til Norge, Færøerne og Island, brødføder det ikke mange lokale i byen. Og passagererne smider heller ikke en masse penge i byen, for de bliver ledt uden om centrum og direkte ud til motorvejen.

”Førhen blev der kørt en strøm af busser ind til midtbyen med nordmænd. 1-dags ture til Slagter Vinter. De tjente kassen. Det er også stoppet nu. Nu kører busserne dem til Aalborg og andre store byer,” fortæller Bjørn.

Bjørn Jensen Christensen håber meget på, at det snart vender for Hirtshals. Men i første omgang glæder han sig til at se den helhedsplan, som BoVendia og kommunen har tænkt sig at præsentere for beboerne på Mågevej om ganske kort tid.

”Jeg ved godt, at vi ikke får alle vores ønsker opfyldt, men hvis bare vi kan holde regn og vind udenfor, hvor det hører til,” afslutter Bjørn Jensen Christensen.

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste