28. SEP. 2020 KL. 11:00
Svært at undgå 'hård ghetto' med 50 procent førtidspensionister
28. SEP. 2020 KL. 11:00
Over halvdelen af de beboere, der står udenfor arbejdsmarkedet i Nørager og Søstjernevej i Sønderborg, er førtidspensionister. De kan ikke komme i job, men er med til at bringe området på den såkaldte ghetto-liste.
Boligområdet Nørager og Søstjernevej har kurs mod at blive hård ghetto den 1. december 2020. Det skyldes især, at over halvdelen af de beboere, der står udenfor arbejdsmarkedet, er førtidspensionister.
I kriterierne for, hvornår et boligområde kommer på en såkaldte ghettoliste, bliver førtidspensionister regnet med som ”udenfor arbejdsmarkedet”. Det gør folkepensionister ikke.
”Det er mere end 50 procent, som vi reelt set ikke kan gøre noget for at få i arbejde, for dem har vi og vores danske system besluttet, at de er så dårlige af den ene eller anden grund, at de ikke skal på arbejdsmarkedet mere,” siger Jan Prokopek Jensen.
Han er socialdemokrat og formand for Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget i Sønderborg Kommune, hvor boligområdet ligger. Det kom på ghettolisten i 2016.
Nørager og Søstjernevej
Nørager og Søstjernevej-området tilhører Andelsboligforeningen Sønderborg. De to afdelinger med i alt 560 etageboliger er bygget 1970 og 1973.
Andelsboligforeningen Sønderborg og Sønderborg Kommune har lagt en fælles plan for området, hvis det bliver en hård ghetto. De håber, at de kan opnå delvis dispensation i forhold til at nedbringe antallet af boliger.
”Vi ville slet ikke være en ghetto, hvis førtidspensionisterne ikke talte med, og nu bliver vi i stedet for en hård ghetto, fordi vi har ligget der i fem år,” siger Jan Prokopek Jensen.
200 førtidspensionister og 178 arbejdsløse
Nørager og Søstjernevej har 378 beboere, der står udenfor arbejdsmarkedet, men det er kun de 178 som kommunen kan hjælpe med at komme i job og uddannelse. De øvrige 200 er førtidspensionister.
”Når vi har 200 af dem i det her område, så er det svært at komme ud af den liste,” siger han.
Boligområdet har i alt 44,5 procent beboere udenfor arbejdsmarkedet og ligger altså over ghettolistens grænse på 40 procent.
Helt galt at førtidspensionister regnes med
”Førtidspensionister regnes med til den andel, der er udenfor arbejdsmarkedet, og det mener jeg er helt galt. Får du en førtidspension i dag – og det er ikke nemt at få – så skyldes det jo af forskellige årsager, at man ikke kan arbejde,” siger Jan Prokopek Jensen.
”Og hvordan skulle vi så lykkes med at få de førtidspensionister i arbejde? De er jo reelt udenfor vores rækkevidde,” siger han.
”Men det ændrer ikke ved, at der er nogle udfordringer i de kvarterer. Det anerkender jeg fuldt ud, og derfor fortsætter vi selvfølgelig arbejdet fra jobcenterets side og lægger kræfter i at forbedre de tal,” siger Jan Prokopek Jensen.
Flere i job og uddannelse
Sidste år betød jobcenterets indsats, at 42 flere beboere kom i arbejde eller uddannelse. Fremgangen er fortsat i år på trods af et tilbageslag på grund af coronakrisen. Dette års jobtal tæller dog ikke med ved opgørelsen af den ghettoliste, der offentliggøres den 1. december.
I forhold til ghettokriterierne har Nørager og Søstjernevej også for mange beboere med kort skolegang og ikke-vestlig baggrund. Derimod ligger antallet af dømte ikke over grænsen.
Hvis Nørager og Søstjernevej bliver en hård ghetto, betyder det, at andelen af almene familieboliger i området skal nedbringes med op til 60 procent. Det er en konsekvens af lovpakken mod parallelsamfund fra 2018.
Om skribenten