11. SEP. 2020 KL. 10:59

Boligministeren udelukker ikke regulering af ghettokriteriet om antallet af dømte

20200910 211915 L 1920X1280we

Statsminister Mette Frederiksen, justitsminister Nick Hækkerup og boligminister Kaare Dybvad deltager i beboermøde angående Motalavej i Korsør, torsdag den 10. september 2020. Ministrene skal tale med beboerne om uroligheder i området, hvor to familier har lavet ballade siden 80erne. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Statsministeren, boligministeren og justitsministeren besøgte i går aftes Motalavej i Korsør.

To familier i intern strid og med lange kriminelle generalieblad har i de seneste uger skabt en del opmærksomhed omkring det almene boligområde, Motalavej, i Korsør.

Torsdag aften besøgte regeringen repræsenteret af statsminister, Mette Frederiksen, Boligminister, Kaare Dybvad Bek, og justitsminister, Nick Hækkerup, besøgte storebæltsbyen for at tale med en gruppe beboere fra området.

Boligminister åbner for at ændre ghettokriteriet om dømte

Den seneste tid, har der været stor debat om de multikriminelle familier. Flere toneangivende politikere har peget på, at de multikriminelle familier bærer en stor del af ansvaret for, at Motalavej er havnet på regeringens ghettoliste.

Det skyldes, at mange fra samme familier bærer en dom. Det betyder, at boligområdet lever op til det såkaldte ghettokriterie om mange dømte.

”Kan man forestille sig, at der bliver reguleret i ghettokriteriet, så der dispenseres for multikriminelle familier?” blev der spurgt.

”Jeg har ikke tænkt over det. Men jeg vil meget gerne høre gode forslag,” svarede boligministeren.

Vi har i årevis presset på for hurtigere proces, når kriminelle må sættes ud af boligen for at skabe tryghed. Vi skal have retssikkerhed, men vi skal også sikre tryghed for de 98 % lovlydige i boligområdet.

Bent Madsen

Direktør i BL - Danmarks Almene Boliger

BL ser frem til hårdere linje mod svært kriminelle

Den melding tager direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, godt imod.

”Vi er klar til dialog med boligministeren om ghettokriterierne, og det er påkrævet. Regeringens bebudede effektive og konsekvente indsats overfor de kriminelle vil helt sikkert føre til flere domme. Men så kan der opstå det paradoks, at et område bliver til hårde ghettoer og de 98% lovlydige risikerer at miste deres bolig, fordi der gribes håndfast ind overfor de kriminelle. Det må der gøres noget ved”.

Hårdere konsekvenser

Efter de tre ministres møde med et udvalg af beboerne på Motalavej varslede statsministeren hårdere konsekvenser for kriminalitet i udsatte boligområder. 

”Beboerne giver udtryk for, at specielt en stor gruppe unge mænd gør det utrygt at være her. De tager ingen hensyn til andre og begår meget kriminalitet – også af alvorlig art,” berettede Mette Frederiksen.

Læs også: Hvem står på ghettolisten og hvorfor hedder den det?

”Det beboerne siger til os er, at det skal have en konsekvens. Kører man vanvidskørsel i boligområdet, så skal bilen tages. Og kan familierne ikke opføre sig ordentligt, så skal de smides ud af dette område. Vi går tilbage til Folketinget og beder om mandat til at gøre begge dele muligt. Og det skal ske i den kommende samling,” fortsatte statsministeren.

På spørgsmålet om hvor de udsatte familier så skal bo svarede Mette Fredriksen, at der er grænser for hvor meget samfundet skal tage ansvaret for.

"Det skal være slut med at de få ødelægger det for de mange"

Mette Frederiksen vil kigge på muligheden for at undersøge om det er muligt at forhindre familierne i at flytte til en bolig, der ligger inden for en radius af mange kilometer fra det boligområde, de er er smidt ud fra.

Statsministeren lovede videre, at hun også ville regulere lovgivningen, så sagsbehandlingen i forbindelse med udsættelsessagerne bliver væsentlig kortere.

”Det skal være slut med at de få ødelægger det for de mange andre,” sagde hun.

De meldinger kvitterer Bent Madsen, direktør i BL - Danmarks Almene Boliger, for:

”Vi har i årevis presset på for hurtigere proces, når kriminelle må sættes ud af boligen for at skabe tryghed. Vi skal have retssikkerhed, men vi skal også sikre tryghed for de 98 % lovlydige i boligområdet”.

”Det er rigtig gode signaler fra regeringen om hurtig og konsekvent indgriben. Det er påkrævet - også i forhold til de multikriminelle familier,” siger direktør for BL– Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen.

Zoneforbud skal overholdes

Zoneforbuddet fyldte en del blandt de mange stillede spørgsmål ved pressemødet efter mødet med beboerne. Her sagde boligminister Kaare Dybvad Bek:

”Det skal ikke være muligt for en, der er udsat på grund af en dom at flytte ind hos en fætter i afdelingen. Det er så fætterens ansvar at sikre, at de mennesker, som bor hos ham ikke har en dom for kriminalitet, der er begået i området. Overtræder han det, skal han også risikere at blive sat ud af boligen,” sagde Kaare Dybvad bæk.

”Den almene boligsektor skal ikke være en varmestue for folk, der begår kriminalitet og deltager i masseslagsmål,” fortsatte han.

De tre ministres besøg på Motalavej sætter punktum for en række af politiske besøg i Korsør.

Tidligere på ugen har boligområdet haft besøg af blandt andet Dansk Folkepartis tidligere formand, Pia Kjærsgaard, partiets retspolitiske ordfører, Peter Skaarup, og det Radikale Venstres formand, Morten Østergaard.

3 tiltag som statsministeren vil lave om

De 3 tiltag som statsministeren varslede for at komme problemerne til livs er:

  • ”Vanvidskørsel” skal koste bilen med det samme.
  • Kriminelle familier skal hurtigere ud af deres lejligheder
  • Overtræder man zoneforbuddet skal det give højere straf og højere bøder.

Læs senere artikler

Her er regeringens 3 indgreb, som skal løse problemerne på Motalavej

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

10 år med ghettolisten

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Statsministeren besøger Motalavej i Korsør

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2914 )

0

Læseliste