15. SEP. 2020 KL. 00:00

Boligaftale: 8.000 tilgængelige boliger til ældreboom

colourbox3459838.jpg

I dag er hver femte beboer i den almene sektor over 65 år, og i de kommende årtier bliver der flere ældre i befolkningen. Foto: Colourbox

”Det er meget vigtigt med tilgængelige og ældrevenlige boliger i den almene sektor, fordi boligen er en meget vigtig del af en god alderdom. Boligen betyder meget for de daglige aktiviteter og muligheden for at leve et selvstændigt liv, og dermed påvirker den også indirekte helbredet i det sene voksenliv,” siger Anu Siren, seniorforsker ved VIVE.

Anu Siren står bag den første store kortlægning af ældre borgeres boligsituation og boligønsker i Danmark. Rapporten viser, at langt de fleste ældre ønsker at blive boende i den bolig, hvor de har boet det meste af deres voksenliv. Men der er også en spirende tendens til, at folk begynder at flytte tidligere, for eksempel i slutningen af 50´erne, eller når de går på pension.

”De ønsker sig ofte en mindre bolig uden trapper, at slippe for havearbejde, at få det nemmere og at bo tættere på bykerne og service,” siger hun.

Den almene løsning

Siden 2011 er 14.000 almene familieboliger allerede gjort tilgængelige, så de egner sig bedre for ældre og handicappede. Køkken og bad ombygges, så en kørestol kan komme rundt, og adgangen til boligen gøres niveaufri, så beboeren hverken skal over dørtrin eller op ad trapper, for eksempel ved at bygge elevator. Det giver god mening, mener Anu Siren.

”Den store opgave er jo at sørge for boliger som både kan rumme det lange liv og den politiske målsætning om, at vi skal blive boende i eget hjem og ikke flytte på plejehjem,” siger hun.

Det er meget vigtigt med tilgængelige og ældrevenlige boliger i den almene sektor, fordi boligen er en meget vigtig del af en god alderdom.

Anu Siren, seniorforsker ved VIVE

Social skævhed i flyttemuligheder

Rapporten viser også, at langt de fleste personer i befolkningen over 52 år bor i en ejerbolig, mens omkring hver femte bor i en privat eller almen lejebolig.

”Der er en social skævhed på det her område, og det afspejler også de muligheder, man har for at flytte til noget, der passer bedre til ens livssituation,” siger hun.

Den gennemsnitlige almene beboers indkomst er 30% lavere end i resten af befolkningen.

”Vi ved jo, at helbredet hænger meget stærkt sammen med socioøkonomiske ressourcer, så det er jo meget vigtigt at prøve at forebygge ensomhed og passiv livsstil og i stedet prøve at fremme aktiv aldring. Det skal boligerne imødekomme,” siger Anu Siren.

Boligaftalen betyder, at cirka 7.900 almene familieboliger bliver gjort tilgængelige frem mod 2026, når de renoveres med støtte fra Landsbyggefonden. I dag er hver femte beboer i den almene sektor over 65 år, og i de kommende årtier bliver der flere ældre i befolkningen. Derfor stiger behovet for boliger, der er egnede for ældre også blandt almene beboere, mener Anu Siren, seniorforsker ved VIVE, det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste