11. SEP. 2020 KL. 10:08

BL’s ’grand old man’ takker af efter 31 år

Bjarne Z

Skal Bjarne give et godt råd til sektoren, er det at have fokus på betjeningen af beboerdemokratiet og organisationsbestyrelserne.

Bjarne Zetterström, BL’s mangeårige chefkonsulent, går på pension. I 31 år har han udfordret og rådgivet BL’s medlemmer, så de holder fokus på professionel ledelse og udvikling. Den mission er lykkedes.

Kært barn har mange navne – og det gælder også Bjarne Zetterström: Almen missionær, problemknuser, demokrati-forkæmper, mentor og pragmatiker.  

Listen er lang, for han har igennem alle årene været dedikeret til sit arbejde og har sat et stort aftryk i BL.

”Jeg er da stolt af at have betydet noget for den almene sektor. At have været med til at styrke de almene boligorganisationer, så vores sektor i dag er anset som en vigtig samfundsaktør,” siger Bjarne Zetterström med stor overbevisning i stemmen.

Men det er tydeligt, at han ikke bryder sig om at gøre et stort væsen ud af sig selv.

”For jeg er jo bare en del af et dygtigt hold,” understreger han.

Afskedsreception aflyst

Situationen omkring corona-virus har udviklet sig drastisk i den seneste tid. BL har derfor besluttet at aflyse Bjarne Zetterströms afskedsreception 29. september 2020.

BL håber at kunne vende tilbage med en ny dato, når situationen bedre sig. 

 

Vi kan i dag med rank ryg gå ud at sige, at vi arbejder i den store sags tjeneste. Det er ikke bare et job. Vi gør en forskel.

Bjarne Zetterström

Chefkonsulent i BL

Lang almen karriere i BL

Det hele startede i efteråret 1989, hvor Bjarne Zetterström landede sit drømmejob i BL. Han havde tidligere arbejdet 10 år i Ungbo og var næsten lige startet i Pensam, som administrerede private boliger. Men så ringede telefonen…  

”Det var selveste Gert Nielsen, vores tidligere direktør i BL. Han ringede for at sige, at det da måtte være en misforståelse, at jeg skulle arbejde i Pensam! Tja, det krævede ikke meget overtalelse, for det var jo klart det almene, jeg brændte for,” fortæller han med et smil på læben.

31 år er det siden blevet til – og mange erfaringer og oplevelser rigere. Først som kontorchef i Ekstern afdeling, siden som leder af Udviklingsafdelingen. En afdeling, han selv var med til at skabe i 2005.  

”Medlemmerne var begyndt at efterspørge mere juridisk og individuel rådgivning. Uden at det skulle udløse kontingentstigning for alle. Så vi måtte udtænke en ny forretningsmodel, hvor vi kunne udvide vores sortiment af ydelser på hylderne,” fortæller han.

Det var i den omlægning, at BL – Kurser og Rådgivning begyndte at tage den form, vi kender i dag. Og hvor Bjarne Zetterström har fungeret som chefkonsulent.

For at kunne lede, skal man være klædt på til at kunne træffe beslutninger. Og for at undgå konflikter, skal der være tillid.

Bjarne Zetterström

Chefkonsulent i BL

Almen problemknuser

Bjarne Zetterström kerer sig om alt og alle, der har med den almene sektor at gøre – beboer som boligselskab.

Han har en stor indsigt i alle hjørner af den almene sektor, er kæmpe fan af demokrati og har en meget høj faglighed.

Den kombination har gjort, at han er manden, boligselskaberne ringer til, når det brænder på, eller de lige skal have en snak ... For de ved, at Bjarne Zetterström ret hurtigt kan afkode, hvor problemet ligger. Og de ved også, at han godt tør sige det til dem. 

”Jeg er jo ikke som sådan konfliktmægler. Men jeg lytter til dem og ser ind med neutrale briller. På den måde kan jeg nemmere lokalisere det egentlige problem. Og ud fra det kan jeg hjælpe dem op at køre igen. Det afgørende er respekt for hinanden og respekt for den demokratiske proces, som sektoren er bygget op om,” siger Bjarne Zetterström eftertænksomt og fortsætter:

”Når det så lykkes at få et samarbejde eller en sammenlægning til at fungere, er jeg en glad mand.”

Det afgørende er respekt for hinanden og respekt for den demokratiske proces, som sektoren er bygget op om.

Bjarne Zetterström

Chefkonsulent i BL

Mr. Almen

Også privat banker det almene hjerte i Bjarne Zetterström. Frisk fra kollegiet flyttede han til Farum Midtpunkt i 1973 og bor der stadig i dag med sin kone Inga.

Det at kende den almene virkelighed fra begge sider af bordet har gjort det lettere for ham at forstå de problematikker, som beboerdemokrater og boligselskaber præsenterer.

”Når jeg hører om problemer med for eksempel håndværkere, der forlader byggepladsen og tilsyneladende ikke passer deres arbejde, så ved jeg via min viden fra boligselskabet, at det formentlig er aftalt, og at man som beboer er nødt til at udvise tålmodighed,” forklarer han.

Skal han give et godt råd til sektoren, er det at have fokus på betjeningen af beboerdemokratiet og organisationsbestyrelserne.

”Bestyrelserne har en virkelig vigtig opgave at løse. For at kunne lede, skal man være klædt på til at kunne træffe beslutninger. Og for at undgå konflikter, skal der være tillid. Det har alle i organisationen et ansvar for.”

Bjarne Zetterström kunne også ønske for alle i den almene boligsektor, at de føler den samme stolthed overfor sektoren som ham selv.

”Vi kan i dag med rank ryg gå ud at sige, at vi arbejder i den store sags tjeneste. Det er ikke bare et job. Vi gør en forskel. Så fokuser på den almene opgave og bliv ved med at stræbe efter at blive de bedste.”

Hvad så nu?

”Nu er det blevet tid til kvalitetstid med min kone, mine to børn og tre børnebørn. Det glæder jeg mig til, for jeg har fartet land og rige rundt i mange år nu. Og på alle tidspunkter af døgnet,” siger Bjarne Zetterström.

Men helt fri skal han ikke holde. Han er nemlig lige blevet valgt til formand for Socialdemokratiet i Furesø. En post, han tidligere har varetaget og nu tager en omgang mere på.

”Jeg er slet ikke bekymret for at få tiden til at gå. Vi elsker livet, både i vores sommerhus og i Farum. Så lange cykelture, rejser ud i den store verden og alt det, vi ikke har nået på grund af arbejde, ser jeg frem til nu,” afslutter han med forventningsglæde i stemmen.     

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste