28. OKT. 2020 KL. 10:35

SF-rådmand: "Hvor er pengene, der skal gøre ghettoloven succesfuld?"

Brian Dybro

Odense Kommune har lagt nødvendige planer for en milliard, der burde understøtte udviklingsplanen for Vollsmose. Pengene er der bare ikke. Foto: Odense Kommune

Skal ghettoloven fra 2018 gøre en forskel skal omfattende sociale foranstaltninger følge de udsatte familier ind i en ny tilværelse. Sker det ikke, risikerer vi at sprede problemerne i stedet for at løse dem.

SFs Rådmand for Beskæftigelses- og Social-forvaltningen i Odense, Brian Dybro, bakker, når det gælder de mest udsatte boligområder, grundlæggende op om idesættet, der ligger til grund for ghettoloven, et bredt flertal vedtog i Folketinget i efteråret 2018

”Det gør ikke noget godt for børn og unge, når de vokser op i en boligblok, hvor de fra soveværelsesvinduet kan følge med i, at bander slås med politiet nede på parkeringspladsen. Det gør dem heller ikke godt, at gå på skoler, der kun har elevsammensætning fra samme sociale lag… Det er ikke klogt. Det er godt, at bankdirektørens søn møder den arbejdsløses datter i skolen. Det giver større social sammenhængskraft og forståelse for hinanden,” siger SF-rådmanden.

”Derfor bakker jeg sådan set op bag tanken med at rive boliger ned og flytte folk ud fra de mest udsatte boligområder, fordi det handler om at skabe mere blandede boligområder med mere blandede beboersammensætninger. Derfor foreslog vi lokalt i SF allerede for år siden, at vi river nogle af de store etageejendomme i Vollsmose ned… Også fordi det er der, mange af de største problemer er koncentreret. Og man ville jo aldrig bygge på samme måde i dag,” fortsætter han.

Udviklingsplanen

Som konsekvens af den såkaldte ghettolov, der blev vedtaget i efteråret 2018, blev Danmarks største udviklingsplan lavet for Vollsmose og de 9.000 beboere. Og det var et enigt byråd, som står bag planen, der blandt andet medfører, at der nedrives 1.000 boliger i området.  Til gengæld får boligorganisationerne lov til at opføre 1.000 boliger andre steder i kommunen

”Det var vigtigt for os, at vi kan bevare det samme antal almene boliger i kommunen. De boligsociale udfordringer bliver jo ikke mindre,” siger Brian Dybro.

Derfor indeholder udviklingsplanen udover de fysiske indsatser en række indsatser for børn og unge og dem på kanten af arbejdsmarkedet.

Koster en milliard

Ifølge odenserådmanden bliver udviklingsplanen for Vollsmose dog kun en succes, hvis den følges op af massive sociale indsatser.

”Hverken den nuværende regering eller den forrige, har sat penge af til den sociale del. Og spørger man mig, kan det her kun lykkes, hvis man opnormerer støtten til de svageste i skolen og helt ind i familien,” siger Brian Dybro.

På børne og ungeområdet har kommunen udviklet en omfattende plan for, hvilke initiativer der bør sættes i gang i Vollsmose nu og dem, som skal følge børnene, når de flytter.

”Der er børn i firkanten, der aldrig i deres liv har været ude af Vollsmose. Vi kan ikke bare flytte dem til et andet sted med nye mennesker og en anden kultur med en forventning om, at så bliver alt godt. Derfor er der udviklet en lang række forslag om eksempelvis flere beskæftigelsesindsatser, flere lærere i de relevante folkeskoler, bedre normeringer i daginstitutionerne med mange børn fra udsatte familier. Alene i Odense vil realiseringen af de samlede ideer til nødvendige initiativer, vi ved, der virker og vil gøre forskellen, koste en milliard,” siger Brian Dybro.

”Det er familier med nogle særlige udfordringer. Der kommer til at flytte ind i nye kvarterer.  skal problemerne ikke bare flyttes til et nyt kvarter må kompetencerne på den pågældende nye skole være på plads. Man skal kende det nye barn. Man skal sørge for at lave en god overgang… Det er ikke bare at rive bygninger ned. Det er rigtige mennesker, der er involveret. Skal vi sikre at de får en fornuftig modtagelse i de nye miljøer, koster det en stor lokal indsats. Ellers løser vi ikke problemerne. Vi spreder dem,” fortsætter han.

Rådmanden for Odense Kommunes Beskæftigelses- og socil-forvaltning understreger, at kommunen efter bedste evne inden for budgettets rammer gør, hvad der er muligt for at prioritere opgaverne.

”Men vi kan ikke alene levere pengene til at komme tilstrækkeligt rundt om behovet. for vi har dem ikke. Vi har også mange andre udfordringer,” siger han.

"Det gør ikke noget godt for børn og unge, når de vokser op i en boligblok, hvor de fra soveværelsesvinduet kan følge med i, at bander slås med politiet nede på parkeringspladsen."

Thomas Dybbro

Rådmand for SF i Odense

Læs senere artikler

SF-rådmand: ”Giv os tid i stedet for at sende bulldozere”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Regeringen lover hurtigere udsættelser af kriminelle

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Regeringen vil ikke forpligte politi til at informere om kriminelle

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Regeringen vil ikke forpligte politi til at informere om kriminelle

Fik du

læst disse?

Brian Dybro SF-rådmand: ”Giv os tid i stedet for at sende bulldozere”
bispehaven-096.jpg Lejerbo hjælper boligforening i krise
bl_tingbjerg_111018_019.jpg 42 boligafdelinger har effektiviseret sig til lavere husleje
Viggo Renoveringer og nybyggeri er en effektiv kur mod massearbejdsløshed og populisme
Pressemøde 8. Oktober Regeringen lover hurtigere udsættelser af kriminelle
Michael Demsitz Almen direktør kan nu fejre 25-års jubilæum
Løjt Salus Boligforening nægter at springe første spadestik over
Se alle artikler ( 2983 )

0

Læseliste