09. NOV. 2020 KL. 13:39
S og DF enige: ”Det her er jo ikke en ghetto”
09. NOV. 2020 KL. 13:39
DF i Sønderborg: ”Det er ikke rimeligt, at Nørager/Søstjernevej skal blive en hård ghetto, fordi der bor mange førtidspensionister.”
I Sønderborg ligger boligområdet Nørager / Søstjernevej. Her venter beboerne med frygt på den 1. december – dagen, hvor regeringen offentliggør den næste såkaldte ”ghettoliste”.
Står boligområdet på listen er det femte gang i træk, hvilket betyder, at bygninger og de 1.266 beboere med enkelte tryk på tasterne i Boligministeriet avancerer til en såkaldt ”hård ghetto” i ministeriets særegne seedningssystem for almene boligområder.
Ifølge den såkaldte ghettolov, der blev vedtaget i 2018, betyder det, at 60 procent af de almene boliger på Nørager / Søstjernevej skal afvikles.
”Jeg har boet her i 20 år. Og jeg har tænkt mig at blive boende her resten af mit liv,” siger Inga Skovlund, der er talsmand for beboerne i det truede område. Hun er af beboerne blevet udråbt som borgmester af Nørager, fordi hun i mange år har været en ildsjæl, som står bag rigtig mange aktiviteter i boligafdelingen.
”Jeg vil blive boende her, fordi vi kender hinanden, kan lide hinanden og kommer hinanden ved,” fortsætter hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen, frygter, at beboerne bliver tabere, hvis 60 procent af bolligerne skal afvikles. Foto: Lars Græsborg Mathiasen
Læs senere artikler
Odense går i forsvar for Solbakken
Boligformand: "Ghettopakken vil give store problemer"
Støtten følger ikke med
De mange aktiviteter som Inga skov og mange andre ildsjæle dagligt arrangerer i fælleshuset i Nørager er en væsentlig årsag til, at Sønderborgs Socialdemokratiske borgmester, Erik Lauritzen, synes, at det er en rigtig dårlig ide at opløse boligområdet.
”Her i området er der en masse både professionelt og frivilligt funderede initiativer, der støtter de udsatte beboere. – initiativer der hjælper folk i beskæftigelse og uddannelse. Og så er der de mange frivillige aktiviteter, der sikrer mange et godt socialt liv,” siger Erik Lauritzen.
”Skal vi flytte 60 procent af beboerne, flytter indsatserne jo ikke med. I hvert fald ikke i samme omfang. Der vil gå meget tabt,” fortsætter han.
Blandt de aktiviteter, som risikerer at gå tabt for de udsatte beboere er blandt andet den fremskudte beskæftigelsesindsats, der de seneste to år har sikret, at beskæftigelsen blandt de 18 til 64-årige i Nørager/Søstjernevej er steget med otte procent.
”Jeg vil ikke sige, her ikke er nogen problemer. Men vi er i forvejen ved at udarbejde en helhedsplan for området, der indebærer, at antallet af boliger reduceres. Men det giver ikke mening at gøre det med 60 procent,” siger borgmesteren.
”Jeg kan forstå de voldsomme værktøjer kommer i brug i nogle af landets større og mere problemfyldte områder. Men det her er jo ikke noget, der kan kaldes en ghetto. Her er tryghed og ingen kriminalitet. Området er inde i en rigtig god udvikling,” fortsætter han.
DF-politiker er enig
Og den socialdemokratiske borgmester bakkes op af Jan Rytkjær Callesen, der er medlem af Sønderborg byråd, og som i øvrigt i 2018 var med til at stemme ghettoloven igennem i Folketinget.
”Da jeg stemte for loven tilbage i 2018, var det fordi vi ville gøre op med kriminelle bandemedlemmer i områder som Vollsmose, Gellerup og Mjølnerparken. Nørager / Søstjernevej har intet tilfælles med de områder. Der har været utrygt for nogle år siden. Det er der ikke mere,” siger Jan Rytkjær Callesen.
Realiteten er, at områdets 1,49 procent dømte beboere ligger væsentligt tættere på landsgennemsnittet end de 2,27 procent, som er ghettokriterie-grænsen.
Førtidspensionister
”Jeg bryder mig afgjort heller ikke om, at 200 af de beboere, som risikerer at trække boligområdet på den hårde ghettoliste er førtidspensionister. Man får tilkendt førtidspension, fordi man ikke kan arbejde – ikke fordi man er doven. Derfor bør førtidspensionister ikke regnes med i ghettoregnskabet,” fortsætter Jan Rytkjær Callesen.
DF-politikeren understreger, at han fortsat vil gøre op med bander og kriminelle. Han mener dog, at det værktøj hans eget parti, var med til at udvikle i 2018 er ude af proportioner, når det rammer områder som Nørager / Søstjernevej.
”Det vil skabe større problemer for beboerne end det løser. Det samme gælder boligorganisation og kommune. Der er ikke en overkapacitet af almene boliger i resten af kommunen, som bare står og venter på, de her mennesker kan flytte ind,” fortsætter han.
DF-politikeren opfordrer regeringen til at tage imod forslaget fra hans egen partiledelse om – i hvert fald for en periode – at suspendere optaget af nye boligområder på den såkaldte ”hårde ghettoliste”, indtil man har fundet ud af, hvordan det virker på de 15 boligområder, som allerede er ved at effektuere de konsekvenser, det har at havne på listen.
Medlem af Sønderborg byråd og forhenværende folketingsmedlem, Jan Rytkjær Callesen. Foto: Lars Græsborg Mathiasen
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtagetRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtagetMest læste
Se alle artikler (3003)0