02. NOV. 2020 KL. 11:13
Odense går i forsvar for Solbakken
02. NOV. 2020 KL. 11:13
Odenses borgmester vil i dialog med partifællerne i regeringen om boligområdet Solbakken.
Den nye udviklingsplan for området Solbakken i Odense skal holde bulldozerne på afstand. Området risikerer nedrivninger, fordi man ligger til at blive en såkaldt hård ghetto.
Derfor havde Odenses socialdemokratiske borgmester Peter Rahbæk Juhl, SFs rådmand for social- og beskæftigelses-forvaltningen, Brian Dybro og de tre boligorganisationer, der ejer boligerne i Risingkvarteret, indkaldt til pressemøde, hvor de præsenterede fem punkter, der skal sikre Solbakken dispensation, fra at 60 procent af områdets familieboliger skal afvikles og en dermed total opløsning af boligområdet.
Det kan i værste fald blive konsekvensen, hvis kvarteret den 1. december havner på regeringens såkaldte ”hårde ghettoliste”.
Positiv udvikling i Solbakken
Beregninger fra Odense Kommune viser, at området for fjerde gang i træk af Boligministeriet udpeges som såkaldt ghetto. Har kommunen regnet rigtigt, får boligområdet derfor prædikat af at være en såkaldt ”hård ghetto”. Sker det skal 60 procent af områdets almene familieboliger afvikles.
Solbakken har ellers været inde i en yderst positiv udvikling. I løbet af de seneste to år er andelen af beboere på offentlig forsørgelse faldet med næsten 20 procent.
Læs også: Se, hvem der er på ghettolisten 2019/2020
"Vi præsenterer i dag en alternativ udviklingsplan for området. Det er ikke rimeligt, hvis her skal rives boliger ned i det her kvarter. Det giver simpelthen ikke mening. Alle vores indsatser, der hjælper beboerne i uddannelse og beskæftigelse virker," fortalte Brian Dybro, der er rådmand for kommunens social- og beskæftigelses-forvaltning.
Artiklen fortsætter under billedet.
Om Solbakken
Solbakken består af fire afdelinger: Rissingparken, Påskeløkken, Smedeløkken og Solbakken. Der er i alt 644 bolig i området med knap 1.300 beboere. Området ligger kun godt 2,5 kilometer fra byens absolutte centrum.
Ny udviklingsplan skal redde Solbakken fra nedrivning. Boligområdet Solbakken i Odense kan for fjerde år i træk ende på ghettolisten, og sker det, så vil den blive klassificeret som en hård ghetto. Foto: Martin Schubert
Læs senere artikler
Avis: Solbakken i Odense bliver en 'hård ghetto'
Et attraktivt boligområde
Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juhl, vil udfordre sine partifæller i regeringen på spørgsmålet, og opsøge en dialog med Boligministeren.
"Med den lovgivning, som er gældende, risikerer vi, at der skal rives boliger ned i Solbakken. Men vi vil forsøge, at komme i dialog med Christiansborg, fordi vi skal have deres accept på, at vi i stedet kan fortsætte med at arbejde på den måde, vi gør," sagde Odenses borgmester.
Han understreger, at han ikke er i tvivl om, at de igangværende indsatser vil bringe boligområdet af den såkaldte ghettoliste til næste år. Og gennemføres den udviklingsplan, Odense Kommune sammen med boligorganisationerne har gang i, er han ikke i tvivl om, at boligområdet fremadrettet ikke længere vil være et udsat område.
"Det er allerede et attraktivt område. Og det vil blive endnu mere attraktivt i fremtiden," sagde han.
Beboerne håber
Mens der ventes på en reaktion fra Christiansborg, krydser beboerne fingre.
"Det er jo et mareridt. Et mareridt, som ikke rimeligt. Mange af mine naboer har boet her i 30, 40 og 50 år. Og vi bor her længe, fordi det er et fredeligt og populært område," fortalte Birte Ottosen, der er næstformand for afdelingsbestyrelsen i Solbakken.
Ifølge kommunens beregninger bliver boligområdet en hård ghetto, fordi der ifølge kommunens beregninger bor en kriminel for meget i området. Og fordi der bor syv beboere for meget, der kun har grundskolen, som den højeste uddannelse. Der bor i alt 1.300 beboere i området.
Udviklingsplanen
Planen, som skal overbevise Christiansborg om, at Solbakken ikke skal på den såkaldte hårde ghettoliste består af fem hovedelementer.
- Lejlighederne skal gennem e gennemgribende renovering, for at sikre, at området også bliver attraktivt for et breder segment af potentielle nye lejere.
- 100 – 150 af de eksisterende boliger skal ommærkes til ungdomsboliger.
- For at åbne området op for resten af Odense, skal der indrettes nye stier, veje og fartdæmpning.
- I det hele taget skal de grønne områder omtænkes med nye legepladser og et nyt beboerhus.
- For at sikre større tryghed skal SSP-aktiviteterne i området opprioriteres.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen foreslår ny gymnasie-uddannelseRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen foreslår ny gymnasie-uddannelseMest læste
Se alle artikler (2979)0