04. NOV. 2020 KL. 15:11
57 organisationer i appel: Danmark har brug for en folkesundhedslov
04. NOV. 2020 KL. 15:11
En bred kreds af samfundets centrale aktører sender nu en fælles appel til regeringen for at få en folkesundhedslov. BL - Danmarks Almene Boliger er med.
Det går den forkerte vej med folkesundheden.
Et stigende antal danskere lider af kroniske sygdomme, som kunne forebygges. Samtidig stiger den sociale ulighed i sundhed. Kløften vokser mellem de danskere, der lever sundt og længe og dem, der lever kortere og med færre sunde leveår.
Derfor går 57 organisationer nu ud med en fælles appel til regeringen: Skab et sundere, mere lige og bæredygtigt Danmark med en ny folkesundhedslov.
En af de organisationer er BL – Danmarks Almene Boliger. BL har et stort fokus på social ansvarlighed og et klart mål om at bidrage til at minimere den sociale ulighed i samfundet – på tværs af boligform.
Den nære kontakt til andre er ikke lige ved hånden i mange af de almene boliger. Flere bor alene. I 6 ud af 10 boliger bor én person.
Opgøret med ulighed i sundhed er en af regeringens helt store sundhedspolitiske satsninger.
”Vi støtter forslaget om en folkesundhedslov. Der er behov for at tænke sundhed bredt ind i alle politikområder og på tværs af aktører. I den almene sektor tager vi et stort medansvar for bedre sundhed og mindre ulighed, og vi arbejder målrettet med indsatser, som forebygger ensomhed, hjælper psykisk sårbare og skaber de gode fællesskaber. Det kommer den enkelte beboer til gavn, trivslen i boligområdet til gavn og også samfundet til gavn. Med folkesundhedslov skal sundhed og forebyggelse indgå som et fast punkt, når man vurderer fx politiske forslag, og det kan øge opbakningen og støtten til den vigtige indsats, der gøres af den almene sektor,” siger Bent Madsen, adm. Direktør i BL – Danmarks Almene Bolig, som mandag optrådte i TV2 News med sin opbakning til loven og som én af de 57 organisationer, der er medunderskrivere på appellen.
Faktaboks om appel om en folkesundhedslov
Over 50 organisationer har en fælles appel til regeringen. De ønsker en dansk folkesundhedslov. Målet er at få bugt med den stigende sociale ulighed i sundhed og styrke forebyggelsen, så flere får et længere og sundere liv.
- Sundhed og sygdom er systematisk skævt fordelt i samfundet – og vi ser fortsat i dag en stor social ulighed i, hvem der bliver ramt af sygdom
- I den almene sektor huser vi alle mennesker – også de mindre ressourcestærke og mere sårbare – og dem, som er mere udsat for sygdom.
- Andelen med kroniske livsstilsygdomme (Hjerte, Diabetes, KOL) er fx næsten dobbelt så høj i den almene sektor.
57 organisationer ser folkesundhedslov som vigtig ramme
I appellen fra de 57 organisationer, som bl.a. tæller DGI, DFI, FOA, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Ældre Sagen, Dansk Industri og Dansk Erhverv, lyder det bl.a. at man ønsker at sundhed og trivsel skal indgå som fokus i politikker generelt. Tanken er, at en folkesundhedslov kan være en politisk ramme og løftestang til at bruge de rette virkemidler til at skabe sundhed for alle.
Læs også: Pres på regeringen for at få en ny folkesundhedslov
Målet er blandt andet at gøre de sunde valg lettere, få bugt med den stigende sociale ulighed i sundhed og styrke forebyggelsen, så flere får et længere, sundere og gladere liv, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).
”Hvis vi skal rykke mere på folkesundheden i Danmark, er vi nødt til at tage nye metoder i brug og brede det længere ud i samfundet. Vi skal lave partnerskaber med civilsamfundet og erhvervslivet. Sundhedspolitik er nødt til at blive tænkt ind på andre politikområder som fødevarer, byplanlægning og vores folkeskoler,” siger Stephanie Lose.
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkMest læste
Se alle artikler (3014)0