30. MAR. 2020 KL. 08:25

Renoverings-kø får antallet af ledige boliger til at stige

renoveriner_.jpg

Modelbillede. I boligorganisationen HAB i Haderslev bliver det stadig sværere at leje boliger ud i afdelinger, der venter på at blive renoveret med støtte fra Landsbyggefonden.

Boligpolitik kan hjælpe

HAB i Haderslev ser flere tomme lejligheder i afdelinger, der venter på at blive renoveret.

I boligorganisationen HAB i Haderslev bliver det stadig sværere at leje boliger ud i afdelinger, der venter på at blive renoveret med støtte fra Landsbyggefonden.

”Vi har specielt tre afdelinger i byen, hvor ledigheden stiger, og det er de afdelinger, der står til at blive renoveret,” siger Christian Skovfoged, direktør i HAB, der har 2.300 boliger.

Den manglende renovering giver et dobbelt problem. Når folk kommer for at se på lejligheder i de berørte afdelinger, så siger de for det første, at boligerne ikke ser rigtigt pæne ud, fortæller Christian Skovfoged.

”Når folk så får at vide, at lejlighederne måske skal renoveres om et år eller to, så trækker de sig tilbage, fordi de ikke vil genhuses. Så kommer der en selvforstærkende dårlig spiral. Det giver udlejningsproblemer,” siger Christian Skovfoged.

Forårets boligpolitiske forhandlinger betyder også i HAB Haderslev en hel del, siger Christian Skovfoged, direktør for boligselskabet, som har omkring 2.500 boliger.

Derfor kan det få stor betydning for HAB, hvis forårets politiske boligforhandlinger øger Landsbyggefondens renoveringsramme. Flere af renoveringerne har været undervejs i 8-10 år. De står i kø til at få støtte fra Landsbyggefonden ligesom 72.000 andre boliger over hele landet.

”Vi har nogle gamle afdelinger som er fuldstændig utidssvarende. Nogle af vores boliger kan vi simpelthen ikke være bekendt. Hvis vi kunne få renoveret dem, som vi oprindelig havde planlagt, så ville det betyde meget,” siger Christian Skovfoged.

”Vi har lejerne til dem. Vi skal simpelthen bare have dem renoveret og moderniseret,” siger han.

Behov for boliger til seniorer

HAB og Haderslev Kommune har sammen undersøgt fremtidens boligbehov. Der er brug for flere boliger til singler og ældre.

”Hvis vi får mulighed for at gå i gang med de renoveringer, så kan det være med til at opfylde det boligbehov, man fra lokalt hold siger, der er,” siger Christian Skovfoged.

”I Haderslev – som i de fleste købstæder – ser man en urbanisering. Der bliver behov for boliger til seniorerne, som sælger deres huse lidt ude på landet. De vil ind til byen, og dem skal vi simpelthen have boliger til,” siger Christian Skovfoged.

To af de tre afdelinger, der oplever udlejningsproblemer, ligger i Varbergparken i Haderslev, et område, hvor det over en årrække er lykkedes at ændre beboersammensætningen i positiv retning.

”En af afdelingerne har også voldsomme sociale problemer, hvor vi arbejder sammen med kommunen, SSP og politi. Det kræver rigtigt mange ressourcer, så hvis vi kunne få den afdeling renoveret, ville det få en kæmpe betydning,” siger Christian Skovfoged.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste