05. MAJ. 2020 KL. 15:48

Tidligere boligminister: Helt oplagt at renovere almene boliger

20191204-214406-2_33mb_2.jpg

Christian Nordholt/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

I dag bliver Carsten Hansen kaldt Løvernes konge, men boligpolitisk vil en titel som Renoveringernes konge være mere retvisende. Midt i en krisetid er det en god ide at bruge Landsbyggefonden, mener han.

Netop nu forhandler boligminister Kaare Dybvad (S) med Folketingets partier om at afsætte 30 milliarder kroner til renovering i den almene boligsektor frem til 2026. 

Pengene kommer fra Landsbyggefonden og udover at forbedre tusindvis af lejeboliger, skal milliarderne også sætte gang i vækst og beskæftigelse, så Danmark kommer nogenlunde helskindet gennem corona-krisen.

Tidligere boligminister Carsten Hansen mener, at det er en god ide at bruge ekstraordinært mange penge fra Landsbyggefonden midt i en krisetid. Da det danske arbejdsmarked stadig var i slowmotion efter finanskrisen, gjorde han akkurat det samme.

I de fire år fra 2011 til 2015, hvor Carsten Hansen var minister for by, bolig og landdistrikter, fik han bred opbakning fra både rød og blå blok i Folketinget til et historisk løft af den almene boligsektor.

I hans tid som minister nåede regeringen at sætte 34 milliarder kroner samlet af til Landsbyggefonden. Nok det største løft givet til at renovere den almene boligsektor i mange, mange år.

”Det var jo et gavnligt formål for rigtig mange boliger trængte til at blive moderniseret og isoleret. Det tjente både et beskæftigelsesmæssigt, grønt og et vedligeholdelsesmæssigt formål at bruge nogle ekstra milliarder kroner,” siger Carsten Hansen.

Alligevel fastslår Carsten Hansen, at der stadig er mange almene boliger, der trænger til at blive renoveret den dag i dag.

Han mener, at boligpolitik også handler om at sikre, at almene boliger kan konkurrere med private og andelsboliger i attraktion. I hans øjne vil det være en katastrofe, hvis danskerne går i en stor bue udenom lejeboliger på grund af forfald og misligeholdelse. 

Fra boligminister til Løvernes Konge

”Ved at bruge Landsbyggefondens penge ville vi udover at kickstarte økonomien også sikre moderne attraktive lejeboliger, som folk har lyst til at bo i. Man kan næsten ikke finde noget mere ædelt og godt formål end at renovere almene boliger”, siger han og erklærer, at han er stolt af at være den boligminister i nyere tid, der har brugt flest penge på at løfte almene boliger.

Hjemme på Fyn bliver den tidligere boligminister i dag kaldt Løvernes Konge, fordi han er formand for Odense Zoo. Han er også medlem af Landsskatteretten og aktiv i Nykredits repræsentantskab. Og så hænder det, at han lægger gåturen i Odense forbi Korsløkkeparken, hvor der i hans ministertid blev givet grønt lys til en milliarddyr totalrenovering.

”Det er et af de renoveringsprojekter, som jeg er stolt af, og hvor jeg kan se, at det er blevet et mere attraktivt sted at bo og leve,” siger Carsten Hansen.

Læs også: Hvad er en almen bolig?

Farligt med politikere, der mangler penge

Frank Aaen, der i dag er statsrevisor men tilbage i 2012 var finansordfører for Enhedslisten, var en af de folketingsmedlemmer, der stemte for at pumpe flere milliarder kroner ud i boligrenovering.

”Vi støttede det varmt. Fordelen er, at der kommer gang i beskæftigelsen på en fornuftig måde, nemlig ved at forbedre lejeboliger. Det er bestemt en god vej til bolig- og energiforbedringer,” siger han.

Men Frank Aaen mener samtidig, at det er en ulempe, at lejernes egne penge bliver sat i spil af folketingspolitikerne til formål, der ikke altid er til lejernes bedste.

”Landsbyggefondens finansiering kommer ved, at lejerne betaler uændret udgift til lån, selv om det er betalt ned. I modsætning til ejere, der slipper i husleje, når lånene er udbetalt,” påpeger han. Selvom det er en solidarisk model mellem lejerne, kan den ifølge Frank Aaen blive misbrugt af politikere, der fattes penge.

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste