01. MAJ. 2020 KL. 14:34

Regeringen vil renovere almene boliger for 30 milliarder kroner

facade-4.jpg

Regeringen præsenterede fredag et udspil om at renovere almene boliger for 30 milliarder kroner.

Regeringen foreslår, at der afsættes 30 mia. kr. til grønne renoveringer i den almene boligsektor.  En økonomisk kickstart som skal forbedre og energirenovere den almene sektor.

Den almene boligsektor er en grundsten i det danske samfund. Og nu skal der for alvor sættes skub i en stor – og bæredygtig – modernisering af landets almene boliger, som samtidig kan skubbe økonomien i gang efter coronakrisen.

Regeringen vil afsætte 30 mia. kr. fra Landsbyggefonden til grønne renoveringer i den almene boligsektor i perioden 2020-2026. 18,4 mia. kr. skal gå til en ekstraordinær fremrykning af renoveringsindsatsen, så ventelisten kan blive afviklet hurtigt, fortalte boligminister Kaare Dybvad Bek (S) på et pressemøde fredag eftermiddag.

I første omgang kan op mod 72.000 lejere nu se frem til, at der bliver sat gang i de tiltrængte renoveringer.

”Det er den største samlede boligaftale nogensinde, som regeringen her lægger op til. På kort sigt vil 72.000 boliger på venelisten blive renoveret. Samtidig udgør initiativet et væsentligt bidrag til at holde hånden under beskæftigelsen i den svære situation, dansk økonomi står i som følge af coronakrisen,” siger boligminister Kaare Dybvad Bek i en pressemeddelelse fra Transport- og Boligministeriet.

 

Statsministeren: Det er godt for lejerne og arbejdspladserne

Statsminister Mette Frederiksen (S) løftede sløret for udspillet først på dagen, nemlig i sin tale, som blev holdt ved Socialdemokratiets virtuelle 1. maj-arrangement på Arbejdermuseet i København og sendt direkte på Facebook.

”Det betyder, at vi kan forbedre lejernes boliger. Gøre noget ved skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er godt for lejerne. Samtidig kan vi energirenovere. Udskifte oliefyr. Det gavner klimaet. Og de byggeprojekter, der dermed sættes i gang, skaber arbejdspladser, og de gavner beskæftigelsen,” sagde hun bl.a.
 

Kø på 18,4 mia. kr. skal i gang

Konkret foreslår regeringen at der afsættes 30 mia. kr. fra Landsbyggefonden til renovering i den almene boligsektor i perioden 2020-2026. Heraf afsættes der 18,4 mia. kr. til at gennemføre ventelistens projekter hurtigst muligt.

Der er lige nu en kø af 453 renoveringssager med godt 72.000 boliger fordelt over hele landet. Alle sagerne er tiltrådt lokalt hos boligorganisationerne og kommunerne og prækvalificeret af Landsbyggefonden. De er dermed klar til at blive udført. 

”Vi står med en unik mulighed for at kombinere genopretningen af Danmark med vores grønne ambitioner. Med dette forslag tager vi første skridt i den retning. Vi åbner for investeringer for 30 mia. kr. Rundt om i hele landet bliver der nu mulighed for at udskifte vinduer, isolere bedre eller udskifte oliefyret. Det vil gavne både lejere, beskæftigelsen og ikke mindst klimaet. Renoveringerne giver nemlig både bedre indeklima, lavere varmeregninger til lejerne, flere ordrer i ordrebøgerne hos virksomhederne og mindre CO2,” siger klima,- energi og forsyningsminister Dan Jørgensen om udspillet.

 
Regeringen vil nu indkalde Folketingets partier til forhandlinger.

Læs fakta-arket om udspillet fra Transport- og Boligministeriet her.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste