25. MAJ. 2020 KL. 12:59

Pilotprojekt med grønne lån på Sydfyn

svendborg-nordre-park-bs-sydfyn.png

Boligerne i Nordre Park i Svendborgs bymidte skal ligge på en tidligere skolegrund. Her genbruger de den røde tegl fra den gamle skole på de nye boliger. Foto: domea.dk

Boligselskabet Sydfyn igangsætter fire bæredygtige byggeprojekter med i alt 280 familieboliger i og omkring Svendborg. De bliver finansieret med en helt ny type grønne byggelån, som Danske Bank lancerer.

De fire almene boligbebyggelser, som Boligselskabet Sydfyn og Domea.dk skal opføre på Sydfyn, har højt fokus på klima og bæredygtighed. Ikke bare i forhold til byggematerialer, men også til finansieringen af projekterne.

Det har ført til, at Boligselskabet Sydfyn er den første almene boligorganisation, som Danske Bank nu yder grønne byggelån til. Udlånet på en halv milliard kroner til det fynske boligselskab er et led i Danske Banks strategi om at øge andelen af grønne lån i de kommende år. For klima er i høj kurs i stort set alle brancher og sektorer.

Det er et godt eksempel på de tanker og de tiltag, som vi oplever, at der gøres i hele den almene sektor i disse år for at skabe bæredygtige boliger til fremtiden.

Bjarne Jørgensen, direktør for Storkunder Ejendomme i Danske Bank

Der er ifølge Bjarne Jørgensen, direktør for Storkunder Ejendomme i Danske Bank, et stort potentiale i den almene boligsektor.

”Vi oplever, at klimadagsordenen er meget højt på agendaen i den almene sektor. Der er mange spændende tiltag, hvor man tænker bæredygtighed ind i byggeriet. I et af Boligselskabet Sydfyns byggeprojekter har man eksempelvis valgt at genbruge mursten for at reducere energi- og ressourceforbruget i forbindelse med det nye byggeri. Det er et godt eksempel på de tanker og de tiltag, som vi oplever, at der gøres i hele den almene sektor i disse år for at skabe bæredygtige boliger til fremtiden,” udtaler han i en pressemeddelelse fra domea.dk.

Grøn finansiering

Den nye type lån i Danske Bank baserer sig ifølge domea.dk på, at der udstedes grønne obligationer, som investorerne er villige til at betale en lidt højere kurs for end normalt. Og den difference gives videre til bygherren (boligselskabet) i form af en lavere rente.

For at få adgang til de grønne lån skal ejendommen leve op til en række kriterier. Det kan være i forhold til energiklasse eller i forhold til reduktion i ejendommens ressource- og energiforbrug.

Domea.dk er byggeforretningsfører på boligprojekterne i Svendborg. De hilser de grønne byggelån velkommen:

”Vi kigger ind i en udvikling, hvor det at tænke bæredygtigt i bred forstand bliver stadig mere vigtigt – både for de beboere, som skal flytte ind, for de boligselskaber, som bygger, og for de mange investorer, som sætter penge i projekterne. Og netop fordi der er en fælles interesse, har jeg en forventning om, at vi vil se en udvikling, som tager fart i de kommende år,” siger Charlotte Nørbak, direktør for Byggeri og byudvikling, i pressemeddelelsen.

Grønt fokus

Hos Boligselskabet Sydfyn, der har mere end 2.000 almene boliger i og omkring Svendborg, er bestyrelsesformand Svend Erik Johansen godt tilfreds.

”Aftalen ligger fint i tråd med vores generelle fokus på at udvikle attraktive almene boliger, samtidig med at vores byggeprojekter går nye veje, når det kommer til at tænke energibesparelser og bæredygtighed ind,” siger han i pressemeddelelsen.

Det gælder blandt andet de kommende 95 almene boliger i ejendommen Nordre Park, som bliver opført i hjertet af Svendborg. Her bygges boligerne på en grund, hvor der tidligere lå en skole. Skolen er revet ned, men materialerne bliver genbrugt, så de nye boliger bygges med samme røde tegl, som skolen bestod af.

”Det er et vidnesbyrd om, at de nye boliger står på skuldrene af den tidligere bygning, og en fin gestus til stedets historie – samtidig er det med til at holde ressourceforbruget i ave,” siger Svend Erik Johansen.

Pilotprojekt baner vejen

Den grønne finansiering er endnu på et tidligt stadie herhjemme, og boligerne i Svendborg er kun et pilotprojekt.

Danske Bank har dog ambitioner om, at de allerede i 2023 har lavet aftaler om grønne lån for henved 100 milliarder kroner. Så de håber, at det nye tiltag med de bæredygtige boliger på Sydfyn kan være med til at give den grønne omstilling et rygstød.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste