01. MAJ. 2020 KL. 16:34

Historisk oplæg fra regeringen: Hele køen til renoveringer skal afvikles

pressemoede1maj-15.jpg

Holger Svend Anderson. Regeringen foreslår, at der afsættes 30 mia. kr. til grønne renoveringer i den almene boligsektor.

Der er udsigt til en historisk bred opbakning til boligpolitikken i Danmark.

 

Mange beboere der bor i nedslidte og utidssvarende almene boliger kan begynde at se frem til, at boligen bliver renoveret:

”Regeringen foreslår, at der afsættes 30 mia. kr. til at renovere den almene sektor. Med en ekstraordinær indsats allerede i år. Det betyder, at vi kan forbedre lejernes boliger. Gøre noget ved skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er godt for lejerne. Samtidig kan vi energirenovere. Udskifte oliefyr. Det gavner klimaet. Og de byggeprojekter, der dermed sættes i gang. Det skaber arbejdspladser. Det gavner beskæftigelsen.”

Sådan lød ordene fra Danmarks socialdemokratiske statsminister, Mette Frederiksen, da hun klokken 09.30 holdt sin i mange sammenhænge historisk 1. maj-tale på arbejdermuseet i København.

Læs også: Regeringen vil renovere almene boliger for 30 milliarder kroner

Indtil videre er Mette Frederiksens ord et oplæg til forhandlinger med Folketingets øvrige partier. Men der er grund til at lejerne i de 72.000 boliger i renoveringskøen, der af Landsbyggefonden er godkendt til at modtage renoveringsstøtte, kan være optimistisk. I ugerne op til dagens udmelding fra statsministeren, har en bred vifte af Folketingets partier nærmest stået i kø for at opfordre regeringen til netop at foreslå, at hele køen til renoveringsstøtte i Landsbyggefonden skal afvikles. Dels af hensyn til beboerne. Dels for at sikre byggeriets beskæftigelse under coronakrisen. Partiformænd og repræsentanter fra Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Venstre og Det Radikale Venstre, har i blandt andet fagbladetboligen.dk bakket op om, at hele køen til renoveringsstøtte fra Landsbyggefonden skal afvikles. Den samlede pris for afviklingen af køen er 18,4 milliarder. Det vil give arbejde til håndværkere og andre bygningsarbejdere i 83 af landets 98 kommuner.

”Det er den største samlede boligaftale nogensinde, som regeringen her lægger op til. På kort sigt vil 72.000 boliger på ventelisten blive renoveret. Samtidig udgør initiativet et væsentligt bidrag til at holde hånden under beskæftigelsen i den svære situation, dansk økonomi står i som følge af coronakrisen," udtalte boligminister Kaare Dybvad Bek. Da han sammen med klima- energi- og forsynings-minister Dan Jørgensen på et pressemøde i Eigtveds Pakhus på Christianshavn her til eftermiddag præsenterede udspillet.


Til gavn for klimaet

Landsbyggefonden skal fremover også prioritere støtte til sager med energibesparende tiltag sammen med sager, der indeholder udbedring af byggeskader og sunde boliger. I dag prioriteres der efter trangskriteriet, hvor det vurderes, hvilke projekter, der har det mest påtrængende behov. Trang og grønne tiltag skal fremover gå hånd i hånd. Vurderingen er, at 85 – 90 % af nye projekter vil indeholde grønne tiltag, som årligt vil svare til 25.000 personers flyrejse t/r Kbh-New York.

Aftalen forventes at sænke energiforbruget med ca. 500 gigawatt/timer, hvilket svarer til varmeforbruget for 40.000 lejligheder.

”Vi står med en unik mulighed for at kombinere genopretningen af Danmark med vores grønne ambitioner. Med dette forslag tager vi første skridt i den retning. Vi åbner for investeringer for 30 mia. kr. Rundt om i hele landet bliver der nu mulighed for at udskifte vinduer, isolere bedre eller udskifte oliefyret. Det vil gavne både lejere, beskæftigelsen og ikke mindst klimaet. Renoveringerne giver nemlig både bedre indeklima, lavere varmeregninger til lejerne, flere ordrer i ordrebøgerne hos virksomhederne og mindre CO2,” sagde klima,- energi og forsyningsminister Dan Jørgensen.

I BL – Danmarks Almene Boliger hilses regeringens udspil meget velkommen.

”Vi har ønsket og arbejdet stenhårdt for, at den store renoveringskø med 453 projekter over hele landet kan afvikles nu. Det er vigtigt for de mange beboere, der har stået i kø i alt for lang tid. Og det er vigtigt for klima og tilgængelighed. Derfor er vi også meget glade for, at regeringen har spillet ud med afvikling af køen på de 18,4 mia.kr. nu, og det tegner der sig også et meget bredt flertal for i Folketinget” siger direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen og fortsætter: ”Samtidig kan vi med de mange renoveringer bidrage til at holde hånden under beskæftigelsen og sikre lære- og praktikpladser i denne svære coronatid”.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

"Når det gælder de ældre, er det her ikke slutningen. Det er begyndelsen"

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

"Når det gælder de ældre, er det her ikke slutningen. Det er begyndelsen"

Fik du

læst disse?

Flemming Og Loa AAB Silkeborg Beskåret Jysk boligorganisation har 100 procent beboertilfredshed
BL Agervang 101018 005 Træt af dårligt image: Nu skifter boligområde navn
Kaare Lars Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne
Munkebo 050 Boligselskab hjælper ledige beboere i gang som flyttefolk
Birger Lbf Foto Lars Just 2 2 Landsbyggefondens chef stopper
Bbc Brand Film Premiere på ny BBC-film om de almene boliger i Danmark
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Se alle artikler ( 2187 )

0

Læseliste