25. MAJ. 2020 KL. 12:44

Her er reaktionerne på boligaftalen fra boligorganisationerne

boligaftale_2020_foto_holgersvendanderson.jpg

Holger Svend Anderson. Boligaftalen sikrer at der nu kan afvikles en kø af renoveringer på 18,4 mia. kr. over hele landet.

Den nye boligaftale, som skyder tusindvis af renoveringer af landets almene boliger i gang, får ros fra flere boligorganisationer. 

’Den største investering i den almene boligsektor nogensinde’.

Sådan betegnede boligminister Kaare Dybvad Bek (S) den boligaftale, han sammen med et bredt flertal præsenterede tirsdag 19. maj. Aftalen afsætter 30,2 mia. kroner til grøn renovering af boliger i den almene sektor frem mod 2026.

Og den brede boligaftale er noget, der kan bruges til noget, lyder det fra flere af landets mange boligselskaber.

Omkring 1 mio. danskere bor i dag i en almen bolig og tusind vis af lejere kan nu se frem til, at der bliver taget hul på de tiltrængte renoveringer. 72.000 boliger skal nu i gang med at renoveres.

”Vi har armene oppe over hovedet på grund af den kæmpestore pose penge, der alene hos os betyder, at lejerne får gavn af omkring 400 mio. kr. til absolut tiltrængte renoveringer i både det vestlige og det østlige Aalborg,” siger direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening.

Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening, har armene oppe over hovedet. 


Perspektiver i den grønne del af boligaftalen

Flere af boligselskaberne ser også potentiale og perspektiver i den grønne del af boligaftalen, som kan være med til at give de almene boliger et yderligere løft. I boligaftalen er der fokus på energioptimering og grønne klimaløsninger.

”Der er mange gode elementer i den nye boligaftale. Jeg glæder mig over at få sat gang i den store kø af renoveringsprojekter til gavn for vores beboere, klimaet og beskæftigelsen. Og så er det positivt med en garantiordning, hvis energibesparende tiltag ikke giver effekt så hurtigt som ventet," skriver Michael Demsitz, adm. direktør hos Boligkontoret Danmark på LinkedIn.

I praksis betyder det, at sager med energibesparende og grønne klimatiltag skal have højere prioritet, når Landsbyggefonden fordeler de penge, lejerne har sparet op i fonden. Samtidig får det almene byggeri mulighed for ekstern finansiering til energibesparende tiltag som et tillæg til støtte fra Landsbyggefonden.

Direktør Michael Demsitz, Boligkontoret Danmark, glæder sig over at der kan komme gang i de mange renoveringsprojekter.


Grønt lys er godt

Hos Boligkontoret Danmark, som administrerer godt 31.000 boliger for en lang række boligselskaber, har man flere store renoveringsprojekter, der er klar til at gå i gang. De kan nu få grønt lys og tilsagn.

Nogle af sagerne er bl.a. hos Sakskøbing Boligselskaber i Apotekervænget, hvor 132 boliger skal renoveres og 24 boliger ombygges til øget tilgængelighed. Et projekt til 86 millioner kroner. Også Boligselskabet Nordkysten har et projekt til 250 mio. kroner klar, hvor 209 boliger skal have en overhaling, nyopførsel af 24 tagboliger og udvidelse af eksiterende boliger.

”Vores boligselskaber har længe været interesseret i grønne tiltag ved renoveringsprojekter, så en ny boligaftale i den form, regeringen har foreslået, vil ikke betyde, at vi skal til at tænke på helt nye måder – for vi har gennem mange år tænkt grønt,” har byggeøkonomichef hos Boligkontoret Danmark Erik Andreasen tidligere udtalt.


Historisk stor ramme

Også i Bo-Vest, som administrerer 15.000 boliger i Albertslund, Brøndby, Ishøj, Greve og København, er der begejstring over den nye boligaftale.

”Jeg glæder mig over den historisk store ramme på 30 mia., som vil sikre afvikling af den store kø på 18,4 mia. i løbet af 2020-21. Desuden er det meget glædeligt at der i høj grad sættes fokus på en lang række grønne initiativer, som kan sikre mere bæredygtige renoveringer," lyder det fra Vinie Hansen, som er formand i Bo-Vest og i Vridsløselille Andelsforening.

Vinie Hansen, formand i Bo-Vest, hæfter sig ved de bæredygtige renoveringer. Foto: Bo-Vest.dk

DAB: En god aftale

Også Henrik Berg, formand for DAB’s bestyrelse, glæder sig over, at branchen nu får sit ønske opfyldt om, at der bliver sat gang i renoveringerne.

"Den indsats kan vi godt være stolte af.  Aftalens grønne fokus stemmer fint overens med DAB’s mål og værdier. Vi har gennem en årrække arbejdet på grønne tiltag i driften af boligafdelingerne, i administrationen og i nybyggeri og renoveringssager," siger Henrik Berg, formand for DAB, i en udsendt meddelelse.

DAB administrerer og udlejer mere end 50.000 primært almene boliger. 

Henrik Berg, formand for DAB.

Domea.dk: En fin fin boligaftale

"En fin fin og grøn boligaftale med massive bæredygtige investeringer i de almene boliger og i vores samfund," kalder Thomas Holluf Nielsen, administrerende direktør i Domea.dk, aftalen på LinkedIn:


"Tak for den brede politiske opbakning og tak til de almene boliger for at gøre denne win win sitation mulig. Det er jo beboernes indbetalinger, vi taler om her," skriver han.

"En fin fin aftale," lyder det fra Domea.dk. Foto: Jacob Ljørring

Godt for beboerne, klimaet og dansk økonomi

Fra BL – Danmarks Almene Boliger takkes der et bredt flertal i Folketinget for en god boligaftale:

”Nu kan vi afvikle en kø af renoveringer på 18,4 mia. kroner over hele landet. Det er godt for beboerne, klimaet og dansk økonomi. Vi har oplevet en meget bred opbakning i arbejdet med denne boligaftale fra de største erhvervsorganisationer over fagbevægelsen til ældreorganisationerne,” siger Bent Madsen, administrerende direktør.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2961 )

0

Læseliste