04. MAJ. 2020 KL. 16:27

Boligordførere: Ja tak til renovering af 72.000 almene boliger

folketingssalen_christoffer-regild_06_2.jpg

Folketingssalen - foto: Christoffer Regild

Der er overordnet glæde at spore hos partiernes boligordførere. De ser positivt på, at Landsbyggefonden nu kan sætte gang i køen af almene renoveringer. Men samtidig frygter de en gentagelse af køen i årene, der kommer. 

Statsminister Mette Frederiksen brugte sin 1. maj-tale til at lancere regeringens store forslag til at få gang i byggebranchen og give lejerne bedre boliger: 30 milliarder fra Landsbyggefonden.

Af dem skal 18,4 milliarder bruges til at renovere de 72.000 almene boliger i Landsbyggefondens støtte-kø. Og 11,6 milliarder kroner til nye renoveringsprojekter de næste seks år.  

Forslaget fik blandet modtagelse fra medlemmerne af Folketingets Boligudvalg.

Mona Juul fra De Konservative roste det generelle udspil på Twitter, kort efter bolig- og klimaministeren havde holdt pressemøde i forlængelse af statsministerens 1. maj-tale:

“Rigtig godt, at beboernes penge nu anvendes til tiltrængte grønne renoveringer – og sikrer arbejdspladser!” tweeter Mona Juul.

Ros til dele af udspil

Der er bred enighed om, at det er godt for beskæftigelsen og den almene boligsektor, at de almene boligorganisationer nu kan sætte gang i de tusinder af renoveringer, så beboerne ikke længere skal fryse om vinteren eller blive syge af skimmelsvamp.

“Det er godt, vi får 18,4 milliarder kroner ud at arbejde nu, som vi har presset på længe. Det er rettidig omhu,” siger de radikales boligordfører, Jens Rohde.

Boligordføreren fra Venstre, Heidi Bank, bifalder også de mange milliarder, der nu kan sættes i spil:

”Det, der er meldt ud, er i forlængelse af, hvad vi også har meldt ud. Det er vigtigt at holde hånden under danske arbejdspladser, og så er det også vigtigt, at der bliver lavet nogle sundere boliger,” udtaler Heidi Bank til Altinget:

Ris til renoveringsramme

Ros kommer sjældent alene, og Søren Egge Pedersen, boligordfører for Enhedslisten, uddeler gerne ris. Han kan nemlig slet ikke se, hvordan 11,6 milliarder kan forslå i forhold til behovet for renoveringer frem til 2026. Han siger til Altinget:

“Renoveringskøen er jo opstået, fordi der har været afsat for få midler. Den nuværende renoveringsramme har ikke været nok til at afvikle køen. Med de 11,6 milliarder kroner i udspillet vil der i runde tal være 2 milliarder kroner om året til nye projekter. Det er lavt i forhold til den nuværende aftale.” Han fortsætter:

“Vi skal op på en renoveringsgrænse på fem milliarder årligt, og vi vil gå efter et niveau i alt 60 milliarder frem for 30.”

Også Jens Rohde er loren omkring de 1,9 milliarder, som regeringen bevilliger Landsbyggefonden at bruge i årene frem mod 2026.

Det er nemlig lavere end de 2,3 milliarder, de i dag må bruge årligt.

 
”1,9 mia. kroner årligt i overslagsårene vil hurtigt give os et nyt efterslæb på klimaskærm og renoveringer og digitalisering. Derfor skal det årlige beløb gerne op i nærheden af 5 mia. kroner oveni de 18,4. Og husk: Det er lejernes egne penge, som de har betalt via deres husleje. Radikale ønsker, at vi skaber et robust system, som ikke får skimmelsvampen til om få år igen at brede sig i de almene boliger,” skriver Jens Rohde på sin facebook-profil.

Også Mona Juul stemmer i kritikken af det lave rammebeløb:

”Vi gik efter at få de 18,4 milliarder ud. Men ikke på bekostning af de kommende års renoveringer. Ikke godt nok at uddele mindre, end vi gør i dag. Opbygger blot ny kø,“ skriver hun på Twitter.

Grønne renoveringer

SF's klima- og energiordfører Signe Munk er tilfreds med regeringens udspil. Men hun mener dog, at der i forhandlingerne bør ses på, om beløbet skal øges.

”Vi skal lave en klar vægtning af energirenovering, så vi får en grøn profil. Og så skal vi se på, om beløbet skal hæves. Der kommer løbende nye renoveringsprojekter ind, som kan holde hånden under beskæftigelsen,” siger Signe Munk til Altinget.

Boligordførerne er inviteret til et indledende forhandlingsmøde i denne uge.

 

Om skribenten

anja_andersen.jpg
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste