13. MAJ. 2020 KL. 12:48

Alment boligselskab får projekt Vinge ”op at flyve”

vinge-illustration2.jpg

Illustration fra Domea.dk

Boligselskabet Rosenvænget har valgt at bygge de første almene boliger i den nye forstad Vinge i Frederikssund Kommune. Det ambitiøse byprojekt har haft alvorlige problemer fra fødslen, men kan nu se frem til længe ventet byliv.  

Det er ikke ukendt for det almene Boligselskabet Rosenvænget at bygge boliger i Frederikssund og omegn. Men det er ukendt at bygge boliger i en helt ny by, som kun er i sin spæde byggestart – trods sine mange år på bagen.

”Det forpligter at være nogle af de første, så vi lægger alle kræfter i at skabe nogle flotte bygninger med velindrettede boliger og mulighed for fællesskab og byliv omkring dem,” siger Kim Randrup, formand for Boligselskabet Rosenvænget, i en pressemeddelelse fra domea.dk.

Med de 200 familieboliger, som boligselskabet vil opføre, vil de gerne tiltrække både singler, familier og seniorer. De skal sammen skabe fællesskab og give længe ventet byliv til det ellers vingeskudte Vinge.

Byprojekt kuldsejlet

Vinge var fra starten et ambitiøst byudviklingsprojekt på 370 hektar. Et by-projekt på størrelse med byer som Ringsted og Skanderborg. Den nye forstad i Frederikssund Kommune ligger 40 minutter fra København, med egen S-togsstation og med et estimeret indbyggertal på 20.000 indbyggere.

Det var i hvert fald planen, da Frederikssund Kommune tilbage i 2015 tog det første officielle spadestik til projekt Vinge.

Men byudviklingsprojektet har siden været ramt af flere skandaler. I november 2017 kollapsede projektet og efterlod et gabende hul i kommunens budget på over 100 millioner koner. S-togsstationen blev udskudt i flere omgange, fordi der ingen beboere var. Ej heller købere i sigte til de mange byggegrunde, som kommunen udbød.

Vinge står derfor i dag stadig som et ufærdigt projekt – med et indbyggertal på kun 100 mennesker.

Det betyder, at når Boligselskabet Rosenvænget overdrager nøglerne til de første almene beboere i foråret 2022, vokser Vinges indbyggertal til dobbelt størrelse.

"Hvis der er noget, det almene kan, er det at invitere alle, uanset baggrund, høj som lav, med ind i fællesskabet, og derfor er der ikke en bedre måde for alvor at skyde Vinge i gang på end ved at lade nogle af de første boliger være almene og dermed lade dem udgøre en stor del af fundamentet for den nye by. Det skal være et sted, man har lyst til at bo og opholde sig i, både inde og ude, og hvor der er plads til alle"

Karsten Pedersen, projektudviklingschef hos Domea.dk

Det naturlige valg

Karsten Pedersen, projektudviklingschef hos Domea.dk, som er byggeforretningsfører på projektet, finder det helt naturligt, at de første boliger bliver almene.

”Hvis der er noget, det almene kan, er det at invitere alle, uanset baggrund, høj som lav, med ind i fællesskabet, og derfor er der ikke en bedre måde for alvor at skyde Vinge i gang på end ved at lade nogle af de første boliger være almene og dermed lade dem udgøre en stor del af fundamentet for den nye by. Det skal være et sted, man har lyst til at bo og opholde sig i, både inde og ude, og hvor der er plads til alle, siger Karsten Pedersen i pressemeddelelsen fra domea.dk.

Mellem bygningerne bliver der gjort plads til, at private bygherrer kan opføre boliger. De skal medvirke til at skabe en mangfoldig og bæredygtig by, hvor der er plads til alle.

Frederikssund Kommune gav i starten af maj grønt lys til de cirka 200 almene boliger i Vinge. Første spadestik kan tages i slutningen af 2020.

Læs mere om almene boliger her

Håber på ny interesse

Kommunen kan nu håbe, at opførelsen af Boligselskabet Rosenvængets almene boliger trækker andre til, så projekt Vinge kan få luft under vingerne.

S-togsstationen åbner ifølge domea.dk i december 2020, og senest har Frederikssund Kommune delt udbuddet af byggegrunde op i mindre bidder, hvor både private og almene bygherrer kan byde ind.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2914 )

0

Læseliste