25. JUN. 2020 KL. 16:18

Lundtoftegade vinder kulturpris

til-vaegs-vindere.jpg

Tre glade vindere fra Lundtoftegade, som har vundet en kulturpris for projektet Til Vægs. Foto: Rine Rodin

AKB, Københavns afdeling Lundtoftegade på Nørrebro har vundet BKF’s kulturpris for ’Årets kunstnerdrevne udstillingssteder 2020’.

Til Vægs, som den 13. juni vandt prisen ’Årets kunstnerdrevne udstillingssteder 2020’, er en udstillingsplatform for kunst i det offentlige rum.

Udstillingsstedet er Lundtoftegade på Nørrebro i København, ”lærredet” er syv udendørs diodeskærme, der hænger på de store almene boligblokke rundt om i AKB Københavns store boligområde ved Bispebuen på Nørrebro.

De tre personer bag projekt Til Vægs har alle tilknytning til det almene boligområde. Mette Nisgaard Larsen arbejder som boligsocial medarbejder i Lundtoftegade og er billedkunstner. Søren-Emil Schütt er beboer og afdelingsformand i Lundtoftegade og Karoline W. Andersen er beboer i boligafdelingen.

Derfor vandt de

Udstillingsplatformen, som nu er præmieret med en flot pris, fik fine ord med på vejen af BKF-juryen:

”Til Vægs skaber fantastisk og vedkommende kunst midt mellem hverdag og boligblokke og fornyer, hvad et kunstnerdrevet udstillingssted kan være. Skærme på blokkene i Lundtoftegade på Nørrebro. Et sted, man godt kan føle sig udsat og måske er det, på trods af stedets mange kvaliteter. Den aktuelle udstilling i Lundtoftegade, "Fremtiden er nær", er en udstilling af Center for Militant Futurologi, der forbinder radikale tanker fra fortiden med Sci-Fi og tekstliggør tanker; KUP KAB – der er boligselskabet – lyder det på en af de syv skærme, lav nye kommuner, omform det eksisterende. På ghettolisten har Lundtoftegade også ryggen mod muren med regelrigide krav om transformationer. Men kunsten kan måske være det, der gør, at vi ikke bare er fanget mellem ”A rock and a hard place”, men et sted, hvor vi også kan tage et afsæt, vrænge næsvist og legesygt af samtiden, bløde betonmurene bare en smule op og søge en ny fremtid.”

Konceptet bag Til Vægs

Mandag-onsdag viser skærmene i Lundtoftegade forskelligt informativt materiale til beboerne og stemningsbilleder fra livet i højhusene. Torsdag-søndag vises samtidskunst med den aktuelle udstilling ”Fremtiden er nær”, som er en række futuristiske propagandastykker.

Lundtoftegade er på ghettolisten, hvilket ifølge Til Vægs ufrivilligt gør området til en slags socialt eksperimentarium.

En af de måder, vi har valgt at gribe det an på, er at tage kunstens potentiale alvorligt og bruge den som et aktivt redskab i den virkelighed, som vi befinder os i, og vi har derfor gjort Lundtoftegades enorme betonhøjhuse til en smuk motor, der pumper kunst ud i verden,” står der i beskrivelsen på Til Vægs hjemmeside.

Den nuværende udstilling "Fremtiden er nær" kører frem til den 6. juli i Lundtoftegade.

Om skribenten

anja_andersen.jpg
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Endelig kan kommunerne frafalde krav om tillægskøbesum og bane vejen for flere almene boliger

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Endelig kan kommunerne frafalde krav om tillægskøbesum og bane vejen for flere almene boliger

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1941 )

0

Læseliste