25. JUN. 2020 KL. 16:18

Lundtoftegade vinder kulturpris

til-vaegs-vindere.jpg

Tre glade vindere fra Lundtoftegade, som har vundet en kulturpris for projektet Til Vægs. Foto: Rine Rodin

AKB, Københavns afdeling Lundtoftegade på Nørrebro har vundet BKF’s kulturpris for ’Årets kunstnerdrevne udstillingssteder 2020’.

Til Vægs, som den 13. juni vandt prisen ’Årets kunstnerdrevne udstillingssteder 2020’, er en udstillingsplatform for kunst i det offentlige rum.

Udstillingsstedet er Lundtoftegade på Nørrebro i København, ”lærredet” er syv udendørs diodeskærme, der hænger på de store almene boligblokke rundt om i AKB Københavns store boligområde ved Bispebuen på Nørrebro.

De tre personer bag projekt Til Vægs har alle tilknytning til det almene boligområde. Mette Nisgaard Larsen arbejder som boligsocial medarbejder i Lundtoftegade og er billedkunstner. Søren-Emil Schütt er beboer og afdelingsformand i Lundtoftegade og Karoline W. Andersen er beboer i boligafdelingen.

Derfor vandt de

Udstillingsplatformen, som nu er præmieret med en flot pris, fik fine ord med på vejen af BKF-juryen:

”Til Vægs skaber fantastisk og vedkommende kunst midt mellem hverdag og boligblokke og fornyer, hvad et kunstnerdrevet udstillingssted kan være. Skærme på blokkene i Lundtoftegade på Nørrebro. Et sted, man godt kan føle sig udsat og måske er det, på trods af stedets mange kvaliteter. Den aktuelle udstilling i Lundtoftegade, "Fremtiden er nær", er en udstilling af Center for Militant Futurologi, der forbinder radikale tanker fra fortiden med Sci-Fi og tekstliggør tanker; KUP KAB – der er boligselskabet – lyder det på en af de syv skærme, lav nye kommuner, omform det eksisterende. På ghettolisten har Lundtoftegade også ryggen mod muren med regelrigide krav om transformationer. Men kunsten kan måske være det, der gør, at vi ikke bare er fanget mellem ”A rock and a hard place”, men et sted, hvor vi også kan tage et afsæt, vrænge næsvist og legesygt af samtiden, bløde betonmurene bare en smule op og søge en ny fremtid.”

Konceptet bag Til Vægs

Mandag-onsdag viser skærmene i Lundtoftegade forskelligt informativt materiale til beboerne og stemningsbilleder fra livet i højhusene. Torsdag-søndag vises samtidskunst med den aktuelle udstilling ”Fremtiden er nær”, som er en række futuristiske propagandastykker.

Lundtoftegade er på ghettolisten, hvilket ifølge Til Vægs ufrivilligt gør området til en slags socialt eksperimentarium.

En af de måder, vi har valgt at gribe det an på, er at tage kunstens potentiale alvorligt og bruge den som et aktivt redskab i den virkelighed, som vi befinder os i, og vi har derfor gjort Lundtoftegades enorme betonhøjhuse til en smuk motor, der pumper kunst ud i verden,” står der i beskrivelsen på Til Vægs hjemmeside.

Den nuværende udstilling "Fremtiden er nær" kører frem til den 6. juli i Lundtoftegade.

Om skribenten

anja_andersen.jpg
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste