25. JUN. 2020 KL. 16:18

Lundtoftegade vinder kulturpris

til-vaegs-vindere.jpg

Tre glade vindere fra Lundtoftegade, som har vundet en kulturpris for projektet Til Vægs. Foto: Rine Rodin

AKB, Københavns afdeling Lundtoftegade på Nørrebro har vundet BKF’s kulturpris for ’Årets kunstnerdrevne udstillingssteder 2020’.

Til Vægs, som den 13. juni vandt prisen ’Årets kunstnerdrevne udstillingssteder 2020’, er en udstillingsplatform for kunst i det offentlige rum.

Udstillingsstedet er Lundtoftegade på Nørrebro i København, ”lærredet” er syv udendørs diodeskærme, der hænger på de store almene boligblokke rundt om i AKB Københavns store boligområde ved Bispebuen på Nørrebro.

De tre personer bag projekt Til Vægs har alle tilknytning til det almene boligområde. Mette Nisgaard Larsen arbejder som boligsocial medarbejder i Lundtoftegade og er billedkunstner. Søren-Emil Schütt er beboer og afdelingsformand i Lundtoftegade og Karoline W. Andersen er beboer i boligafdelingen.

Derfor vandt de

Udstillingsplatformen, som nu er præmieret med en flot pris, fik fine ord med på vejen af BKF-juryen:

”Til Vægs skaber fantastisk og vedkommende kunst midt mellem hverdag og boligblokke og fornyer, hvad et kunstnerdrevet udstillingssted kan være. Skærme på blokkene i Lundtoftegade på Nørrebro. Et sted, man godt kan føle sig udsat og måske er det, på trods af stedets mange kvaliteter. Den aktuelle udstilling i Lundtoftegade, "Fremtiden er nær", er en udstilling af Center for Militant Futurologi, der forbinder radikale tanker fra fortiden med Sci-Fi og tekstliggør tanker; KUP KAB – der er boligselskabet – lyder det på en af de syv skærme, lav nye kommuner, omform det eksisterende. På ghettolisten har Lundtoftegade også ryggen mod muren med regelrigide krav om transformationer. Men kunsten kan måske være det, der gør, at vi ikke bare er fanget mellem ”A rock and a hard place”, men et sted, hvor vi også kan tage et afsæt, vrænge næsvist og legesygt af samtiden, bløde betonmurene bare en smule op og søge en ny fremtid.”

Konceptet bag Til Vægs

Mandag-onsdag viser skærmene i Lundtoftegade forskelligt informativt materiale til beboerne og stemningsbilleder fra livet i højhusene. Torsdag-søndag vises samtidskunst med den aktuelle udstilling ”Fremtiden er nær”, som er en række futuristiske propagandastykker.

Lundtoftegade er på ghettolisten, hvilket ifølge Til Vægs ufrivilligt gør området til en slags socialt eksperimentarium.

En af de måder, vi har valgt at gribe det an på, er at tage kunstens potentiale alvorligt og bruge den som et aktivt redskab i den virkelighed, som vi befinder os i, og vi har derfor gjort Lundtoftegades enorme betonhøjhuse til en smuk motor, der pumper kunst ud i verden,” står der i beskrivelsen på Til Vægs hjemmeside.

Den nuværende udstilling "Fremtiden er nær" kører frem til den 6. juli i Lundtoftegade.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste