22. JUN. 2020 KL. 11:50

Boligaftale: Renoveringer i 2020 vedtaget

folketingssalen_christoffer-regild_06_2.jpg

Folketinget sætter nu gang i renoveringer af de 72.000 almene boliger, der venter i kø.

Folketinget vedtog 16. juni at sætte skub i renoveringen af de 72.000 boliger, der står i kø i Landsbyggefonden.

Det er en del af den boligaftale et bredt flertal i Folketinget indgik i maj.

Politikerne har i første omgang vedtaget at forhøje Landsbyggefondens renoveringsramme med 12 milliarder kroner i 2020 for at starte afviklingen af køen allerede i år.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (A) gjorde det ved 1. behandlingen af lovforslaget klart, at de milliarder, der skal afvikle resten af køen, kommer på tapetet efter sommerferien.

”Og jeg skal bemærke, at det lovforslag, som vil udmønte resten af investeringsrammen i perioden 2021-2026, samt en række andre af de initiativer, som fremgår af aftalen, vil blive sendt i høring med henblik på fremsættelse i oktober i år,” sagde Kaare Dybvad Bek.

”Jeg er selvfølgelig glad for, at vi nu får lavet den største og mest grønne investeringsramme i den almene boligsektor nogen sinde. Det er til gavn for beboerne, for den grønne omstilling og for dansk økonomi,” sagde han.

Forslaget blev vedtaget af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Suzanne Zimmer.

Første skridt taget til aftalens mange initiativer

Boligordførerne fra partierne bag aftalen benyttede 1. behandlingen til at gøre status. Kirsten Normann Andersen (SF) fremhævede det grønne fokus, for eksempel på udskiftning af olie- og gasfyr i almene boliger.

”På samme måde er det aftalt, at alle indsatser screenes for muligheden for, at man kan opprioritere energirenoveringer, når man nu alligevel har stilladset oppe,” sagde Kirsten Normann Andersen.

Mona Juul (KF) lagde også vægt på klimaet.

”Det har været en topprioritet for Det Konservative Folkeparti. Vi er rigtig godt tilfredse med, at private grønne aktører nu også kommer til at spille en afgørende rolle,” sagde Mona Juul, der dog godt kunne have tænkt sig ”en bedre og en længere dialog om de boligsociale midler.”

Søren Egge Rasmussen (EL) kommenterede også, at aftalen ikke tilfører penge til boligsociale indsatser.

”Hvis man ser på den boligsociale indsats, burde den opprioriteres i forhold til det, der sker nu. De ting kommer vi så til at diskutere nøjere i et lovforslag, som kommer efter sommerferien,” sagde Søren Egge Rasmussen.

På den positive side fremhævede han, at aftalen afvikler køen og sikrer 14 procent lærlinge i byggeprojekterne.

Bidrager til fremtiden for mange befolkningsgrupper

Boligordfører Heidi Bank (V) havde også blikket skarpt rettet mod beskæftigelsen.

”Jeg vil ikke lægge skjul på, at det for Venstre har været helt afgørende, at aftalen bidrager til, at flere danskere stadig væk har et arbejde at stå op til, ikke bare i dag, men også næste år, og at unge kan få en uddannelse inden for byggeriet, hvis det er drømmen,” sagde hun.

Mette Hjermind Dencker (DF) var især glad for, at aftalen afsætter 4,6 milliarder til tilgængelighed for ældre og handicappede.

”Det andet, som vi er rigtig glade for i Dansk Folkeparti, er, at der er blevet afsat en ramme på 30 millioner koner til nybyggeri på de danske småøer,” sagde Mette Hjermind Dencker.

Læs også:

Bred politisk aftale om grøn renovering af almene boliger

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste