03. JUN. 2020 KL. 10:55

Boligaftale gør det lettere at lave 1-års syn

morten-staaende.jpg

Morten Søegaard-Larsen, driftsdirektør i Byggeskadefonden. Foto: Byggeskadefonden

Byggeskadefonden udvikler ny portal, der sikrer bygherrer permanent adgang til digitale byggedokumenter.

Byggeskadefonden går nu i gang med at udvikle en ny webportal som del af den nye boligaftale.

Den nye portal skal sikre, at byggedata fra almene byggerier fremover kan benyttes til at skabe bedre og mere bæredygtige boliger.

Samtidig skal portalen spare de almene bygherrer for en masse besvær med at få afleveret de nødvendige digitale byggetegninger til Byggeskadefonden, når et byggeri er klar til 1-årseftersyn.

”Vi har ønsket det her længe, fordi det vil kunne slå en sløjfe på den digitale indsats boligorganisationerne har lavet i byggeriet i de senere år, så den nu begynder at give værdi for dem,” siger Morten Søegaard-Larsen, driftsdirektør i Byggeskadefonden.

Vi har ønsket det her længe, fordi det vil kunne slå en sløjfe på den digitale indsats boligorganisationerne har lavet i byggeriet i de senere år, så den nu begynder at give værdi for dem,"

Morten Søegaard-Larsen, driftsdirektør i Byggeskadefonden.

Krav til rådgivere om at uploade tegninger

Byggeskadefonden udvikler en webportal med en server, hvor boligselskabernes tegninger efter renovering og nybyggeri skal ligge permanent.

Det bliver de rådgivende virksomheders opgave at uploade materialerne til serveren ved aflevering af byggeriet, så tegningerne ligger klar, når Byggeskadefonden foretager 1-årseftersyn. Det foretages for at vurdere byggeriets tilstand og registrere svigt, der senere kan føre til byggeskader.

I dag kniber det ofte med at få tegningerne afleveret, og derfor vil aflevering af tegninger til webportalen blive et kontraktkrav som rådgiver skal opfylde for at få sidste rate af betalingen.

”Vi giver bygherrerne et værktøj, som sikrer, at de får de digitale tegninger og materialer, som de har krav på, og at de bliver afleveret til Byggeskadefonden i god kvalitet,” siger Morten Søegaard-Larsen.

”Der findes jo også små bygherrer, og for dem er det svært at holde rede på alle de ting, man skal aflevere, når et byggeri er færdigt, og for dem vil det også være en hjælp,” siger Morten Søegaard-Larsen.

Det materiale, der skal lægges på serveren, vil blandt andet være de projekterede tegninger i 3D, materiale om drift, vedligehold og garantier på bygningsdele. Boligorganisationerne får adgang til deres egne byggedata, så de altid kan hente dem frem, når de får brug for dem.

Skal nedbringe svigt og skader

Den systematiske lagring af data skal medvirke til at nedbringe skader og svigt i byggeriet og dermed skabe bedre boliger. I sagen om MgO-plader ville det for eksempel have været en fordel, hvis Byggeskadefonden havde vidst, hvilke byggerier, der havde MgO-plader.

”Vi måtte sende breve ud til alle boligorganisationer og spørge, om de havde benyttet MgO-plader, og nogle af dem vidste det ikke. Hvis oplysningerne var blevet gemt digitalt, så ville vi meget hurtigt kunne trække de oplysninger og skrive til bygherrerne om, hvordan de skulle forholde sig. Så vi vil kunne fange svigt, der senere vil kunne føre til byggeskader, meget hurtigere ved at have de data til rådighed,” siger Morten Søegaard-Larsen.

På sigt vil den indsamlede viden også kunne bidrage til energieffektivisering og grønne tiltag. For eksempel vil digital adgang til alle data om byggeriet gøre driften mere effektiv og bæredygtig. Når alle tegninger og vedligeholdelsesplaner er tilgængelige fra start, kan driftsorganisationen lettere planlægge en effektiv drift af byggeriet.

Meget mere digitalisering i boligaftalen

Boligaftalen afsætter i alt 50 millioner kroner til digitalisering med grønt fokus. Den nye webportal i Byggeskadefonden udgør en mindre del af den samlede indsats, som partierne bag aftalen skal nikke ja til, før den sættes i gang. Dog fremrykker boligaftalen udviklingen af webportalen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2072 )

0

Læseliste