02. JUL. 2020 KL. 00:00

To guider til nybyggeri og renovering skal afhjælpe fejl i byggeriet

morten-staaende.jpg

Morten Søegaard-Larsen, driftsdirektør i Byggeskadefonden, som står bag to nye store guider.

Byggeskadefonden oplever et stigende antal skader på bygninger, der endnu ikke er 10 år gamle. Nu skal to guider om byggeri og renovering gøre branchen klogere på, hvordan man kan forebygge.

Alt nybyggeri er godt og når man renoverer, så bliver alt bare endnu bedre?

Ja. Måske.

Hos Byggeskadefonden, som er den eneste instans i Danmark, der systematisk registrerer svigt og skader i støttet boligbyggeri, oplever man dog at ikke alt nyt er godt nyt. Der er derimod en stigende tendens til, at anmeldte skader vedrører bygninger, der endnu ikke er fyldt 10 år endnu. En anden tendens, som Byggeskadefonden har noteret er, at der er færre skader, men dyrere skader.

Nu udgiver Byggeskadefonden to nye guider til kvalitet ved henholdvis nyt boligbyggeri og bygningsrenovering. Guiderne henvender sig til bygherrer, projekterende, uddannelsessteder mv.

Byggeskadefondens mange eftersyn, af både nybyggeri og renoveringer, giver nyttig viden om alvorlige svigt, der senere kan føre til byggeskader.


Materialerne spiller vigtig rolle

Byggeskadefondens mange eftersyn, af både nybyggeri og renoveringer, giver nyttig viden om alvorlige svigt, der senere kan føre til byggeskader. Materialer spiller en central rolle i byggeskaderne.

Nogle af de store svigt, som Byggeskadefonden noterer er bl.a.: Revner i puds på isolering, skader ved niveaufri adgang mellem altan og bolig og tagplader af zink og aluminum, der bruges forkert i byggeriet.

Årsagerne til de dyre skader i helt nye bygninger kan være mange. Går det for stærkt derude? Er tidsplanerne for stramme? Hvordan kan branchen i højere grad sikre, at projekterne er færdigprojekterede, før der bygges? Det er nogle af de spørgsmål, som Byggeskadefonden gerne vil stille og gøre branchen opmærksom på, hvor det ofte går galt, og hvordan branchen i højere grad kan ”knække kurven sammen med bygherrer, projekterende og udførende, så dyre dyre skader kan undgås”.

Materialer spiller ofte en central rolle i byggeskader. Sammen med BUILD, Aalborg Universitet, har Byggeskadefonden sat fokus på valg af materialer. Det kan man bl.a. læse om i artiklen ’Det vanskelige materialevalg’.

De to guider kan hentes gratis som download, eller rekvireres på tryk via dette link.

’Guide til kvalitet ved nyt boligbyggeri’: Sammenfatter fondens erfaringer i en række anbefalinger til proces, projektering og bygningsdele.

’Guide til kvalitet ved bygningsrenovering’: Sammenfatter fondens erfaringer i en række anbefalinger til proces, projektering og bygningsdele.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste