09. JUL. 2020 KL. 12:13

For første gang: Kommune tilbyder lommepengejob til alle unge

lommepengejobber-plejehjem.png

Nazar har lommepengejob. Hun er med til at skabe hygge på det lokale plejehjem. De ældre beboere elsker at have de unge omkring sig.

Projekt lommepengejob i Brøndby Strand er ikke længere et boligsocialt tilbud forbeholdt unge i almene udsatte boligområder. Nu er det et tilbud fra Brøndby Kommune – til alle unge i kommunen.

Det var et stort klap på skulderen til det boligsociale arbejde, da Brøndby Kommune i sidste måned overtog Projekt Lommepengejob.

For det boligsociale arbejde har vist, hvor stor virkning fritidsjobbene har for unge. Så fremover bliver det et tilbud til alle – lige meget om de bor i en almen bolig eller ej.

”Lommepengejob-projektet er så godt et produkt, at det skal ud at leve videre til gavn for mange flere børn i kommunen. Vi sender hvert år cirka 40 unge almene beboere igennem et forløb på tre måneder, og kun få falder fra,” siger Bo Mouritzen, sekretariatsleder i Brøndby Strand Projektet.

Det ligger i tråd med Brøndby Kommunes 2030-strategi, der har et særligt fokus på, at uddannelse og job er en vigtig forudsætning for selvforsørgelse og social mobilitet. Derfor ønsker vi, at alle skal have mulighed for at blive en del af et uddannelses- og arbejdsfællesskab.

Kent Magelund, borgmester i Brøndby Kommune

Det er borgmesteren i Brøndby Kommune helt enig i.

”Det ligger i tråd med Brøndby Kommunes 2030-strategi, der har et særligt fokus på, at uddannelse og job er en vigtig forudsætning for selvforsørgelse og social mobilitet. Derfor ønsker vi, at alle skal have mulighed for at blive en del af et uddannelses- og arbejdsfællesskab. Vi skal blive endnu bedre til at sætte tidligt ind hos de unge for at forebygge for eksempel sociale problemer,” siger Kent Magelund, borgmester i Brøndby Kommune.

Kent Magelund, borgmester i Brøndby Kommune, i snak med Mariana, som er stor fortaler for lommepengejobbere i Brøndby Strand.

Overdragelse giver stabilitet

Onsdag den 17. juni blev overdragelsen af lommepengejob-indsatsen underskrevet på Brøndby Rådhus. Pennen blev ført af borgmester Kent Magelund, organisationsformand for Brøndby Boligselskab, Michael Buch Barnes, og næstformand Allan Nielsen for Boligselskabet Tranemosegård.

”Vi er glade for, at det for første gang er lykkedes at forankre et lommepengejob-tilbud fra boligsocialt til kommunalt regi. Det viser, hvad man kan opnå, når man samarbejder tæt mellem de to sektorer,” siger Kent Magelund.

Asad har fået lommepengejob i boligområdet, hvor han går med rundt og samler affald.

På grund af overdragelsen er lommepengejob-indsatsen ikke længere afhængig af, at der skal søges midler i Landsbyggefonden hvert fjerde år.

Ved at kommune og boligselskaber overtager ejerskabet af projektet, kan de levere en varig og mere intensiv indsats. Og Brøndby Strand Projektet får frigivet ressourcer til andre gode indsatser. Det glæder Bo Mouritzen meget.

Permanent tilbud

Lommepengejob-indsatsen startede for seks år siden i Brøndby Strand Projektet, som er den boligsociale helhedsplan for ni udsatte boligområder i Brøndby Kommune.

Her har unge mellem 14 og 17 år kunnet søge et lommepengejob, hvis de bor i et af de udsatte boligområder, som helhedsplanen dækker over. Sammen med de lokale skoler finder man de børn, der hænger lidt og ikke har så meget at lave i deres fritid, har brug for forandring eller sidder for meget hjemme foran computeren.

”Det har været en succes og klæder de unge på til at skulle ud på det ”rigtige” arbejdsmarked. Igennem årene har tilbuddet fundet en form, som nu giver mening for andre at bygge videre på,” siger Bo Mouritzen, sekretariatsleder i Brøndby Strand Projektet.

Han fortæller, at de som helhedsplan har været eksperimentariet og gjort sig erfaringer i flere retninger for at finde en form, der virker.

”Derfor er vi rigtig glade for, at lommepengejob-indsatsen nu bliver permanent og fast forankret i kommunen.”

Til glæde for alle unge

Brøndby Boligselskab er en af de to boligorganisationer bag projekt-overtagelsen. De ser frem til at kunne tilbyde lommepengejob til alle unge Brøndby-borgere.

”Som boligorganisation glæder vi os også over, at vi her kan være med til at styrke de unges muligheder i livet og give dem et godt afsæt i deres videre færd. Det er en glædelig dag, og vi er meget tilfredse med at kunne sætte vores aftryk og underskrift på denne overdragelse,” sig er Michael Buch Barnes, organisationsformand i Brøndby Boligselskab.

Han kalder det et konkret eksempel på, at man har afprøvet og kvalificeret et tilbud i boligsocial sammenhæng over en årrække og nu kan gøre det til et fast forankret tilbud til i fremtiden for alle unge i Brøndby Kommune.

Det er også muligt at få et mere teknisk lommepengejob, hvor den unge er med på besøg hos beboerne sammen med ejendomsfunktionæren.

Færre midler til boligsocialt arbejde

I den boligaftale, der netop er blevet vedtaget i Folketinget, blev der tildelt færre midler fra Landsbyggefonden til boligsocialt arbejde i de udsatte almene boligområder end tidligere år.

Det kan få den konsekvens, at flere indsatser rundt om i landets udsatte boligområder må lukke.

”Det kniber med at få midler til boligsocialt arbejde. Færre penge giver færre muligheder – sådan er det. Jeg er utrolig glad på børnenes vegne, at vi nu har banet vejen boligpolitisk og kommunalpolitisk og fremtidssikret lommepenge-indsatsen med partnerskabsordningen her i Brøndby,” siger Allan Nielsen, næstformand i Tranemosegård og fortsætter:

”Det er ikke bare et lille lommepengejob, det er den første kontakt med arbejdsmarkedet, og det kan være helt afgørende for en god start for et ungt menneske. I kraft af at kommunen nu har blåstemplet ordningen, vil det også være nemmere at tiltrække lommepengejob til de unge,” fortsætter han.

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste