17. JUL. 2020 KL. 00:00

Direktørstafet: ”Det er fedt at arbejde med noget, alle har en mening om”

elmelund.jpg

Holger Svend Anderson. "For mig er det helheden og mangfoldigheden, som er helt unik i mit job. Det er bare fedt at arbejde med noget, der er meget vigtigt for folk," siger Jens Elmelund, direktør i KAB.

Der er over 60.000 lejemål i KAB-fællesskabet, som netop er blevet 100 år. – Vi er langt hurtigere på aftrækkeren end det offentlige, siger Jens Elmelund, direktør i KAB, som har den grønne dagsorden og oplevelser for beboerne højt på sin dagsorden.

Du har været direktør i KAB i seks år. Hvordan kom du til KAB?

"Jeg havde min hverdag på Københavns Rådhus og var direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen. Og tidligere direktør i Socialforvaltningen. Så jeg har jo haft to indgange til samarbejdet med den almene sektor i København. Dels meget samarbejde om boligsociale anvisninger og samspillet mellem en socialforvaltning og den almene sektor. I min sidste periode beskæftigede jeg mig også en del med byplanlægning og byudvikling; Hvordan skal byen fungere, og hvordan kan vi lave gode balancerede bydele. Et tema, der fortsat interesserer mig rigtig meget. For mig var det jobmæssigt et spring fra den kommunale verden og ind i en verden, som er meget hurtigere på aftrækkeren og langt mere agil. Vi er langt tættere på borgerne, eller her beboerne. Det var et fantastisk skifte."

Hvad er det særligt, der interesserer dig omkring livet i de almene boliger?

"Det er både rammerne og livet. Trivslen og livet mellem boligerne interesserer mig rigtig meget. Og så naturligvis også det spændende perspektiv, der er i en organisation som KAB, som nu er 100 år gammel. Hvordan er det, vi sætter vores præg på byen. Når jeg kigger tilbage i vores historie, så kan man jo være stolt af det meste og glæde sig over, at der fortsat er potentialer og ting, man kan arbejde med at udvikle og gøre endnu bedre. Vi bygger oven på de mange gode ting, som vores dygtige forgængere satte gang i. Det er et supersted her. 

Du har fingrene nede i mange områder, når det handler om at bo godt. Hvilke aspekter finder du særligt interessante?

"Det er den her mangfoldighed, som vi repræsenterer i en almen sektor, som er fantastisk. Men også de mange fagdiscipliner. De dele af jobbet gør det meget spændende. Og så er der rigtig meget politisk rådgivning af vores boligorganisationer og om, hvordan de kan træffe nogle kloge beslutninger, og hvordan vi kan hjælpe dem med det. Det kan være interessevaretagelse over mod et rådhus eller overfor andre kommuner. Og så er det en spændende ledelsesopgave med digitalisering og byggeri. For mig er det helheden og mangfoldigheden, som er helt unik. Og så naturligvis vores kerneprodukt; Betalbare boliger i hovedstadsområdet. Hallo, det er da fedt. Alle har en mening om det. Det er allernederst i behovspyramiden. Og det er bare fedt at arbejde med noget, der er meget vigtigt for folk."

Hvad er den største udfordring nu?

"Lige nu har vi jo set på, hvad vi har lavet de sidste 100 år, og set, hvad ens forgængere har bedrevet. Og det er mildest talt imponerende. Så man skal finde sin egen stemme og sin egen plads. Det, jeg synes er vores største og mest spændende udfordring, er ikke at tale klassisk vækst. Vi er vokset meget de sidste seks år, hvor jeg har været med, men nu taler vi langt mere om bæredygtig vækst. Det her med at få butikken til at gro og fange den grønne dagsorden, men også få den sociale bæredygtighed ind, er vigtig. Vi skal styrke det, vi har i forvejen, og gøre det endnu stærkere. Fremfor altid at tænke på, hvordan vi lægger ny alen til. Konsolidering og udvikle det, vi har, og gøre det endnu bedre er et mål. Mit blik er også meget på beboerne. Der bor jo over 100.000 mennesker i KAB-fællesskabet. Hvordan kan vi her give dem nogle oplevelser af, at det er en fordel at være en del af KAB-fællesskabet. Det giver muligheder at bo i en almen bolig. Man har medindflydelse og kan få nogle store oplevelser af at gå ind i eksempelvis beboerdemokratiet. Vi skal gøre det endnu bedre for endnu flere, så flere har en oplevelse af, at de er en del af det fællesskab."

Hvordan har i fejret KAB's 100-års-fødselsdag med beboerne?

"Vi er undervejs med at sende 450 insekthoteller ud til samtlige afdelinger. For at give dem en reminder om, at vi er et fællesskab, men at fællesskabet også kan gøre en forskel. Vi har et løfte, som er bedre boliger for alle. Og nu har vi så tilføjet ‘insekterne’ til det løfte. Vi har jo et mylder af liv, og så vil vi gerne promovere den grønne dagsorden." 

Har du et godt råd til landets politikere, når de tænker almene boliger?

"Ha’ tillid, gi’ plads og gi’ nogle gode rammebetingelser. Jeg synes, det er så åbenlyst, at det vi kan i den almene sektor, det er at bruge civilsamfundets kræfter og dynamik, med ildsjæle fra nær og fjern. Vi har brug for det. Christiansborg-politikerne skal passe på med, at der ikke går overstyring i det, og at de kommer til at lave mikro-management, som vi kender det fra andre steder i den offentlige sektor. Mest mulig frisætning til de almene boliger giver grobund for de allerbedste resultater for samfundet."

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste