27. JAN. 2020 KL. 11:41

Vinder fundet af arkitektkonkurrence om alment boligområde i Aarhus

99994-skaering-baek.jpg

MATTERS. Her er et forslag som ifølge dommerne fremhæver en "høj ambition om at bo i og med naturen."

AAB Aarhus’ åbne arkitektkonkurrence for anden etape af Skæring Bæk-bydelen er afgjort. Læs om vinderne her.

I anledning af boligselskabet AAB’s 100-års jubilæum udskrev de i juni 2019 en åben idékonkurrence om etape II af et nyt boligområde i Skæring nord for Aarhus.

Der indkom 55 forslag fra både ind- og udland til den åbne idékonkurrence om udviklingen af bebyggelsen ved Skæring Bæk etape II.

Et vinderteam er nu udpeget den åbne arkitektkonkurrence for det almene boligområde ved Skæring Bæk ved Aarhus.

Arkitektkonkurrencen var – i modsætning til de typiske konkurrencer, de indbudte – en åben idekonkurrence. Det har givet AAB mange nye inputs til at blive klogere potentialet, som grunden i Skæring har.

Arkitekterne skulle aflevere et konkret forslag til en almen boligbebyggelse på en gammel gartnerigrund. Der bygges 102 boliger til familier i 1,5-3 etager. Et centralt element i vinderforslaget er en skov, som bygningerne placeres rundt om. Der er både offentligt areal, semiprivate kantzoner og private haver.

Vinderteamet blev:
• Arkitektvirksomheden ALL - Atelier Lorentzen Langkilde
• Landsskabsarkitektvirksomheden STED
• Tegnestuen Everyday Studio

”Bedømmelsesprocessen har været både meget spændende og udfordrende, og idérigdommen har været imponerende. Vi har fået meget stort udbytte af konkurrencen,” lyder det fra AAB om vinderforslaget.

Naturen spiller en væsentlig rolle i vinderforslaget som det frodige omdrejningspunkt for hverdagslivet, lyder det i dommer-betænkningen om Everyday Studio, ALL – Atelier Lorentzen Langkilde og STED, som er udpeget som vinder af en enig dommerkomité, som blandt andet bemærker:

“Forslagsstillerne argumenterer for, at fællesskab og natur er bærende i udviklingen af attraktive bykvarterer, der gror i takt med, at beboernes hverdagsliv, ønsker og fællesskaber udvikler og forandrer sig over tid. Hverdagslivet og fællesskaber findes i flere nuancer og er kernen for mødet mellem mennesker. Det vises gennem værdier og idéer til, hvordan mennesker kan engagere sig i det sted, de bor – og det gælder både for dem, som dyrker fællesskabet, og for dem, som har færre ønsker og behov for at involvere sig”.”

Førstepræmien var på 175.000 kroner.


Anden og tredje præmie

Natur og landskab er også centrale elementer i de to forslag, der løb med henholdsvis anden- og tredjepræmien.

Andenpræmien går til forslaget ‘Rammer for fællesskabet’ af Arkitema Architects, hvor grunden boliger disponeres i ni mindre, geometrisk varierede og femkantede gårde.

Tegnestuen MATTERS og UrbanLab Nordic modtager tredjepræmien med forslaget ‘Skæring Skovhus’, der – med naturen som ramme og inspiration fra filosofien om skovbadning – har en vision om at skabe et byggeri, hvor man ikke kan undgå at være til stede i skoven på en nærværende og sansende måde. Samtidig skabes rammerne for et liv i og mellem husene, som opfordrer til fællesskaber og synergi på tværs af boformer og generationer.

Natur og landskab er også centrale elementer i de to forslag, der løb med henholdsvis anden- og tredjepræmien. Her forslag fra tegnestuen MATTERS.

Dommerkomitéen fremhæver blandt andet MATTERS’ forslag for dets høje ambition om at bo i og med naturen, som hæver forslaget ud over det sædvanlige.

Ud over de tre præmierede forslag har fire forslag fået indkøb på i alt 25.000 kroner.

Første etape af Skæring Bæk-bebyggelsen på 94 boliger og et fælleshus er under opførelse. De er tegnet af Rubow arkitekter med Tækker Rådgivende Ingeniør som underrådgiver.


Læs mere om Skæring Bæk og vinderne hos Arkitektforeningen.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste