06. JAN. 2020 KL. 11:51

Socialminister Astrid Krag må forklare sig om hjemløshed

astridkragcb44981f-foto-claus-bech.jpg

Claus Bech

I hjemløsetællingen 2019 fandt man 6.431 hjemløse personer. Det er et lille fald på tre procent siden den forrige tælling i 2017.

Den seneste store optælling af hjemløse i Danmark fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, viser blandt andet, at der er kommet flere midaldrende og ældre borgere i hjemløshed siden 2017, og at der fortsat er nye borgere, der kommer ud i en hjemløshedssituation. Det har fået Alternativets medlem af Folketinget Torsten Gejl til at kalde Social- og indenrigsminister, Astrid Krag, i et åbent samråd, tirsdag den 7. januar kl. 14.30, om udviklingen.

Ministeren skal blandt andet redegøre for, om hun mener, udviklingen er tilfredsstillende, og hvad hun agter at gøre for at sikre, at der i de kommende år sker et signifikant fald i antallet af hjemløse.

Astrid Krag skal også kommentere, VIVE-rapportens konklusion om at det er en forholdsvis lav andel af hjemløse, der er skrevet op til bolig eller botilbud eller har en bostøtteperson tilknyttet eller en handleplan, som har til formål at skabe sammenhæng i indsatsen.

I hjemløsetællingen 2019 fandt man 6.431 hjemløse personer. Det er et lille fald på tre procent siden den forrige tælling i 2017, hvor der var 6.635 personer i hjemløshed. Faldet er dog så lille, at det ligger inden for den almindelige opgørelses.

Hjemløse er mænd

Ved den seneste kortlægning har der også været et lille fald i antallet af enheder og tilbud, der har indberettet oplysninger. Et forsigtigt skøn er, at dette fald modsvarer et antal hjemløse personer i størrelsesordenen cirka 200 personer. Derved må antallet af personer i hjemløshed ud fra kortlægningen i 2019 vurderes til at være i samme størrelsesorden som i 2017.

Af de hjemløse borgere er 77 procent mænd og 23 procent kvinder.

Mere end hver tredje hjemløs borger fandt i 2019 ophold på herberger og forsorgshjem, og lidt over hver fjerde fandt ophold hos familie og venner. 11 procent blev registreret som gadesovere, det vil sige borgere, som i løbet af tælleugen har overnattet på gaden, i en trappeopgang eller lignende.

Færre unge

Der er sket et fald i antallet af hjemløse unge siden kortlægningen i 2017. Det betyder, at den tidligere tendens til kraftig stigning i antal unge hjemløse er stoppet, og udviklingen er vendt. For de 18-24-årige faldt antallet af personer fra 1.273 i 2017 til 1.023 i 2019, og for de 25-29-årige faldt antallet fra 1.014 i 2017 til 905 personer i 2019. Der er til gengæld kommet flere midaldrende og ældre borgere i hjemløshed siden 2017.

Over halvdelen af de hjemløse borgere har været det i under ét år, hvilket viser, at der fortsat er nye borgere, der kommer ud i en hjemløshedssituation.

Der er i 2019 registreret i alt 100 hjemløse borgere, der er krigsveteraner. Det er 30 flere end i 2017, hvor antallet af hjemløse veteraner var 70 personer.

Ud over de 6.431 hjemløse personer er der også registreret en gruppe på 519 hjemløse migranter uden fast ophold i landet. På grund af en større usikkerhed knyttet til antallet af hjemløse migranter, er denne gruppe ikke medregnet i tallet på de 6.431 personer.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Rigspolitiet: Trygheden vinder frem

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Rigspolitiet: Trygheden vinder frem

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2073 )

0

Læseliste