27. JAN. 2020 KL. 14:23

Lev CO2-neutralt i 35 år

hindbaerkrattet-pm.jpg

Når 12 familier flytter ind i de kommende almene boliger i Bjerringbro, får de både bæredygtighed og kvalitet for pengene. Foto: ERIK arkitekter.

12 familier kan i 2020 flytte ind i nye, klimavenlige boliger i Hindbærkrattet i Bjerringbro og leve CO2-neutralt i de første mange år af boligernes levetid.

Boligselskabet Sct. Jørgen, som er bygherre på de kommende almene boliger, har med byggeriet af Hindbærkrattet fået mulighed for at bygge mere klimavenligt, uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Arkitektfirmaet bag byggeriet, Erik arkitekterne, har beregnet, at opvarmning af de 12 boliger hen over 35 år vil udlede det, der svarer til 124 ton CO2. Og det er den mængde CO2, boligselskabet og arkitekterne tilsvarende forventer at spare på selve byggeriet ved at vælge bæredygtige materialer. 

”Vi kan bygge boliger, hvor vi belaster klimaet mindre, uden at det nødvendigvis belaster byggeriets økonomi og – meget vigtigt – uden at vi går på kompromis med kvaliteten. Der er ingen tvivl om, at med den grønne dagsorden, der vinder mere og mere indpas, så vil dette i fremtiden både være en attraktiv måde at bygge på for os og en attraktiv bolig for vores klimabevidste lejere,” siger Ole Nielsen, byggedirektør hos Boligselskabet Sct. Jørgen, i en pressemeddelelse fra Erik arkitekterne.

Træ erstatter beton

Arkitekterne har taget et nyt såkaldt Abate-værktøj i brug, som identificerer de bygningsdele og byggematerialer, der forårsager udledning af drivhusgasser og finder muligheder for at reducere CO2-udledninger.

Til byggeriet af Hindbærkrattet har ERIK arkitekterne brugt Abate-værktøjet til at beregne, hvilke byggematerialer der kan erstatte de materialer, der vejer tungere i klimaregnskabet.

Trækonstruktioner kan for eksempel erstatte betonbyggevarer de steder, hvor det ikke påvirker kvaliteten eller holdbarheden af byggeriet. 

Analyserne har vist, at Boligselskabet Sct. Jørgen kan reducere CO2-udledningen i Hindbærkrattet med omkring 40 procent i forhold til de oprindelige planer – og uden at øge omkostningerne.

De 12 familieboliger i Bjerringbro står klar til indflytning i vinteren 2020.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste