09. JAN. 2020 KL. 13:39

"Jeg drømmer om, at man kan genbruge fundamentet"

tranumparken1.jpg

Bo-Vest. Danmarkshistoriens største renoveringer er i gang i Brøndby. Her er

Mød seniorprojektleder Per Bager, som er med til at renovere Tranemosegård på Vestegnen, som står overfor Danmarkshistoriens største renoveringer.  

Brøndby Strand Parkerne, der er et af Danmarks største boligområder, består af en kombination af højhuse, lave rækkehuse og fire etagers boligblokke, står overfor Danmarkshistoriens største renoveringer. Læs mere om renoveringerne i Brøndby hos Landsbyggefonden. 

BO-VEST, som administrerer 15.000 boliger i Albertslund, Brøndby, Ishøj, Greve og København på vegne af boligorganisationerne Albertslund Boligselskab,Bo-Vita, Tranemosegård og Vridsløselille Andelsboligforening, har besøgt Per Bager, som har fagligt ansvar for byggesagerne i et af områderne - Tranemosegård, som blev stiftet i 1951 og har i dag 3.200 boliger i Brøndby. 

Seniorprojektleder Per Bager fortæller her, hvordan fornuftig brug af ressourcer kan blive en væsentlig del af det kommende årtis byggerier i Tranemosegård, BO-VEST og på landsplan. Per Bager fortæller her om renoveringerne og om, hvordan fornuftig brug af ressourcer er vigtigt. 

Lige nu arbejder BO-VEST og Tranemosegård blandt andet på at gøre klar til tre markante helhedsplaner i Brøndby Strand, Brøndbyvester og Brøndbyøster:

Genbrug fundamentet

Kan man drømme stort, samtidig med at man holder på at bevare den sunde fornuft? Det kan man sagtens, ifølge Per Bager.


”Min fornuftige stemme og samtidige mine store drømme er, at ressourcerne bliver udnyttet bedst muligt og mest optimalt,” siger Per Bager og peger på en byggesag, hvor dette forhåbentlig kan lade sig gøre:

”Jeg drømmer om, at man kan genbruge fundamentet, der er tilbage, når man har revet højhuset i Tranumparken ned. Selve højhuset er der PCB i, men fundamentet er PCB-frit. Det er jo et kæmpe fundament, når det skal bære 16 etagers højhus. Min drøm er at man kan genbruge fundamentet i stedet for at det skal rives ned, og der skal laves nyt fundament. Sådan nogle ting kunne jeg rigtigt godt tænke mig at gennemføre.”


Per Bager kom til BO-VEST i 2018, efter tilsvarende stillinger i andre boligselskaber – og med blandt andet uddannelser som bygningsingeniør og tømrer i bagagen. Uddannelser, han i den grad kan bruge til at tænke de fornuftige løsninger ind.


”Jeg har stor byggeteknisk indsigt, som jeg kan bringe i spil. Så kan jeg også nemmere udfordre de tekniske rådgivere og sige, ’kan vi ikke lave det lidt smartere og lidt mere ressourceoptimalt?’,” siger han.


Vil være foran

Vi er just trådt ind i et nyt årti. Et årti, hvor de tre helhedsplaner i Brøndby, ligesom mange andre helhedsplaner i BO-VEST, kommer til at blive udført. Men også et årti, hvor den overordnede internationale såvel som nationale udvikling vil komme til at have betydning for arbejdet med byggerier. Det ved Per Bager, og han mener derfor, BO-VEST skal være forberedt på udviklingen.

”Når vi skal spare 70 procent på CO2 udledningen som det er vedtaget, så skal der virkelig ske noget i byggebranchen. Jeg tror der kommer nogle krav, og så kunne det være godt hvis vi var lidt foran,” siger Per Michael Bager, og peger på en af løsningerne.

”Det mest optimale ved genbrug af ressourcer er, hvis man kan tage dem direkte fra et sted og putte dem over et andet sted. Det er noget af det, jeg vil presse på for, at hele BO-VEST ser på. Hvordan alle vores nedrivningsressourcer, de ting der kommer i overskud, når man laver byggesager, bliver genbrugt. Helst kunne man køre dem direkte videre til ny sag eller have et mellemlager og bruger det på ny sag og på den måde spare en hel masse ressourcer,” siger Per Bager.

Interviewet med seniorprojektleder Per Bager er først bragt på bo-vest.dk, 3. januar, 2020

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Blev hjemme fra arbejde for at løbe mellem husene

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Blev hjemme fra arbejde for at løbe mellem husene

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2726 )

0

Læseliste