29. JAN. 2020 KL. 13:35

Forhandlingerne om Blackstone-indgreb er brudt sammen

bl_kaare_dybvad_070819_017.jpg

Carsten Andersen. Regeringen har ikke kunnet samle en bred aftale bag en ændring af boligreguleringsloven – det såkaldte Blackstone-indgreb.

Det lykkedes ikke Regeringen at lande en aftale om et indgreb på det danske lejeboligmarked. Måneders forhandlinger er dermed brudt sammen. Radikale og blå blok vil nu lave lejeindgreb uden om regeringen.

Efter flere måneders forhandlinger om en politisk aftale, der skal stoppe udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger, har boligminister Kaare Dybvad Bek valgt at indstille forhandlingerne. Det skriver Boligministeriet i en pressemeddelse. 

”Det er en dårlig dag for dem, der bor i de billige boliger,” siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S) på et pressemøde i Transport- og Boligministeriet onsdag formiddag:

”Regeringen har haft en klar ambition om at sætte en stopper for internationale kapitalfonde og kortsigtede spekulanter på det danske boligmarked. Men jeg må konstatere, at der ikke er opbakning i Folketinget,” siger boligminister Kaare Dybvad Bek.


Karensperioden vedblev et stridspunkt

Forhandlingernes helt store stridspunkt har handlet om det såkaldte spekulantstop, der skulle ramme de mest kortsigtede investorer. Her har regeringen foreslået at indføre en karensperiode på syv år, før en udlejer kan hæve huslejen efter reglerne om en § 5, stk. 2-modernisering.

"Der var ikke et flertal for karensperioden," siger Mette Dencker, boligordfører for DF, til EjendomsWatch.

Det politiske forløb begyndte efter at den amerikanske kapitalfond Blackstone købte stort op i København. Men det har været svært for boligministeren at samle et flertal for måden at sætte foden ned over for boligspekulanter som Blackstone uden at ramme værdien på andelsboliger.

De blå partier er bekymrede for andelsboligejerne og de røde partier bekymrede for høje huslejestigninger og kortsigtede investorer – såsom den amerikanske kapitalfond Blackstone.

"I dag har vi forhandlet i tre måneder, og der er blevet stillet 116 opklarende spørgsmål. Men konklusionen er for nuværende, at vi ikke kan indføre en aftale, der løser den opgave, jeg har fået, i forhold til at sætte ind over for de kortsigtede investorer," siger Kaare Dybvad og slår fast:

"Forhandlingerne er brudt sammen. Der er ikke en vilje til at se på at stoppe de kortsigtede investorer. Det er jeg superærgerlig over," siger Kaare Dybvad (S) til Berlingske.

Blåt flertal udenom regeringen

Efter at forhandlingerne bredt i Folketinget om et indgreb mod spekulation i lejeboliger brød sammen gik Radikale Venstre og partierne i blå blok sammen og forhandlede videre uden om regeringen.

Det oplyste flere af partierne, blandt andre Det Konservative Folkeparti, i en fælles pressemeddelelse. Fokus er, at det danske lejeboligmarked skal styrkes til fordel for lejerne, lyder det.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3007 )

0

Læseliste