30. JAN. 2020 KL. 13:13
Boligøkonom: Nu dobbelt vigtigt med flere billige, almene boliger i de store byer
30. JAN. 2020 KL. 13:13
Falder Blackstone-indgrebet til jorden, bliver det endnu vigtigere at bygge flere billige, almene boliger i København, vurderer Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.
Lige nu er der ingen, der ved, hvor de politiske forhandlinger om det såkaldte Blackstone-indgreb mod § 5,2 lander. Men resultatet får under alle omstændigheder direkte betydning for, hvor mange almene boliger, der bliver behov for at bygge i de kommende år, især i København. Det vurderer Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.
”Uden et indgreb mod § 5.2 bliver det dobbelt vigtigt med flere billige, almene boliger i de store byer,” påpeger Curt Liliegreen.
Hvert år forsvinder omkring 2.800 billige lejligheder i forbindelse med, at de moderniseres efter den omstridte § 5,2 i boligreguleringsloven. Den betyder, at udlejer efterfølgende kan hæve huslejen til mere end det dobbelte.
”Det er typisk nogle af de billigste lejligheder, der bliver omdannet – så hvordan fremskaffer vi andre billige boliger, der kan sikre, at vi får en mangfoldig by?” siger han.
”Den almene sektor kommer til at bære sin del af byrden, hvis vi skal skaffe de her nye billige boliger. Jeg kan ikke se nogen anden udvej,” siger Curt Liliegreen.
Indgreb køber tid til at bygge almene boliger
Boligminister Kaare Dybvad har siden efteråret ført forhandlinger om et indgreb mod § 5,2, der blandt andet benyttes af udenlandske kapitalfonde. Foreløbig har han ikke fundet flertal for et indgreb mod reglen og har indstillet forhandlingerne, mens et alternativt flertal forhandler videre.
Curt Liliegreen forudser, at hvis der ikke kommer et indgreb, så vil cirka 45.000 billige lejligheder forsvinde i de store byer i løbet af de næste 15-20 år i takt med, at de bliver renoveret efter § 5,2. Tallene bygger på den ekspertrapport som boligministeriet offentliggjorde i 2019. Et politisk indgreb vil derimod forsinke udviklingen.
”Vi køber os nogle flere år, hvor vi kan få bygget de mange boliger, vi mangler,” siger han og tilføjer:
”Vi skal bygge billige boliger under alle omstændigheder. Der er et stort behov i de store byer, hvor befolkningen i disse år stiger markant, og hvor vi ydermere har rigtigt mange små husstande.”
Velbekomme – så er opgaven serveret
Byggeri af almene boliger kræver lang forberedelse. Der går ofte 3-4 år fra der er givet tilsagn til et byggeri og til det står færdigt, ifølge Curt Liliegreen. Forude venter en diskussion af, hvordan man både bygger mange og billige boliger.
”Det er ikke nogen let diskussion. Velbekomme. Her er mange arbejdsopgaver både for boligministeren, embedsmændene, BL, de enkelte almene bygherrer og for Danmarks bygge- og rådgivningsvirksomheder. Det er næsten som at løse cirklens kvadratur at bygge billigt i et land som Danmark,” siger Curt Liliegreen.
Om skribenten