20. JAN. 2020 KL. 11:24

Bliv klog på hjemløshed på nyt temasite

hjemloes.jpg

iStock

Antallet af hjemløse er steget. Der er fortsat behov for en indsats og her er almene boliger en vigtig løsning. BL - Danmarks Almene Boliger bidrager med viden om emnet på ny temaside. 

Antallet af hjemløse er steget fra 4.998 i 2009 til 6.431 i 2019. Det høje antal hjemløse viser, at der er et fortsat behov for indsatser på hjemløseområdet. Nu lancerer BL - Danmarks Almene Boliger et tema om hjemløshed,  hvor der samles viden og erfaringer om, hvordan kommuner og boligorganisationer arbejder med hjemløshed.

”Der skal skaffes flere billige boliger og særligt i de største byer i Danmark. Men realiteterne, som fremlægges og dokumenteres på den nye temaside, viser at den almene boligsektor kan levere løsningerne," siger BL’s cheføkonom, Solveig Råberg Tingey.

Almene boliger er et af de mest centrale elementer i bekæmpelsen af hjemløshed. Skal fænomenet bekæmpes effektivt, sker det derfor i et tæt samarbejde mellem kommuner og almene boligorganisationer. Almene boligorganisationer leverer boligerne. Kommunen anviser og leverer de nødvendige sociale støtteindsatser.

Hvordan det enkle princip i praksis fungerer i de enkelte kommuner, får man ret præcise svar på, hvis man klikker ind på den nye temasides Danmarkskort. Her kan man se det præcise antal hjemløse i Danmarks kommuner. Man kan se hvor mange hjemløse, der er i forhold til byens samlede befolkning. Og man kan se, om kommunen har flere almene boliger til en husleje på under 3.500 kroner, end der er hjemløse. 3.500 kroner vurderes at være den maksimale husleje, hjemløse har råd til at betale.

Man kan på temasiden bl.a. læse om de forskellige boligordninger; skæve boliger, udslusningsboliger, inklusionsboliger, startboliger, deleboliger.

Læs mere på sitet 'Almene boliger til hjemløse'

De gode løsninger

Til inspiration for alle kommuner ligger der på bl.dk cases, hvor man kan orientere sig om, hvordan man i foreløbigt tre kommuner har haft succes med at bekæmpe hjemløsheden. Det drejer sig om København, Odense og Aalborg.

I casen om Odense kan man konstatere, at det over de seneste 10 år er lykkedes at reducere antallet af hjemløse med 40 procent. I samme periode er antallet af hjemløse i Danmark generelt steget. Virkemidlet har været Housing First. Og det har kunnet lade sig gøre, fordi der er indgået en aftale mellem Odense Kommune og byens almene boligorganisationer, om hvordan problemet skal gribes an.

Man kan også læse, at de almene boligorganisationer i Odense har 3.566 almene boliger til under 3.500 kroner til rådighed. Og at kommunen har anvist 524 af dem i 2018. Disse tal skal holdes om op imod, at der i den seneste hjemløsetælling blev registreret 125 hjemløse i Odense.

De øvrige cases, som kan studeres på temasiden er København og Aalborg.

Til inspiration

”Formålet med temasiden ”Almene boliger til hjemløse” er at samle viden og erfaringer om, hvordan kommuner og boligorganisationer arbejder med hjemløshed, og man kan hente inspiration til og læse mere om gode konkrete løsninger i andre kommuner, siger BL’s cheføkonom, Solveig Råberg Tingey. Foreløbigt er der gode erfaringer fra tre kommuner.

”De tre kommuner skal blive til flere. Temasiden er lavet sådan, at andre kommuner og boligorganisationer selv kan gå ind og oprette sig som case, hvis de har gode erfaringer, som de gerne vil dele,” opfordrer hun.

En af de ting, der glæder cheføkonomen er, at man af Danmarkskortet kan konstatere, at der i hele Danmark kun er fire kommuner, hvor boligorganisationerne råder over færre boliger til under 3.500 kroner, end der er hjemløse.

”Det er naturligvis ikke det samme, som at problemet så er løst i alle de øvrige 95 kommuner. Udover de hjemløse er der også andre grupper, der har behov for billige boliger. Eksempelvis folk på kontanthjælp,” siger hun.

”Der skal skaffes flere billige boliger og særligt i de største byer. Men det viser, at den almene boligsektor kan levere løsningerne," fortsætter hun.

Temasiden om hjemløshed kan fra i dag læses på bl.dk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste