06. JAN. 2020 KL. 10:44

Almene beboere betaler for parcelhuses affaldssortering

istock-1156906193.jpg

Selvom en ny affaldssortering i Fredensborg Kommune er langt billigere i almene boligområder end i parcelhuse, skal beboerne betale samme pris. Et fænomen, der kan sprede sig til andre kommuner.

600 kroner ekstra om året.

Så meget kan beboere i almene boliger i Fredensborg Kommune på grund af en ny affaldssorteringsordning ende med at skulle betale for få deres affald hentet til næste år. Den reelle pris for den grundigere sortering er kun 265 kroner om året.

Fredensborgs Kommunes almene boliger - og andre lejligheder med fælles affaldsopsamling - skal nemlig være solidariske med kommunens parcelhuse. Alle skal således betale samme pris for den nye ordning, på trods af at den koster hele 1100 kroner om året ekstra i parcelhusene. Og da der er omkring 9.000 af hver af de to boligtyper i kommunen, ender prisen for alle kommunens beboere med at være omkring 600 kroner ekstra om året.

Det vurderer Finn Langgaard, der bor i Fredensborg Kommune, og som i mere end 30 år og i tre forskellige kommuner samt på Amager Forbrændingen, har arbejdet med affald og genbrug. Udover hans store erfaring indenfor affaldssortering støtter han sig også til en Rambøll-rapport, som kommunen fik lavet i februar.

”Man må jo ikke drive socialpolitik via gebyrer. Det gør man via skatten. Problemet er bare, at man her har valgt at lave en meget dyr ordning for parcelhusene og en billig ordning for etagebyggeriet. Men alligevel har man valgt at give alle boliger det samme gebyr,” siger Finn Langgaard og fortsætter:

”Det er jo en 'omvendt Robin Hood'. Man tager fra de fattige og giver til de rige.”

Fælles opsamling er billigere

Der er flere grunde til den store forskel i priser for affaldssorteringen hos henholdsvis etagebyggeri og parcelhuse. I etagebyggeriet smider store grupper af beboere for eksempel deres affald samme sted hen, mens affald ved parcelhuse skal hentes ved de enkelte husstande. Og nogle steder betaler boligselskaber allerede store beløb for selv at hente og sortere affald.

”De, der bor i lejligheder eller i bebyggelser, hvor man har fælles opsamling af affald, bor typisk i mindre boliger med færre beboere, som derfor producerer mindre affald. Og når man samler affaldet sammen fælles, så er det meget billigere at hente,” siger Finn Langgaard.

Fredensborg Amtsavis har allerede skrevet flere artikler om den nye sorteringsordning. Men selvom de er blevet gjort opmærksomme på den ifølge Finn Langgaard uretfærdige solidaritet i ordningen, har kun SF’s ene byrådsmedlem ændret holdning i spørgsmålet. Og altså ikke den socialdemokratiske borgmester Thomas Lykke Pedersen, som også er formand for Fredensborg Kommunes forsyningsselskab.

Finn Langgaard nægter derfor at tro, at beslutningen skyldes uvidenhed.

”Det er helt bevidst. Det er et politisk valg. Jeg tror, man har valgt det, fordi man måler ledelsen hos forsyningsselskabet ud fra, om de kan holde gebyrerne i ro. Man får jo typisk hop i gebyrerne, når man vælger nye ordninger, men for at nedsætte denne merpris for dem, som ved, hvad det koster, har man valgt den såkaldte ’solidariske løsning’,” siger han.

”De, som bor i bebyggelser med fælles opsamling, ser jo aldrig, hvad de betaler for affald. Regningen bliver sendt til boligselskaberne, og så indgår den i fællesudgifterne. Det er derfor svært at gennemskue, om det er den ene, den anden eller den tredje ting, der koster ekstra, og derfor gør de sjældent vrøvl,” siger Finn Langgaard.

Kan ske i andre kommuner

Sagen fra Fredensborg kan vises sig langt fra et blive unik.

Omlægningen af affaldssorteringen i kommunen skyldes nemlig et landsdækkende miljøregulativ.

”Det er et emne, som er - eller bliver aktuelt - i samtlige kommuner i løbet af de kommende par år. Det skyldes, at kommunerne er blevet pålagt at sortere visse mængder af deres samlede affald. Kommunerne skal derfor indføre forskellige typer af sorteringsløsninger, men det er op til kommunerne selv, hvilken model de vælger,” siger Bjarne Zetterstrøm, chefkonsulent hos BL – Danmarks Almene Boliger.

Når affaldssorteringen kan gøres så meget billigere i de almene boliger, 265 kroner overfor 1100 kroner, så skyldes det ifølge Bjarne Zetterstrøm lige netop, at boligselskaberne allerede betaler for affaldssortering. Han er enig med Finn Langgaard i, at løsningen bestemt ikke er ’solidarisk’, men han ikke enig i, at det må skyldes onde hensigter fra Fredensborg Kommune.

”Det virker til, at kommunerne ikke har fået den fulde sandhed. For når der skal ske affaldssortering i den almene boligafdeling, så foregår der også et betydeligt arbejde i boligorganisationen, som lejerne betaler for i forvejen. Så hvis de siger, at det er en ’solidarisk’ betaling, så er det ikke sandt. Det er noget, vi vil have fokus på i BL i de kommende år,” siger Bjarne Zetterstrøm.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3011 )

0

Læseliste