10. FEB. 2020 KL. 10:07

Mødesteder styrker sammenhæng i byerne

realdania.jpg

Illustration Realdania

Puljen Fælles Rum giver fire byområder støtte til at skabe nye mødesteder på tværs af boligområdet og den øvrige by omkring.

Fire udvalgte almene boligområder skal med nye mødesteder bidrage til større sammenhængskraft og social balance i byerne på tværs af boligkvarter, økonomi og social baggrund.

Lokale og Anlægsfonden og Realdania, som står bag puljen Fælles Rum, støtter projekterne med sammenlagt 25 millioner kroner. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Realdania.

Ud af siloerne

Nykøbing Falster, Aalborg samt Nørrebro og Folehaven i København er de steder, som nu får penge til at realisere fysiske mødesteder i almene boligområder.

Björn Emil Härtel Jensen, projektchef i Realdania, siger i pressemeddelelsen:

”Realdania ønsker at fremme den hele, blandede by, hvor vi ikke bor isoleret i små områder med folk, der kun ligner os selv. De fire projekter kan på forskellige måder bidrage til styrket naboskab på tværs af boligområder, ejerforhold, og social baggrund.

Anna Hassel, arkitekt i Lokale og Anlægsfonden tilføjer: 

”Det er vigtigt for os, at fritidslivet har gode forhold, også i de udsatte boligområder, hvor den traditionelle foreningsdeltagelse er lavere end landsgennemsnittet. Men der skal være noget at mødes om. De fire projekter viser, hvordan helt konkrete ønsker, behov og drømme kan blive til bæredygtige mødesteder, som er spændende og relevante for beboerne, naboer og den omkringliggende by.”

Lindholm nedbryder grænser

”Friheden” i Lindholm i Nykøbing Falster skal skabe et grønt og naturinspireret mødested på kanten af boligkvarteret med plads til både fysiske og mere afslappende aktiviteter udendørs. 

Lis Bentin, direktør i Nykøbing Falster Boligselskab, fortæller til Fagbladet Boligen:

Vi er naturligvis rigtig glade for, at Lokale og Anlægsfonden og Realdania støtter op om "Friheden", som er i god tråd med projekt "Det vilde strøg", som de 3 boligorganisationer i Lindholm netop er ved at færdiggøre med fokus på at åbne vores boligområder op og få skabt et endnu stærkere fællesskab. Tidligere havde vi hver især hegn, der tydeligt fortalte, hvor grænsen gik.

"Friheden" er dermed en forlængelse af "Det vilde strøg", der bevæger sig videre fra boligområderne til skoven, skolen og den øvrige by med fokus på ikke alene at tiltrække vores beboere, men også resten af byens borgere.  

Det har været en spændende brugerdrevet proces, hvor både borgere/beboere, foreninger, skole, bibliotek og vores lokale godsejer har spillet en central rolle for det grønne byrums udvikling. 

Vi har store forventninger til, at vi med "Friheden" får bundet bydelen endnu mere sammen - så ikke alene beboerne i området, men også resten af byens borgere vil benytte alle de faciliteter, der inviteres til - lige fra at hygge sig med petanque, krolf, ved grillen eller på legepladsen - til mere aktiv udfoldelse som for eksempel cross-fit, hvis man er til det. Målet er også at få vores mange stærke foreninger til at engagere sig endnu mere i området - det har vi store forventninger til.

Planen er, at "Friheden" står færdig medio 2022.

Fakta: Projektparter: Nykøbing F. Boligselskab. Guldborgsund Kommune, Center for teknik og miljø. Projektnavn: Friheden. Samlet projektøkonomi: 10 mio. kr. Bevilget støtte: 5 mio.kr. 

Kildeparken i Aalborg Øst.

Et stort, grønt areal skal indrettes til en arena med masser af mulighed for fysisk aktivitet og leg for børn og unge. Arenaen skal være åben for aktivitet hele året rundt. Arenaen kommer til at ligge centralt i boligområdet – som nabo til Kulturinstitutionen Trekanten og Fritidscentret Byggeren og tæt på Astrupstien, en cykel- og gangsti, som er en central forbindelsesåre i Kildeparken.

Fakta:
Projektparter: Himmerland Boligforening. Aalborg Kommune, Sundheds- og Kulturforvaltningen. Projektnavn: Den grønne arena. Samlet projektøkonomi: 27 mio. kr. Bevilget støtte: 7 mio. kr.

Nørrebro i København

Fodboldklubben Nørrebro United vil gøre det lettere for børn og unge fra belastede boligområder at blive en del af klubbens aktiviteter. Konkret flytter Nørrebro United en del af deres træning ud i baggårdene på Nørrebro. AKB Lundtoftegade er en af de boligafdelinger, hvor der bygges små nye baner, så børn og unge fra og uden for boligområderne kan spille og træne sammen.

Fakta:
Projektparter: Boligselskabet AKB, København. Nørrebro United. Projektnavn: Nørrebro samles på banen. Samlet projektøkonomi: 11 mio. kr. Bevilget støtte: 5,5 mio. kr.

Folehavekvarteret i Valby

Projektet HAVEN skal genoplive områdets centrale, offentlige byrum, der står nedslidt og forladt hen. HAVEN bliver et grønt mødested med mange slags aktiviteter for beboere på tværs af boligkvarteret og for de institutioner, som ligger omkring - blandt andet den lokale skole og kirke. Haverne indrettes med forskellige stem-ninger og en række forskellige ”rum” til ophold, aktiviteter og læringsmiljøer, der er tiltænkt skoleelever. Her bliver mulighed for at lege og være fysisk aktiv, for fællesspisning og ceremonier samt naturaktiviteter.

Fakta:
Projektparter: Boligforeningen 3B. Områdefornyelsen Folehavekvarteret, Byens Fysik. Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen. Projektnavn: HAVEN - et grønt og samlende byrum i hjertet af Folehavekvarteret. Samlet projektøkonomi: 13,9 mio. kr. Bevilget støtte: 7 mio. kr.

Fire ud af 15 projekter blev udvalgt til realiseringsstøtte i 2020.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste