17. FEB. 2020 KL. 15:05

Danskerne vil mikse almene boliger med ejerboliger

silo-aalborg.jpg

Siloen i Aalborg ligger i første række til vandudsigt til glæde for både lejere og ejere. Foto: Himmerland Boligforening.

73 procent er tilhængere af et krav om, at en bestemt andel af nybyggede boliger skal være almene. Det viser en undersøgelse, som EjendomsWatch har lavet.

Både private udviklere og almene boligorganisationer er på eget initiativ begyndt at inkludere hinanden i byggeriet af nye boliger for at skabe blandede boligformer i nye boligprojekter. Et boligsamarbejde, som danskerne ifølge EjendomsWatch tilslutter sig.

Himmerland Boligforening er en af de almene boligforeninger, som på eget initiativ kontaktede en privat udvikler, da de skulle bygge nye boliger i Siloen på havnen i Aalborg. Det førte til, at de øverste etager af siloen blev ejerboliger og resten af siloen almene ungdomsboliger og familieboliger under Himmerland Boligforening.

"Det er særdeles positivt, at der er en stemning for og et forhold til værdien af at bo samlet. Noget, som vi taler meget om, er netop, at den diversitet i boligområder er nødvendig – ikke for meget af det ene og ikke for meget af det andet," siger Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening til EjendomsWatch.

I nogle kommuner er det ikke frivilligt. Ifølge planloven er det nemlig muligt for en kommune at beslutte, at op til 25 procent af boligmassen i et nyt boligområde skal være almene boliger.

Men jeg tror også, at vi trods alt har et stempel, der siger, at vi er ordentlige og redelige.

Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening

LLO bifalder tilslutning  

I LLO, som er Lejernes Landsorganisation, er de positive over, at flertallet af danskerne ønsker blandede boligformer. Ikke mindst, fordi det vil skabe flere almene lejeboliger.

"Det, som de almene boliger kan gøre, er, at de primært kan give en bolig med en rimelig husleje. Og når nu huslejen i det private er stukket af, så er der ikke så mange andre steder tilbage, hvor man kan bo til leje og samtidig få en rimelig husleje," siger Anders Svendsen, chefjurist i LLO, til EjendomsWatch.

Anders Svendsen i LLO er dog ikke overrasket over, at 74 procent i EjendomsWatch’ måling svarer, at de helst vil bo i en ejerbolig, hvis de frit kan vælge.

"Selvfølgelig vil enhver gerne have de værdistigninger, der kommer af at bo i ejerbolig, og som man ikke får, hvis man bor til leje. Det er også noget af det, der gør, at der er så stor en forskel i formuen for ejere og lejere," siger Anders Svendsen.

Almen bolig er andet valg

11 procent svarer, at de helst vil bo i almen bolig og er danskernes andet valg af boligform. 9 procent foretrækker andelsboligen, mens 5 procent helst vil bo i en privat udlejningsbolig.

Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening, udleder af resultatet, at de almene boliger står stærkt, når man ser bort fra ejerboliger.

"Jeg er en lille smule overrasket over andelsboligerne, men ellers kan jeg godt forstå det. Der er selvfølgelig noget med prisen i forhold til almene boliger og privat udlejning. Men jeg tror også, at vi trods alt har et stempel, der siger, at vi er ordentlige og redelige," siger Ole Nielsen til EjendomsWatch.

Om skribenten

anja_andersen.jpg
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste