03. FEB. 2020 KL. 10:42

5 gode råd om mødeledelse

kursus_soeren_dirigent_3.jpg

BL tilbyder dirigenter fra et korps af erfarne personer, der kan rekvireres til at styre store og små forsamlinger. Søren Madsen er en af disse dirigenter. Foto:Carsten Andersen

Det er afgørende for et vel afviklet møde i en almen boligafdeling, at mødelederen er upartisk. Dirigenten skal give beboerne mulighed for at træffe beslutninger, der afspejler deres holdninger. Det siger Søren Madsen, konsulent i BL.

Den almene boligsektor er 100 år gammel, og mødekulturen har gennem hovedparten af årene været præget på en positiv måde af, at mange beboerrepræsentanter og beboere kendte til afvikling af møder fra deltagelse i andre foreninger.

Læs også: Dirigenten er garant for korrekt afholdt møde

Men i takt med, at der er kommet nye generationer, som måske ikke i samme grad er bekendt med foreningsarbejde, kan der være behov for at genopfriske det gode forløb af et møde og hjælpe afdelingen. Der kan med andre ord være grund til at ruste lederen af et afdelingsmøde til opgaven. Det oplyser Søren Madsen, der som konsulent i BL arbejder med blandt andet kurser, temadage og foredrag med fokus på afdelingsdemokratiet. Han er også underviser på et BL-kursus om rollen som dirigent på et afdelingsmøde.


Her er fem gode råd fra Søren Madsen om mødeledelse:


1.
Dirigenten skal være uvildig og må ikke have nogen bestemt interesse i, hvad forsamlingen beslutter.

”Det optimale er en ekstern dirigent, for eksempel fra en anden boligorganisation eller fra BL’s team af dirigenter,” siger Søren Madsen.


BL tilbyder dirigenter fra et korps af erfarne personer, der kan rekvireres til at styre store og små forsamlinger. Søren Madsen er en af disse dirigenter.

”En dirigent fra boligorganisationens hovedbestyrelse kan også gå an, hvis vedkommende er opmærksom på, at afdelingsbestyrelsen er suveræn på mødet,” fortsætter Søren Madsen.

”Jeg vil advare kraftigt imod, at dirigentopgaven varetages af afdelingsformanden, fordi dette kan så tvivl om, hvorvidt dirigenten er upartisk,” siger han.

2. Dirigenten skal være forberedt på mødets temaer og mulige konfliktemner, hvilket kan ske gennem at holde formøde med afdelingsbestyrelsen.

3. Dirigentens fornemste opgave er at gelejde forsamlingen hen til beslutninger på en korrekt måde i henhold til reglerne. Dirigenten skal give plads til debatten, så også nye deltagere får mod til at ytre sig - og skal samtidig kunne vurdere, hvornår tiden er inde til at lukke talerrækken.

4. Dirigenten skal under mødet være i stand til at inkorporere nye forslag. Eventuelle ændringsforslag skal ligge inden for rammerne af det oprindelige forslag. Dirigenten skal også kunne reagere på uforudsete hændelser og støtte sig til anerkendt mødepraksis, hvis der for eksempel bliver foreslået en ny formand under mødet, eller der er stemmelighed under formandsvalget.

5. Dirigenten skal sørge for en god tone på mødet og kunne formå at håndtere urolige deltagere. En smule humor undervejs kan mildne sindene.


Læs også:
Erfarne dirigenter nu samlet i et team

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste