21. DEC. 2020 KL. 09:50
Løfte fra justitsminister: Hurtigere udsmidning af utryghedsskabende beboere er på vej
21. DEC. 2020 KL. 09:50
Embedsmænd i flere ministerier forbereder love og praktik, der gør det muligt for byret og landsret at tage stilling til, om lejemålet skal ophæves for beboere, der dømmes for grov utryghedsskabende kriminalitet i området, hvor de bor.
Den 5. august 2020 bragte Ekstra Bladet under overskriften ”Blodig familiefejde i ghetto” en artikel, der beskrev, hvordan politiet om mandagen på Motalavej i Korsør havde været nødt til at bruge tåregas for at adskille to familier, der var kommet i masseslagsmål.
I denne og navnlig i en længere serie af artikler i Berlingske blev det i sensommeren beskrevet, hvordan de to familie-klaner over en længere årrække har terroriseret boligområdet under Bolig Korsør med vold, trusler, narkosalg med mere.
Det blev starten på en kø af politikere, der besøgte området med løfter om snarlig hjælp til beboere i almene boligområder, der undertrykkes af kriminelle og kriminelle familier i særdeleshed.
Politikerbesøgene kulminerede, da statsminister Mette Frederiksen flankeret af justitsminister Nick Hækkerup og boligminister Kaare Dybvad Bek den 9. september om aftenen besøgte boligområdet.
Alle politikerne havde et fælles løfte til de utrygge beboere: Det skal gå meget hurtigere, at få de kriminelle, der med voldelig adfærd, narkotikahandel og trusler skaber utrygheden, smidt ud af deres boliger.
I dag kan det tage flere år, fordi udsættelsen kun kan ske, når der er faldet dom i straffesagen.
Derefter skal sagen forelægges Boligretten og måske også fogedretten.
Det kommer
Mange have ventet, at løftet til de kriminalitetsplagede beboere, der udover regeringen kom fra blandt andet Dansk Folkeparti og Venstre, ville blive indfriet i forbindelse med indgåelsen af politiforliget, som justitsministeren præsenterede tirsdag den 15. december.
Men her måtte man kigge forgæves efter en hurtigere retsproces i udsættelsessager i den 31 sider lange aftaletekst.
Men ifølge Justitsminister Nick Hækkerup er der ikke grund til bekymring.
”Det kommer. Vi er ved at forberede lovforslag, der gør det muligt, at udsættelse af beboere, der begår utryghedsskabende kriminalitet i det boligområde, hvor de bor eller tæt på, kan ske i forbindelse med domsafsigelsen i forbindelse med straffesagen, siger Nick Hækkerup til Fagbladet Boligen.
Straffesagerne behandles i de fleste tilfældeved byretter. Er forbrydelsen så slem, at den kan risikere at give tre års fængsel går den direkte i Landsretten.
”Dybt kriminelle beboere skal ikke længere i årevis forpeste livet for alle andre i landets udsatte boligområder,” fortsætter justitsministeren.
Artiklen fortsætter under citatet og boksen.
Læs senere artikler
Nyt politiforlig: Seks nye nærpolitistationer til såkaldte SUB-områder
Hurtigere proces
Udover den kommende mulighed for at udsættelsessager kan afgøres i forbindelse med domsfældelse i straffesagen, er der i forbindelse med det indgåede politiforlig også taget initiativer, der skal mindske den tid, ofre kan blive nødt til at bo sammen med utryghedsskabende naboer.
Der er afsat penge til flere hænde, når det gælder sagsbehandlingen ved både anklagemyndigheden og ved domstolene.
”Vi tilfører også ressourcer til straffesagsbehandling i politiet og anklagemyndigheden, så borgere, der har været udsat for en forbrydelse, ikke skal vente alt for længe på at se gerningsmanden blive stillet til ansvar, og så de selv kan komme videre med deres liv,” siger Nick Hækkerup.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløseRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløseMest læste
Se alle artikler (2943)0