21. DEC. 2020 KL. 09:50

Løfte fra justitsminister: Hurtigere udsmidning af utryghedsskabende beboere er på vej

Foto Holger Anderson Nick Hækkerup 03313

Justitsminister Nick Hækkerup lover, at almene beboere i fremtiden ikke i årevis skal risikere at bo ved siden af naboer, der er dømt for vold i nabolaget. Foto: Holger Svend Anderson

Embedsmænd i flere ministerier forbereder love og praktik, der gør det muligt for byret og landsret at tage stilling til, om lejemålet skal ophæves for beboere, der dømmes for grov utryghedsskabende kriminalitet i området, hvor de bor.

Den 5. august 2020 bragte Ekstra Bladet under overskriften ”Blodig familiefejde i ghetto” en artikel, der beskrev, hvordan politiet om mandagen på Motalavej i Korsør havde været nødt til at bruge tåregas for at adskille to familier, der var kommet i masseslagsmål.

I denne og navnlig i en længere serie af artikler i Berlingske blev det i sensommeren beskrevet, hvordan de to familie-klaner over en længere årrække har terroriseret boligområdet under Bolig Korsør med vold, trusler, narkosalg med mere.

Det blev starten på en kø af politikere, der besøgte området med løfter om snarlig hjælp til beboere i almene boligområder, der undertrykkes af kriminelle og kriminelle familier i særdeleshed.

Politikerbesøgene kulminerede, da statsminister Mette Frederiksen flankeret af justitsminister Nick Hækkerup og boligminister Kaare Dybvad Bek den 9. september om aftenen besøgte boligområdet.

Alle politikerne havde et fælles løfte til de utrygge beboere: Det skal gå meget hurtigere, at få de kriminelle, der med voldelig adfærd, narkotikahandel og trusler skaber utrygheden, smidt ud af deres boliger.

I dag kan det tage flere år, fordi udsættelsen kun kan ske, når der er faldet dom i straffesagen.

Derefter skal sagen forelægges Boligretten og måske også fogedretten.

Det kommer

Mange have ventet, at løftet til de kriminalitetsplagede beboere, der udover regeringen kom fra blandt andet Dansk Folkeparti og Venstre, ville blive indfriet i forbindelse med indgåelsen af politiforliget, som justitsministeren præsenterede tirsdag den 15. december.

Men her måtte man kigge forgæves efter en hurtigere retsproces i udsættelsessager i den 31 sider lange aftaletekst.

Men ifølge Justitsminister Nick Hækkerup er der ikke grund til bekymring.  

”Det kommer. Vi er ved at forberede lovforslag, der gør det muligt, at udsættelse af beboere, der begår utryghedsskabende kriminalitet i det boligområde, hvor de bor eller tæt på, kan ske i forbindelse med domsafsigelsen i forbindelse med straffesagen, siger Nick Hækkerup til Fagbladet Boligen.

Straffesagerne behandles i de fleste tilfældeved byretter. Er forbrydelsen så slem, at den kan risikere at give tre års fængsel går den direkte i Landsretten.

”Dybt kriminelle beboere skal ikke længere i årevis forpeste livet for alle andre i landets udsatte boligområder,” fortsætter justitsministeren.

 

”Vi tilfører også ressourcer til straffesagsbehandling i politiet og anklagemyndigheden, så borgere, der har været udsat for en forbrydelse, ikke skal vente alt for længe på at se gerningsmanden blive stillet til ansvar, og så de selv kan komme videre med deres liv,” siger Nick Hækkerup.

Nick Hækkerup, justitsminister

Læs senere artikler

Nyt politiforlig: Seks nye nærpolitistationer til såkaldte SUB-områder

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hurtigere proces

Udover den kommende mulighed for at udsættelsessager kan afgøres i forbindelse med domsfældelse i straffesagen, er der i forbindelse med det indgåede politiforlig også taget initiativer, der skal mindske den tid, ofre kan blive nødt til at bo sammen med utryghedsskabende naboer.

Der er afsat penge til flere hænde, når det gælder sagsbehandlingen ved både anklagemyndigheden og ved domstolene.

”Vi tilfører også ressourcer til straffesagsbehandling i politiet og anklagemyndigheden, så borgere, der har været udsat for en forbrydelse, ikke skal vente alt for længe på at se gerningsmanden blive stillet til ansvar, og så de selv kan komme videre med deres liv,” siger Nick Hækkerup.

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste