01. DEC. 2020 KL. 10:17

'Ghetto-listen' krymper fra 28 til 15 boligområder

Finlandsparken 102

I Vejle er boligområdet Finlandsparken ikke længere på ghettolisten. Fire områder er strøget fra listen som 'hård ghetto'.

Den årlige ghettoliste reduceres i år til 15 boligområder. Fire såkaldt ’hårde ghettoer’ er væk fra listen, mens to nye boligområder nu får betegnelsen ’hård ghetto’.

For en del almene beboere, boligselskaber og kommuner er 1. december ikke just en dag, man kommer i høj julestemning af. Det er dagen, hvor årets såkaldte ghettoliste offentliggøres af Transport- og Boligministeriet. 

I år ingen undtagelse.

Ghettolisten skrumper dog i år. Fra at have 28 boligområder på listen i 2019 til nu at have i alt 15 områder på listen pr. 1. december 2020. 13 boligområder er dermed strøget fra listen.

Årets ghettoliste 2020 udkommer med i alt 15 boligområder, da to nye boligområder – Nørager/Søstjerne i Sønderborg og Solbakken i Odense - er kommet til.

Læs også: BL: Glædeligt, at listen er halveret - kriterierne trænger til justering

Fire af de områder, der er ikke længere er på listen, er ikke længere at finde på den såkaldt ’hårde ghettoliste’. Det drejer sig om boligområderne Munkebo i Kolding, Agervang i Holbæk, Finlandsparken i Vejle og Gadehavegård i Høje Taastrup.

”Det første, som springer i øjnene, og som der er al mulig grund til at glæde sig over, er, at der er væsentlig færre såkaldte ghettoer. Tallet er næstn halveret. Det er udtryk for, at det arbejde, som boligorganisationer og kommuner driver i de udsatte områder, rent faktisk virker. Ikke mindst i forhold til at få folk i beskæftigelse. Det er også udtryk for, at det har en effekt, når myndigheder får fokus mod områder, hvor der er udfordringer. Dét er positivt,” siger Bent Madsen, adm. direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

De fire områder, som ikke længere skal have det udskældte ’hård ghetto’-stempel, er alle i fuld gang med en såkaldt udviklingsplan, som boligselskabet fortsat er bundet af at skulle implementere. Den udviklingsplan blev boligselskaberne pålagt at udvikle, da områderne kom på listen.

To nye områder er dog samtidig tilføjet ’hård ghetto’-listen. Det drejer sig om Nørager/Søstjerne i Sønderborg og Solbakken i Odense.

I alt 13 områder er undsluppet ghettolisten. De fire er de ’hård ghetto’-områder, men ni andre fra den ’almindelige’ ghettoliste er også væk. Det er primært øget beskæftigelse, der har drevet den positive udvikling. Hertil kommer et fald i kriminaliteten.

"Det er fantastisk positivt, at det går fremad i så mange områder, og vi allerede nu ser effekten af parallelsamfundspakken. Det er et historisk stort fald i antallet af udsatte områder på alle lister, især fordi langt flere beboere er kommet i arbejde eller uddannelse," siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S), i en pressemeddelelse:

"Det store fald i antallet af udsatte områder er især et klap på skulderen til de boligorganisationer og kommuner, der de senere år har knoklet for at sikre blandede boligområder, så alle børn får de samme muligheder, uanset hvor de vokser op," siger boligminister Kaare Dybvad Bek.

Kort om den nye ghettoliste 2020

  • Ghettolisten krymper fra 28 boligområder til 15 boligområder
  • To nye såkaldt ’hårde ghettoer’ er på listen. Solbakken i Odense og Nørager/Søstjernevej i Sønderborg
  • Fire nuværende ’hårde ghettoer’ ryger ud af listen: Munkebo i Kolding, Agervang i Holbæk, Finlandsparken i Vejle og Gadehavegård i Høje Taastrup by.
IMG 6528

Boligminister Kaare Dybvad besøgte 1. december Dansk Arkitektur Center på dagen for udgivelsen af årets ghettoliste. Her er han i samtale med Mette Mogensen, udviklingschef i Domea.dk, byforsker Marie Stender og moderator Adrian Hughes. Foto: Kristoffer Friis Sørensen

Læs senere artikler

20 ud af 28 områder ville ryge af 'ghetto-listen', hvis ministeriet valgte at tælle alle beboernes uddannelser med

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

En fjerdedel dømt for bagateller

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Få historien bag ghettolisten

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ghettolisten 2020 består af følgende områder: 

"Hård ghetto"

Mjølnerparken
Tingbjerg/Utterslevhuse
Tåstrupgård
Ringparken, Slagelse
Motalavej
Stengårdsvej
Sundparken
Skovvejen/Skovparken
Bispehaven
Gellerupparken/Toveshøj
Vollsmose
NY Solbakken mv
NY Nørager/Søstjernevej m.fl

"Almindelig ghettoliste"
Aldersrogade
Nøjsomhed/Sydvej

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

BL Agervang 101018 005 20 ud af 28 områder ville ryge af 'ghetto-listen', hvis ministeriet valgte at tælle alle beboernes uddannelser med
BL Utterslevhuse 111018 011 Få historien bag ghettolisten
Foto Holger Anderson Bent Madsen 03257 BL: Meget glædeligt, at listen er halveret - men kriterierne trænger til at blive justeret
BL Tingbjerg 111018 014 50.000 på venteliste til bolig i 'hård ghetto'
Istock 1217404672 Få kvadratmeter bolig er en tikkende corona-bombe
Renover 2020 Se vinderen af årets RENOVER prisen 2020
Se alle artikler ( 2839 )

0

Læseliste