21. DEC. 2020 KL. 10:05
Få kriminelle familier kan fastholde utrygheden i årtier
21. DEC. 2020 KL. 10:05
Der er et stort behov for en hurtigere vej til at ophæve lejemålet for svært kriminelle, som skaber utryghed i boligområdet. Bander og andre kriminelle grupperinger er et problem, man ikke uden videre slipper af med. Undersøgelse viser, at halvdelen af de boligområder, der er kuet af problemet, har været det i mere end 10 år.
I over halvdelen af de almene boligområder, regeringen har listet som såkaldte ghettoer og udsatte boligområder, oplever boligorganisationerne, at der er problemer med kriminelle grupper og bander.
Det fremgår af en undersøgelse, A&B Analyse har lavet for Fagbladet Boligen.
Vedvarende problem
Er et boligområde først underlagt en bandes besættelse og tyranni, er det ikke nemt at slippe af med igen.
Over halvdelen af områderne, som i undersøgelsen bekræfter, at de slås med bander eller anden kriminel gruppedannelse, har haft problemet i mere end 10 år.
30 procent kan i undersøgelsen endda bekræfte, at de har haft problemet i mere end 20 år.
Der er ikke mange personer i kriminalitetsudsatte boligområder, som skaber utryghed. I følge Boligministeriets tal for personer i boligområderne på regeringens lister, som er dømt for kriminalitet, drejer det sig om cirka en til tre ud af 100.
Alligevel kan de skabe utryghed i årevis.
Multikriminelle familier
Undersøgelsen fra A&B analyse viser, at de kriminelle ofte er i familier med hinanden.
I halvdelen af de boligområder, som har problemer med bander og andre kriminelle grupperinger kender man til familier, hvor flere medlemmer udøver kriminalitet, og hvor ældre familiemedlemmer introducerer yngre til en kriminel løbebane.
Ikke kun et ghettoproblem
Truende adfærd, salg af narko og anden utryghedsskabende adfærd organiseret af bander eller andre kriminelle grupperinger er ifølge undersøgelsen et problem i mange almene boligafdelinger
Banders salg af euforiserende stoffer, hærværk og trusler mod beboerne med mere er ikke kun et problem i områder, Rigspolitiet har på sin liste over kriminalitetsudsatte boligområder eller i de såkaldte ghettoer.
Det er byrder, beboerne lever under i mange afdelinger.
Undersøgelsen er foretaget blandt boligorganisationer, som har områder opført på Boligministeriets liste over såkaldte hårde ”ghettoer”, ”ghettoer” og udsatte område pr. 1. dec. 2019. (40 områder).
Det lykkes at lave interview med boligorganisationerne om 36 af områderne.
Resultatet viser, at boligorganisationerne oplever problemer med bander og andre kriminelle grupperinger i 53 procent af områderne.
Og problemerne er er jævnt fordelt blandt både udsatte områder og såkaldte ”ghettoer”.
Mange områder forbigås
En undersøgelse, Fagbladet Boligen lavede i foråret, viste, at boligområder på Rigspolitiets såkaldte liste over kriminalitetsudsatte boligområder der har fået fast forankrede betjente, er inde i en god udvikling.
Mange af boligområderne oplevede ikke længere problemer. Desværre kunne boligorganisationerne også meddele, at der i mange andre boligområder ikke er den opmærksomhed fra politiet, som der er behov for.
Fakta om undersøgelsen
Metode
Undersøgelsen er foretaget som telefonundersøgelse blandt udvalgte boligorganisationer. Undersøgelsens spørgsmål omhandlende boligområdernes oplevelse af bandekriminalitet i deres område.
Univers & stikprøve
Målgruppen for undersøgelsen er alle boligorganisationer, som har områder opført på Transport- og Boligministeriets liste over udsatte område pr. 1. dec. 2019. (40 områder)
Det lykkes at lave interview med boligorganisationerne om 36 af områderne.
Tidsperiode
Dataindsamling er foretaget i september, oktober og november 2020.
Læs senere artikler
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Østjysk: Golffællesskab hjertet i mulig kriminel kulturRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Østjysk: Golffællesskab hjertet i mulig kriminel kulturMest læste
Se alle artikler (3011)0