25. AUG. 2020 KL. 15:01

Kæmpe indsats for coronatest i boligområder

gorm.jpg

”Det giver god mening,” siger Gorm Olesen, der arbejder med kommunikation i Det Boligsociale Fællessekretariat. Det har af Aarhus Kommune fået opgaven at formidle nødvendig information om smittebekæmpelse til boligorganisationer og boligsociale indsatser.

Boligsociale medarbejdere i Aarhus hjælper mobile testcentre og får beboere til at teste for corona.

Siden starten af august har de boligsociale medarbejdere i syv udsatte boligområder i Aarhus støttet op om Region Midtjyllands mobile corona-testcentre. De boligsociale medarbejdere sørger for alt fra strøm til testpersonalets computere til kødannelse og information til borgere, der kommer for at blive testet.

”Testfolkene kommer og gør det, de er gode til: at teste. Alt det andet gør vi, så de kan arbejde hurtigt med at teste borgerne og ikke bruge tid på spørgsmål,” siger Susanne Bøgelund, leder af den boligsociale helhedsplan i boligområdet Herredsvang, der ligger med sine 1.630 boliger i den vestlige del af Aarhus.

Helhedsplanen er et samarbejde mellem AAB, Ringgården, AlmenBo Aarhus, Boligkontoret Århus og Aarhus Kommune med tilskud fra Landsbyggefonden.

Den første dag testvognene åbnede i Herredsvang blev 800 personer testet. Siden da har de holdt fire gange i området.

”Det tjener jo et fantastisk godt formål, så vi gør det rigtigt gerne. Vi har valgt at sige, at vi alle sammen skal være med til at understøtte, at coronasmitten falder,” siger hun.

Læs også: 5 gode råd: Sådan får i coronakøen til at glide

Mange mindre og spredte smitteudbrud

Aarhus Kommune har givet Det Boligsociale Fællessekretariat opgaven med at formidle nødvendig information om smittebekæmpelsen til boligorganisationer og boligsociale indsatser.

”Det giver god mening, da de boligsociale medarbejdere har et stort netværk i boligområderne. Vi har opfordret dem til at påtage sig opgaven, og det har de gjort,” siger Gorm Olesen, der er kommunikationskonsulent i Det Boligsociale Fællessekretariat, der drives af de aarhusianske boligorganisationer.

De boligsociale medarbejdere i Aarhus har ikke tidligere udført den type sundhedsindsats i den målestok. Baggrunden er, at Statens Serum Institut i august vurderede, at corona-situationen i Aarhus var bekymrende, fordi der var tegn på mange mindre, geografisk spredte udbrud. Siden da har Region Midtjyllands testvogne holdt en til to gange om ugen fra klokken 09:00-16:00 i de seks boligområder: Langkærparken, Bispehaven, Herredsvang, Frydenlund, Viby Syd og Viby C. I Gellerupparken har teststationen holdt åben hver dag siden starten af august.

Podningsudstyr kunne ikke tåle vand

”Vi svarer på hundredvis af spørgsmål og sørger for pavilloner, afspærring og vand til borgerne i 30 graders varme. Vi regulerer køerne, når 150-200 beboere og borgere tropper op fra morgenstunden og længe inden åbningstid og sørger for, at de står med 1 meters afstand,” siger Susanne Bøgelund.

”En af dagene kom der et kæmpe regnskyl, og så siger testerne, at deres podningsudstyr ikke kan tåle fugt og vand. Så fik vi dem hurtigt flyttet ind i foyeren i vores kulturhus,” fortæller hun.

De boligsociale medarbejdere løser mange praktiske opgaver, men indsatsen fungerer også set med boligsociale øjne.

”Det styrker fællesskabet i boligområdet at komme og blive testet. Beboerne gør en indsats sammen med Region Midtjylland og deres testfolk for at få smitten ned,” siger Susanne Bøgelund.

Tænkte ikke de skulle testes – men det blev de

I dagene mellem testvognene arbejder de boligsociale medarbejdere på, at beboergrupper, der ikke er så tilbøjelige til at blive testet, alligevel bliver det, fortæller Susanne Bøgelund.

”For eksempel vores unge drenge, som opholder sig meget i store grupper, syntes ikke, det var noget, de behøvede at gøre. Dem har vi alle sammen fået hen og blive testet, og nu bruger de også mundbind,” siger Susanne Bøgelund.

Det samme gælder en gruppe lokale alkoholikere, der har et skur nær torvet i Herredsvang.

”Så har vi nogle nøglepersoner i de forskellige etniske grupper, for eksempel somaliske og arabiske nøglepersoner, og dem har vi brugt til at gå ud sammen med, ringe på døre og snakke med familier og understøtte, at de bliver testet næste gang testvognen er der,” siger Susanne Bøgelund.

Ifølge sundhedsmyndighederne går udviklingen i smittetallene i Aarhus den rigtige vej.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste