28. AUG. 2020 KL. 10:51
Justitsministerens løfte: 20 lokale politi-stationer med 110 lokale betjente
28. AUG. 2020 KL. 10:51
I sidste uge offentliggjorde justitsminister Nick Hækkerup regeringens oplæg til forhandlingerne om en ny flerårsaftale for politiet. I tirsdags blev forhandlingerne mellem ministeren og partiernes repræsentanter indledt. Et omdrejningspunkt eller måske rettere en knast kan blive 20 lokale politistationer.
”Vi vil lave 20 nye nærpolitistationer, der skal ligge rundt omkring i landet. – Nogle af dem i almene boligområder. De skal have åbent 15 timer om ugen. Der skal være tilknyttet mindst fem mand på hver af dem, så de kan være bredt til stede i lokalområdet, hvor de skal holde øje med, hvad der foregår, snakke med boligorganisationernes ejendomsfunktionærer og sociale medarbejdere og være med til at lave det forebyggende arbejde på de lokale folkeskoler. Det har vi faktisk store forventninger til. Det vil bringe kriminaliteten ned og fremme trygheden,” siger justitsminister Nick Hækkerup til Fagbladet Boligen.
”Vi tror, det er meget vigtigt, at vi har lokalbetjente, som kender beboerne. Og ikke mindst at beboerne også kender og tør at henvende sig til deres lokale betjene, når der er begået et eller andet. Den nære relation er forudsætningen for den gode bekymringssamtale med familien, når barnet er på vej ud i noget skidt. Det er forudsætningen for at finde løsningen på husspektaklerne. Og det er forudsætningen for, at politiet effektivt kan beskytte en kvinde mod en voldsom eksmand,” fortsætter han.
Læs også: Derfor er politiforhandlingerne vigtige for de almene boliger
Betjenten fra Østervang
Inspirationen til den omfattende nærhedsreform stammer blandt andet fra, at justitsministeren var borgmester i Hillerød fra 2000 til 2007.
”Vi havde et lidt udfordret boligområde, der hedder Østervang. Vi fik dengang lavet en aftale med politiet om, at de placerede en mand fast derude. Han var meget i beboerhuset, som var omdrejningspunkt for en masse forskellige aktiviteter. Fordi han var der, og fordi beboerne fik tillid til ham, vidste han godt, når der var noget galt. Når der var lavet graffiti oppe på skolen, var han ofte med det samme klar over, hvor han skulle ringe på for at tale med forældrene,” siger Nick Hækkerup.
”Den historie bekræfter for mig, at de lokalbetjente, som vi finder nu, kommer til at gøre en enorm forskel,” fortsætter han.
Opgør med gangsterfamilierne
Justitsminister Nick Hækkerup er klar over, at de nye lokalbetjente ikke kommer til at løse kriminalitets- og tryghedsskabende problemer uden yderligere hjælp.
”Der er i nogle boligområder nogle få familier, der ødelægger det for alle andre. Familier som i flere generationer skaber enorm utryghed, og som står bag en ekstremt høj andel af den kriminalitet, som foregår i området. Det skal og vil vi gøre noget ved,” siger Nick Hækkerup.
”Alle kræfter skal sættes ind på at finde løsningerne. Derfor vil vi arbejde med det her tværministerielt. Udover løsningerne fra mit eget ministerium skal der input på bordet fra Boligministeriet, Undervisningsministeriet, socialministeriet med flere. Herunder også fra kommunerne og boligorganisationerne,” fortsætter han.
”Vi vil meget gerne tale med boligorganisationerne om, hvad der skal gøres, og hvad der kan hjælpe.”
Forhandlingerne mellem regeringen og Folketingets øvrige partier startede i tirsdags i sidste uge. Forliget skal være på plads inden 1. januar 2021.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen foreslår ny gymnasie-uddannelseRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen foreslår ny gymnasie-uddannelse