01. APR. 2020 KL. 10:42

Politisk flertal for at renovere boliger for milliardbeløb

christiansborg_colorbox.jpg

Colorbox. Et flertal af Folketingets partier vil fremrykke 453 renoveringsprojekter af almene boligomåder med 18,4 milliarder fra Landsbyggefonden.

I Landsbyggefonden ligger godkendte almene byggeprojekter for 18,4 milliarder kroner. Politisk flertal vil have renoveringerne i gang nu.

Med et snuptag ville regeringen kunne sætte gang i byggeprojekter for 18,4 milliarder kroner. Projekter, der betales af beboere i almene boligbyggerier, og altså derfor ikke ville koste statskassen en øre.

I Landsbyggefonden er 453 renoveringsprojekter af almene boligområder til en værdi af 18,4 milliarder kroner klar til at blive løst. Der skal dog gives grønt lys til renoveringerne, og et politisk flertal mener nu, at det skal ske. Fremrykningen er anbefalet af en række større organisationer i starten af coronakrisen, heriblandt BL – Danmarks Almene Boliger, Dansk Byggeri, BAT-kartellet.

Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre siger til TV2, at de er klar til at frigive midlerne nu.

"Vi vil have lavet en politisk aftale om, hvordan vi får sat gang i de her projekter, og det mener jeg er mest rimeligt at gøre nu - ikke efter coronakrisen," siger Troels Lund Poulsen (V) til TV2 og tilføjer, at Venstre allerede for to uger siden opfordrede ministeren til at invitere til forhandlinger om de almene byggeprojekter.

Beboernes egne midler

Også Radikale Venstre og Morten Østergaard (R) er blandt de politikere, der bakker op om initiativet. Midlerne er beboernes egne: Når almene boligbyggerier har betalt deres realkreditlån, spares lejen op i Landsbyggefonden til netop renoveringer.

”Det giver utrolig god mening at lade lejerne bruge deres egne penge på at renovere de almene boliger, som trænger," siger Morten Østergaard (R).

Forhandlingerne om en ny boligaftale, som blandt andet inkluderer Landsbyggefonden, skulle have startet efter vinterferien, men blev udskudt på grund af coronakrisen.

På et pressemøde i Finansministeriet for en uge siden sagde finansminister Nicolai Wammen (S), at en fremrykning af projekterne gennem Landsbyggefonden var et af de værktøjer, han ville kigge på, men han udtalte ikke, hvornår han ville tage fat på eventuelle forhandlinger om ideen.

Troels Lund Poulsen (V) fortæller, at Venstre allerede for to uger siden opfordrede ministeren til at indkalde om forhandlinger om de almene byggeprojekter.

"Vi vil have lavet en politisk aftale om, hvordan vi får sat gang i de her projekter, og det mener jeg er mest rimeligt at gøre nu - ikke efter coronakrisen," siger han til TV 2.

Ellemann-Jensen: "En fantastisk idé"

Venstres partileder Jakob Ellemann-Jensen (V) er enig og syntes ideen er 'fantastisk', skrev han 31. marts på Twitter. Han vil i det hele taget meget gerne sætte gang i en række statslige byggeprojekter.

”Vi skal gøre mere for at holde hånden under danskernes job og arbejdspladser. Derfor foreslår jeg, at vi fremrykker statslige investeringer i veje, almene boliger og havvindmøller. Det er helt afgørende, at vi forhindrer fyringer og konkurser,” siger Jakob Ellemann-Jensen (V)


Store organisationer presser også

Det ikke er alene de politiske partier, der lægger pres på regeringen. Sidste uge sendte Danmarks Almene Boliger, Dansk Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, Dansk Erhverv, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Bygge- Anlægs- og Trækartellet et fælles brev og opfordrede regeringen til at sætte gang i de 453 renoveringer.

"De er vigtige for branchen og for samfundet. Det er ikke kun byggeriet, der får gavn af det. Der er også nogle mennesker, der får en bedre bolig – og så må vi heller ikke glemme, at det gavner den grønne dagsorden," siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i Bygge- Anlægs- og Trækartellet.

Finansminister Nicolai Wammen vil overfor TV2 ikke komme med et bud på, hvor mange penge Landsbyggefonden i regeringens kommende udspil for at få økonomien i gang igen kan hjælpe med.

"Men der er ingen tvivl om, at den kan give et vigtigt bidrag," siger han.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste