15. APR. 2020 KL. 09:56

Partier i kø for at hjælpe regeringen

folketingssalen_christoffer-regild_07.jpg

Folketingssalen. Fotograf Christoffer Regild

Folketingets partier:

At sætte gang i hele køen til renovering af almene boliger er en ægte hjælpepakke. Det hjælper Danmark ovenpå efter Corona-pandemien. Det hjælper beboerne til en bedre bolig. Det hjælper klimaet. Det hjælper svage og udsatte beboer til en sundere bolig med bedre tilgængelighed.

”Vi vil sikre langsigtede kloge investeringer. Hvor vi holder efterspørgslen oppe i økonomien. Ikke bare her og nu. Men flere år frem. Og det er klart, at når vi går i gang med det arbejde, så står vi med en enestående mulighed for at gøre genopretningen af Danmark grøn. Samtidig med at vi løfter vores fælles klimaambition, er vi også med til at løfte danske arbejdspladser og dansk erhvervsliv. Den mulighed skal vi gribe.”


Foto: Finansminister Nicolai Wammen - fotograf Philip Davali / Ritzau Scanpix

De ambitiøse ord kom fra Danmarks finansminister, da han den 9. april – skærtorsdag – under et pressemøde for første gang udtalte sig om, hvordan regeringen forestiller sig, at de får Danmarks erhvervsliv op at køre ovenpå den igangværende corona-krise.

”Der vil være mange steder, vi kan gribe ind,” sagde finansministeren. Og sekundet senere nævnte han som første af flere forslag:

”Renovering af vores almene boliger.”

Flertal på plads

Fagbladet Boligen har gennem påskeugen talt med en række politiske partier, både inden- og udenfor den socialdemokratiske regerings parlamentariske grundlag. De står i kø for at få lov til at hjælpe regeringen med at gennemføre ambitionen om at lade renoveringen af de almene boliger kickstarte byggeriet, når der skal lukkes op efter corona-nedlukningen.

Foto: Formand for Det Konservative Folkepari, Søren Pape Poulsen.

”I en økonomisk presset situation, hvor vi på en gang kan hjælpe en masse mennesker med at få en bedre bolig og redde mange arbejdspladser med penge, som er der… Der synes jeg, at Landsbyggefondens muligheder for at sætte projekter i gang giver rigtig god mening," siger formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen.

Og han bakkes op af Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.Foto: Gruppeformand for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup - fotograf Holger Svend Anderson.

”Der er en kø af projekter for 18,4 milliarder kroner, der venter på støtte fra Landsbyggefonden, Den kø skal afvikles. Det skal ske nu. Mange beboere har ventet længe på nødvendige renoveringer – for længe. Og oven på corona-krisen skal vi have gang i hjulene igen. At sætte gang i de her projekter vil virkelig gøre en stor forskel," sagde formanden for Dansk Folkepartis folketingsgruppe,” Peter Skaarup, da han mandag den 7. april mødte fagbladetboligen.dk i Tranehavegård i Københavns Sydhavn.

Tilsvarende svar modtog Boligens udsendte fra formanden for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard, og Venstres finanspolitiske ordfører, Troels Lund Poulsen, og Enhedslistens boligpolitiske ordfører, Søren Egge Rasmussen.

Et kinderæg

Og alle fremhæver de, at en igangsætning af de hårdt tiltrængte renoveringer af almene boliger er et kinderæg, der udover at sætte gang i hjulene oven på corona-pandemien også sikrer samfundet mange andre gevinster.
    

Foto: Formand for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard - fotograf Holger Svend Anderson.

”Når økonomien skal kickstartes, er det en mulighed for at bringe klimaet i højsædet… Vi har kaldt det en grøn genstart. For at opnå den skal vi vælge de projekter, der kan have betydning for vores grønne omstilling. Når vi kigger på renoveringskøen til den almene sektor, så renoverer man jo altid til en højere energieffektivitet. To tredjedel af de almene renoveringsprojekter er båret af energieffektivisering via nye klimaskærme og anden energieffektivitet,” siger formanden for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard.

Og repræsentanterne for alle de adspurgte partier, fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti, deler den grønne ambition for de landsbyggefond-støttede renoveringer. Det gør de også, når det gælder den øgede tilgængelighed for de svageste, som renoveringerne vil medføre. Den forbedrede sundhed med mere.

Utålmodige

Og alle de adspurgte partier udtrykker en betydelig utålmodighed for at komme i gang.


Foto: Venstres boligpolitiske ordfører, Troels Lund Poulsen - fotograf Holger Svend Anderson.

”Allerede for flere uger siden har vi foreslået, en fremrykning af offentlige investeringer og herunder også at sætte gang i de mange projekter, der ligger i Landsbyggefonden, og som i bund og grund bare ligger og samler støv. Der er et stort behov for, at vi får sat gang i de projekter. Både til gavn for det danske samfund, de danske arbejdspladser. Og ikke mindst til gavn for de mange mennesker, der jo venter på, at deres bolig bliver renoveret," sagde Venstres boligpolitiske ordfører, Troels Lund Poulsen.

Igen er utålmodigheden med regeringen delt blandt de fem partier. Hos Enhedslisten i sådan en grad, at Søren Egge Rasmussen har stillet et skriftligt spørgsmål til boligminister Kaare Dybvad Bek om, hvornår regeringen vil gøre brug af det politiske flertal, der allerede er på plads.


Foto: Boligordfører for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen - fotograf Holger Svend Anderson.

”På grund af corona-krisen er forhandlingerne om en ny boligaftale ikke kommet i gang. Men der er et stort flertal, der støtter at afvikle renoveringskøen. Boligministeren bør hurtigt invitere til forhandlinger. Alle andre får hjælpepakker, nu er det boligorganisationernes tur,” siger Søren Egge Rasmussen.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste