22. APR. 2020 KL. 11:11

Mørke coronaskyer i byggeriets horisont

istock-913175936_westersoee.jpg

Byggeriets maskiner risikerer snart at stå stille. Foto: Istock / Westersoe

Køen til renoveringer, som venter på tilsagn til støtte fra Landsbyggefonden, kan bringe lyset tilbage. Der venter det trængte byggeri almene renoveringsopgaver i 83 ud af landets 98 kommuner.

”Telefonen har stort set ikke ringet med ordrer fra private boliger, siden Mette Frederiksen i starten af marts lukkede Danmark ned.”

Ordene kommer fra VVS-installatør, Benno Rahbæk, fra ”Mølgaard VVS” i Herning. Han ejer håndværksvirksomheden, der aktuelt beskæftiger 12 personer, hvoraf de to er lærlinge.

”Hvis ikke der sker noget – og snart, så bliver jeg nødt til at skære ned på antallet af medarbejdere. Måske med tre til fire mand,” siger Benno Rahbæk.

”Og det risikerer også at gå udover min virksomheds optag af lærlinge,” fortsætter han.

Rammer store som små

Og et par hundrede kilometer mod syd er billedet det samme.

 

”Vi har endnu ikke mærket coronarisen, Men vi kender andre firmaer, som er ramt, siden Danmark lukkede ned,” siger Søren Leerskov Rasmussen, som er direktør i entreprenørfirmaet ”Bo Michelsen”, der er hjemhørende i Tønder.

Entreprenørvirksomheden ”Bo Michelsen” er en mellemstor entreprenørvirksomhed med 80 ansatte, der primært lever af større byggeopgaver, som virksomheden laver for både offentlige og private bygherrer.

”Det er især de private kunder, som er blevet tilbageholdende… mange vil hellere polstre sig end investere. De vil se, hvor det her lander,” siger Søren Leerskov Rasmussen.

”Og det er ikke kun os, det her presser. Det vil også presse vores leverandører. 80 procent af vores materialer er produceret i Danmark,” fortsætter han.

Annullerede ordrer

Og det er ikke kun i det jyske, at corona-krisen presser byggeriet. Det gør den over hele landet.

”Siden Danmark lukkede ned, har vi indtil videre oplevet, at tre store projekter, vi skulle have påbegyndt i efteråret, i bedste fald er sat på standby,” siger direktør i entreprenør- og byggeledelsesvirksomheden H. Skjøde Knudsen A/S, der har filial i både Odense og Aarhus. 

”Det er et halvt års omsætning, vi risikerer at sige farvel til,” fortsætter han.

Og omsætningstab i den størrelsesorden trækker andre konsekvenser. 

”Vi bliver nødt til at reagere på baggrund af de udfordringer, vi står over for,” siger Allan Nielsen. 

”Derfor vil nedgangen i aktiviteten få indflydelse på beskæftigelsen i vores virksomhed og i branchen,” fortsætter han.

Og erfaringerne fra Herning og Odense deles med en stor del af Danmarks øvrige byggevirksomheder.

Betydelige omsætningsfald

Ifølge en undersøgelse, ”Dansk Byggeri” har foretaget i begyndelsen af april blandt medlemmerne, har tæt ved halvdelen af Danmarks håndværker- og entreprenør-virksomheder oplevet, at ordrer fra private bygherrer er blevet annulleret siden starten på corona-krisen. Knap 40 procent af medlemsvirksomhederne forventer omsætningsfald på mindst 20 procent i 2020.

Sidstnævnte er en udfordring, som køen til renoveringsstøtte i Landsbyggefonden de fleste steder i landet kan kompensere. Almene boligafdelinger i 83 af landets 98 kommuner venter på at modtage tilsagn til renoveringsstøtte fra Landsbyggefonden.

I Herning, hvor VVS-installatør Benno Rahbæk og ”Mølgaard VVS” har til huse, venter 1.743 boliger på at blive renoveret. Det er arbejde til en samlet værdi på næsten en milliard – 958 millioner for at være helt nøjagtig. I Haderslev i Sønderjylland, hvor entreprenørvirksomheden ”Bo Michelsen” opererer, venter 1.161 boliger på at blive renoveret.

”Det vil gøre en utrolig stor forskel. Og der er ingen grund til at vente med at sætte gang i projekterne," siger Søren Leerskov Rasmussen, der er direktør i ”Bo Michelsen”.

”Med endelige beslutningsprocesser, udbud med mere tager altid lidt tid at få projekterne i gang,” siger han. 

Foto: Christoffer Regild / Det er et flertal i Folketinget, som afgør, om landets håndværkere kan begynde på de mange renoveringstrængende afdelinger. Der er i alt arbejde for 18,4 milliarder kroner.   



Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Regeringen foreslår ny gymnasie-uddannelse

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Regeringen foreslår ny gymnasie-uddannelse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2976 )

0

Læseliste