22. APR. 2020 KL. 15:10

Fælleshuse omdannes til børnehaver

golf3.jpg

Fælleshuset i Golfparken i Aalborg står klar til at tage imod naboinstitutionens børn. Foto: Himmerland Boligforening.

Genåbning af landets institutioner har budt på udfordringer med pladsmangel som følge af myndighedernes anvisninger om afstand. Det problem tilbyder flere almene boligorganisationer nu at løse ved at stille fælleshuse til rådighed.

De almene boligorganisationer har lige nu mange beboerlokaler, som står tomme på grund af corona-krisen. Beboerne må ikke bruge dem, så længe de er underlagt regeringens påbud om, at der ikke må være flere end 10 personer samlet.

Det fik en afdelingsformand i Himmerland Boligforening i Aalborg til at tænke kreativt. Han fik ideen til, at boligforeningens tomme fælleshuse kunne laves om til alternative børneinstitutioner.

Den idé var Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening, helt med på.

Her er de almene boligorganisationer – som altid – nogle af dem, der går forrest.

Derfra var der ikke langt fra tanke til handling. Ole Nielsen kontaktede organisationsbestyrelsen i boligforeningen, som hurtigt besluttede at gøre det til virkelighed.

”Jeg kontaktede Børne- og Familieafdelingen i Aalborg Kommune og tilbød, at de omkringliggende børneinstitutioner frit kunne bruge boligområdernes fælleshuse som ekstra pasningssteder,” fortæller Ole Nielsen.

Aalborg Kommune slog straks til, for der er et stort behov for at finde ekstra kvadratmeter til de mange børn, som skal passes, og som institutionerne eller kommunen ikke bare lige har til rådighed.

En børnehave, som er nabo til Himmerlands afdeling Golfparken i Vejgaard ved Aalborg, viste sig at være meget interesseret i at låne afdeling Golfparkens fælleshus som backup til de dage, hvor der er behov for lidt ekstra plads til børnene.

”Tænk, at så lille et greb kan vise sig at være så nyttigt. Kommunen får kvadratmeter i denne svære tid, og vores beboere får fornøjelsen af se glade børn lege rundt i boligområderne,” siger Ole Nielsen.  

Borgmester takker

Københavns Kommune har også svært ved at få puslespillet til at gå op. Det er svært at finde plads til de mange børn, som normalt bliver passet i dens børneinstitutioner.

De skærpede retningslinjer fra sundhedsmyndighederne gør, at kapaciteten i de eksisterende institutioner er reduceret med 50 procent. Kommunen er derfor afhængig af at finde nye lokaliteter. Det har blandt andet ført til samarbejder med almene boligforeninger i København.

”Med de nye retningslinjer skal vi finde rigtig meget ekstra plads til byens børn. Det er en kæmpe opgave, og jeg er rigtig glad for, at der kommer en masse gode ideer og hjælp. Her er de almene boligorganisationer – som altid – nogle af dem, der går forrest," siger Jesper Christensen, børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune. 

KAB-fællesskabet står klar

KAB har sammen med AKB København, SAB og 3B meldt sig på banen med tilbud om midlertidigt at udlåne KAB-fællesskabets beboerhuse og grønne arealer til de trængte institutioner.

Jens Elmelund, adm. direktør i KAB, er glad for, at afdelingsbestyrelserne hoppede med på beslutningen om at hjælpe kommunen med lån af lokaler rundt om i byens mange boligområder. 

”De første beboerlokaler er ved at blive taget i brug, og afdelingsbestyrelserne er lige nu ved at sende info ud til beboerne om, at en gruppe børnehavebørn i den kommende tid flytter midlertidigt ind i nogle af boligafdelingerne,” siger Jens Elmelund.

Om skribenten

anja_andersen.jpg
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste