14. APR. 2020 KL. 00:00

Enhedslisten: Hele køen skal afvikles

soeren_egge_rasmussen-fotograf_holger_svend_anderson-3.jpg

Foto: Holger Svend Anderson / Søren Egge Rasmussen bor selv alment i Hjortshøj.

Enhedslistens boligpolitiske ordfører, vil klimaoptimere de ventende renoveringsprojekter med eksempelvis flere solceller

"Renoveringsbehovet ligger nok på fem milliarder om året. Men nu er der kommet en kø af renoveringer til en samlet investeringsramme på 18,4 milliarder kroner, som vi er nødt til at få afviklet hurtigst muligt," siger Enhedslistens boligpolitiske ordfører, Søren Egge Rasmussen.

"Jeg havde egentlig forestillet mig, at vi over to til tre år kunne afvikle køen med en investeringsramme på 10 milliarder kroner om året. Men nu er vi i løbet af de sidste uger blevet overhalet af coronakrisen. Derfor er vi nødt til at revurdere det hele. Og jeg synes, det er et fornuftigt og rimeligt krav, at man nu får afviklet renoveringskøen," fortsætter han.

En Reel redningspakke

”Nogen vil måske mene, det er vildt at sætte 18,4 milliarder kroner ind, når vi er vandt til at renover for 2,5 til 4 milliarder kroner om året. Men med de ledighedstal, der eksploderer lige nu, er det rimeligt, at gentænke situationen,” siger Søren Egge Rasmussen.

”Og det her en reel redningspakke. Det er ikke bare at udskyde momsindbetalinger og give virksomhederne penge for at forhindre, at medarbejderne bliver fyret. Det her får vi et reelt produkt ud af. Det er renoveringer, som er nødvendige at gennemføre, og som giver helt almindelige arbejdspladser til en masse mennesker,” uddyber han.

Søren Egge Rasmussen fremhæver i den forbindelse, at renoveringer oven i købet giver flere arbejdspladser for pengene end nybyggeri.

”Ved nybyggeri går rigtig mange af pengene til indkøb af materialer og elementer. I forbindelse med renovering, står bygningen allerede. Derfor går pengene i højere grad til mandetimer, fordi det handler om at forbedre det eksisterende,” forklarer han.

Fasttrack

Enhedslistens boligpolitiske ordfører hæfter sig ved, at projekterne i Landsbyggefondens kø allerede er langt fremme processen. 

”Mange af dem skal ikke en gang i EU-udbud. Man kan hurtig komme i gang med byggeriet. Det kan jo næsten ikke være nemmere,” siger Søren Egge Rasmussen.

”Jeg synes jo, man skal sætte gang i alle projekterne, fordi projekterne ikke alle sammen bliver gennemført i år. Og skulle der opstå overophedning inden for byggeriet, synes jeg, at BLs forslag om et såkaldt monetereringsudvalg er et godt forslag, som oven i købet kan gennemføre inden for den eksisterende lovgivning,” fortsætter han.

Efterlyser handling

Enhedslistens boligpolitiske ordfører mener, at setup’et er klar. Vi mangler bare en politisk beslutning om at sætte i gang.

Manglen på handlekraft hos regeringen har fået Søren Egge Rasmussen til at stille et skriftligt spørgsmål til boligminister, Kaare Dybvad Beck om, hvornår regeringen vil gøre brug af det politiske flertal, der allerede er på plads.

”På grund af corona-krisen er forhandlingerne om en ny boligaftale ikke kommet i gang. Men der er et stort flertal, der støtter at afvikle renoveringskøen. Boligministeren bør hurtigt invitere til forhandlinger. Alle andre får hjælpepakker, nu er det boligorganisationernes tur,” siger Søren Egge Rasmussen

”Derfor er det regeringen, som må handle,” fortsætter han.

Sideeffekterne

Renoveringer sikrer en begrænsning af varmetab. Som igen begrænser udslip af drivhusgasser. Det er godt for klimaet, som er en mærkesag for Enhedslisten. En mulighed boligordføreren gerne vil udnytte endnu bedre.

”Det er ikke sådan, at jeg ønsker, at alle projekterne skal genåbnes. Men jeg synes, det vil være rigtig godt at få en boligaftale, hvor vi får tilføjet mere klimabeskyttelse. Eksempelvis at det i forbindelse med tagrenoveringer bliver mere attraktivt at få sat solceller op på de sydvendte tagsider i de afdelinger, som skal renoveres,” siger han.

Eksempelvis ville det være rart, hvis vi kan slippe af med bestemmelsen om, at der kun må produceres solenergi til fællesarealerne. Skal det for alvor batte noget og gøres rentabelt for både afdelingernes økonomi og klimaet, skal det være muligt også at producere solenergi til husstandene,” fortsætter han.

En anden sideeffekt, Søren Egge Rasmussen fremhæver, er den mulige forbedrede tilgængelighed.

”Der bliver flere ældre i samfundet. De er overrepræsenteret i de almene boliger. Der er derfor et stigende behov for at de almene boliger bliver gjort bedre tilgængelige. Det vil gøre det muligt for mange flere at blive længere i deres egen bolig,” siger han

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Den almene bolig er stadig til at betale i København

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste