15. APR. 2020 KL. 10:37
Corona-krise: Beboere fremviser bolig med FaceTime
15. APR. 2020 KL. 10:37
Utrygge beboere og ejendomsfunktionærer i risikogruppen har fået Boligkontoret Danmark og AAB i København til at fremvise boliger på nye måder.
Corona-epidemien betyder, at Boligkontoret Danmark og Boligforeningen AAB nu er begyndt at bruge video, foto og FaceTime på mobiltelefonen ved fremvisning af boliger.
Det er nemlig ikke alle beboere, der har lyst til at vise deres bolig frem, når de skal flytte, fordi de er bekymrede for at blive smittet med corona-virus, fortæller Annemette Lehmann Bøgh, forretningsfører for Boligkontoret Danmark i Silkeborg.
”Vi kan godt forstå, at beboerne er bekymrede. Samtidig skal vi jo også modvirke, at udlejningen går i stå på grund af det her, og de fleste vil gerne se den bolig, de siger ja til,” siger Annemette Lehmann Bøgh.
Gravid skulle flytte
Boligkontoret Danmark har nu valgt at skrive til alle fraflyttere, at hvis de er utrygge ved at fremvise deres bolig, kan de overveje at FaceTime over mobiltelefonen eller sende billeder til afdelingskontoret.
Det er der allerede flere, der har gjort i Silkeborg, hvor Boligkontoret Danmark administrerer omkring 2.000 boliger for Midtjysk Boligselskab og Samsø Boligselskab. Blandt andre en gravid beboer i risikogruppen, som skulle fraflytte sin bolig. Her valgte familien at optage video fra boligen, der i dag er lejet ud.
”Jeg har også haft en henvendelse fra en, der skulle vejlede sin gamle far, om det var nu, han skulle sige ja tak til en bolig. Fraflytter havde taget billeder inde fra boligen og sendt dem, fordi han ikke havde lyst til at vise den frem. Jeg kunne også selv hjælpe ved at beskrive afdelingen,” siger Annemette Lehmann Bøgh.
Ejendomsfunktionærer i risikogruppen
Boligforeningen AAB i København er også begyndt at bruge foto og video som en følge af corona-epidemien. AAB udlejer knap 20.000 boliger i København og omegn.
”Allerede inden nedlukningen henvendte en karantæneramt beboer sig til os. Beboeren havde opsagt sin bolig og var utryg ved at skulle fremvise boligen til de boligsøgende. Det skulle beboeren selvfølgelig ikke,” siger Mette Rønnow, juridisk chef i Boligforeningen AAB i København.
”Der startede vi faktisk med at sige, at hvis man har nogle særlige grunde, eller man er utryg ved det, så skal man ikke fremvise sin bolig,” siger hun.
I et andet tilfælde skulle ejendomsfunktionærerne i en afdeling stå for en fremvisning, men de var alle i risikogruppen og utrygge ved at vise boligen frem.
”Der tog funktionærerne en masse billeder og videoer med deres mobiltelefoner, som udlejningen så videresendte til de boligsøgende. Vi har fundet en pragmatisk løsning fra gang til gang og talt med fraflytter og boligsøgende om, hvad der fungerer for dem,” siger Mette Rønnow.
Ja – med forbehold
Boligforeningen AAB har også midlertidigt ændret selve proceduren for fremvisninger.
Tidligere aftalte fraflytter og boligforening et tidspunkt for en fælles fremvisning for boligsøgende, før de sagde ja til boligen. Men i dag går det ikke at samle så mange mennesker. Nu siger interesserede først ja med forbehold, hvorefter de tre ja-sigere øverst på ventelisten får tilbud om at se boligen. Det betyder, at færre kommer til fremvisning.
”I de her dage handler det om at følge med udviklingen og hele tiden tilpasse vores arbejdsgange til den aktuelle situation. De erfaringer vi gør os nu, tager vi med os videre, og det kan måske inspirere os til at løse opgaverne på nye måder,” siger Mette Rønnow.
Om skribenten