30. APR. 2020 KL. 14:10
Boligministeren udelukker ikke en corona-regulering af ”ghettolister”
30. APR. 2020 KL. 14:10
Det fremgår af svar fra boligministeren på §20 spørgsmål fra Enhedslistens boligpolitiske ordfører, Søren Egge Rasmussen.
Under coronaen er det svært at finde arbejde – For nogen er det svært bare at fastholde det arbejde, man har. Flere uden for arbejdsmarkedet øger risikoen for, at boligområder kommer på regeringens lister over såkaldte ”ghettoer” og ”hårde ghettoer”.
Efter at Enhedslistens boligpolitiske ordfører, Søren Egge Rasmussen, den 8. april stillede et paragraf 20 spørgsmål til boligminister Kaare Dybvad, om problemet har der i den seneste uge været fokus på mulige såkaldte ”corona-ghettoer” i en række forskellige medier, herunder Danmarks Radio og senest Jyllandsposten.
”Særligt hvis man er ufaglært, som der er mange af i en række almene boligområder, er man usikker i forhold til at bevare jobbet,” siger Enhedslistens boligpolitiske ordfører, Søren Egge Rasmussen.
”Det betyder, at mange boligområder uforskyldt risikerer at komme på den hårde ghettoliste i december 2021, ud fra de tal der bliver indsamlet for 2020. Fordi tallene for beskæftigelse og indkomst bliver ekstraordinært lave i 2020,” fortsætter han.
Foto: Enhedslistens boligpolitiske ordfører, Søren Egge Rasmussen Foto: Steen Brogaard
Boligområder risikerer opløsning
Og det har vidtgående konsekvenser, hvis et boligområde ender på den såkaldte ”hårde ghettoliste”. Boligorganisationerne, som ejer de pågældende områder, bliver pålagt at lave en ”udviklingsplan” hvor op til 60 procent af de almene familieboliger enten skal nedrives, sælges eller konverteres til andre boligtyper.
”Der er en helt reel risiko for, at boligområder, der ellers var i en positiv udvikling, nu fanges af stigende ledighed og faldende indkomster og bliver ghettoer og hårde ghettoer. Og møder kravet om afvikling af boliger” siger direktør for BL – Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen.
”I flere år har indsatser fra kommuner, boligsociale indsatser og lokalt erhvervsliv bragt flere i arbejde i udsatte boligområder. Coronakrisen med stigende ledighed kan ikke undgå at medføre alvorlige tilbageslag for mange af områderne”, siger Bent Madsen.
BL-direktøren deler synspunktet om, at Folketinget bør suspendere de kommende ghettolister på grund af corona-krisen.
”Nu handler det med regeringens egne ord om at stå sammen. Vi skal passe på hinanden i corona-krisen. Det harmonerer ikke med, at coronakrisens konjunkturtilbageslag i sig selv fører til flere såkaldte ghettoer og hårde ghettoer. Det er meget hårdt for folk at miste deres arbejde. Oveni skal der ikke pålægges bekymringer om, hvorvidt man kan beholde sit hjem” siger Bent Madsen
Synspunktet deles af Enhedslistens boligpolitiske ordfører, Søren Egge Rasmussen, der for at sikre sig, at boligminister Kaare Dybvad Beck forholder sig til opfordringen, stillede følgende § 20 spørgsmål til ministeren:
”Vil ministeren tage initiativ til, at der dispenseres/suspenderes for ghettolovgivningen i 2020, således at den stigende arbejdsløshed og den faldende bruttoindtægt ikke medfører, at flere boligområder kommer på den hårde ghettoliste i dec. 2021, som følge at den økonomiske krise og stigende arbejdsløshed som følge af coronakrisen, og dermed bliver en form for corona-ghettoer? ”
Læs også: Hvem står på ghettolisten?
Ministeren afventer
Boligminister Kaare Dybvad har afgivet følgende svar:
”Jeg kan oplyse, at jeg følger nøje med i, hvordan coronakrisen påvirker situationen i landets udsatte boligområder. Det er endnu ikke muligt at opgøre, hvilke konsekvenser udviklingen vil have for den ghettoliste, der kommer i december 2021. Jeg mener derfor det er for tidligt at tage stilling til, hvorvidt der opstår behov for midlertidigt at korrigere herfor. Hvis det på et senere tidspunkt viser sig at være tilfældet, vil jeg drøfte det med partierne i kredsen bag parallelsamfundsaftalen”.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløseRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløse